of 59274 LinkedIn

Provinciale Staten Noord-Holland voor makkelijker referendum

Het ophalen van de benodigde steunbetuigingen voor een raadgevend referendum in Noord-Holland wordt stukken makkelijker. Provinciale staten namen een voorstel aan dat het mogelijk maakt digitaal handtekeningen op te halen voor een referendumaanvraag.

Het ophalen van de benodigde steunbetuigingen voor een raadgevend referendum in Noord-Holland wordt stukken makkelijker. Provinciale staten namen daar een voorstel aan dat het mogelijk maakt ook digitaal handtekeningen op te halen voor een referendumaanvraag.

D66 stemt voor

Daarmee lijkt de provincie Noord-Holland tegen de landelijke trend in te gaan. Opvallend daarbij is dat ook D66, dat de doorslag gaf voor de afschaffing van het landelijk raadgevend referendum, voor de aanpassing van de provinciale referendumverordening stemde. D66 stond daarmee ook aan dezelfde kant als de PVV, die er eerder niet in slaagde genoeg steun (veertigduizend handtekeningen) te vergaren voor een referendum over windmolens.

 

Hoge kosten

De tegenstemmen kwamen van de VVD, CDA en SGP. Die partijen braken een lans voor de representatieve democratie. De VVD zou volgens het Noordhollands Dagblad ook op de hoge kosten van het organiseren van referenda hebben gewezen.

 

Ondertekening met DigiD

Een snelle blik leert dat Noord-Holland niet de eerste provincie is waar steunbetuigingen voor een referendumaanvraag digitaal kunnen worden opgehaald. In de in 2012 vastgestelde referendumverordening van de provincie Limburg staat dat ondersteuning van een verzoek ook via de digitale weg kan worden ingediend en ondertekend kan worden met DigiD.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.