of 61043 LinkedIn

Provinciale stemfie toegestaan

Stemmers die in het stemhokje een selfie, oftewel een stemfie, willen maken kunnen dit met een gerust hart doen. Het zou in strijd zijn met het stemgeheim zijn, maar de kiesraad verbiedt het niet.
5 reacties

Ook tijdens de komende provinciale en waterschapsverkiezingen mag er een stemfie worden gemaakt. De foto’s in het stemhokje blijven toegestaan, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Stemgeheim

De Kiesraad liet na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 weten dat zo’n kiekje met een stembiljet ,,op gespannen voet met stemvrijheid en stemgeheim staat''. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk nam het advies om de stemfie te verbieden echter niet over. ,,Het is niet wettelijk verboden en dus mag het. Anderzijds promoten we het ook niet'', aldus een woordvoerder.
 
Geen misbruik 

De Kiesraad blijft volgens een woordvoerster echter tegen de foto's. ,,Ons advies blijft staan, maar de minister nam het destijds niet over. We hebben overigens geen signalen dat er ook daadwerkelijk misbruik is gemaakt van de selfies.''
 
Omkoping 

Desalniettemin wordt er wel scherp gelet op eventueel misbruik, laat zowel het ministerie als de Kiesraad weten. Medewerkers van een stembureau houden in de gaten of er geen stemfies worden gemaakt waarbij er sprake lijkt van omkoping, ronselen of stemdwang. Mocht dat gebeuren, dan grijpen ze in. ,,Bij vermoedens van omkoping of stemdwang lichten medewerkers van het stembureau de gemeente in'', aldus het ministerie.


Posters
Bovendien komen er posters te hangen in de stembureaus om mensen te wijzen op hun stemgeheim. ,,U hoeft aan niemand bekend te maken op wie u heeft gestemd, op welke manier dan ook. Dus ook niet door het maken van een foto. Niemand mag u daartoe ook dwingen'', luidt de tekst.
 
Laatste woord is gezegd 

Het besluit om de stemfie toe te staan wordt na de verkiezingen overigens niet opnieuw bekeken. ,,Daar is het laatste woord over gezegd'', aldus de woordvoerder van het ministerie. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door John (ambtenaar) op
In bepaalde culturen is het normaal om stemmen te kopen (ronselen). Met een selfie kun je bewijzen, dat je op die persoon hebt gestemd. In die zin ben ik tegen het toestaan van selfies in het stemhokje
Door eva op
@Ellen; als je iemand niet vertrouwt, moet je diegene vooral geen machtiging geven.
Verder snap ik niet dat exitpolls wel mogen, waarbij journalisten met een camera vragen op wie je hebt gestemd, als een 'stemfie' niet mag. Hoe kinderachtig ook.
Door Vera van Nimwegen op
Alexander Pechtold zou zijn eigen spiegelbeeld nog kussen, als hem dat in het nieuws zou brengen. Die stemfie is gewoon een super kinderachtige actie.
Door Ellen op
Als je met iemands machtiging stemt dan kan het aardig zijn om die persoon te kunnen laten zien dat je gestemd hebt wat die ander wilde. Of je dat nou gelijjk op Internet moet kwakken is weer een andere vraag.
Door Fritz A. von Geusau op
Ligt het nu aan mij? Ben ik de enige die het maken van dit soort 'selfies' in een stemhokje, als infantiel gedrag ziet? Als ik Pechtold zo zie, met z'n stembiljet, dan ril je toch bij de gedachte dat dit soort mensen mede je land besturen.