of 60220 LinkedIn

Protest tegen opslag vingerafdruk

24 reacties
De opslag van vingerafdrukken in een landelijke databank is in strijd met de grondwet en de mensenrechten. Dat vindt het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM). ‘Deze regeling is een inbreuk op de privacy. Het is de omgekeerde wereld: iedereen is verdacht tot blijkt dat het niet zo is.’ 

Opsporing
Vanaf 21 september moet iedereen die een nieuw paspoort aanvraagt vingerafdrukken af laten nemen. Deze komen in het paspoort te staan, maar worden tegelijkertijd ook opgeslagen in een databank. De officier van justitie mag deze gegevens gebruiken bij opsporingsonderzoeken.

 

Schaduwrapportage
Dinsdag en woensdag buigt het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties in Genève, in het bijzijn van minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin, zich over de vraag of de regeling in strijd is met de mensenrechten. Het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) heeft een schaduwrapportage ingediend en hoopt dat het comité vaststelt dat Nederland zich niet houdt aan het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten.

 

Inbreuk
‘Wij zijn niet tegen biometrische gegevens in het paspoort, maar wel tegen opslag in een databank, omdat dit met andere doeleinden gebeurt. Niet tegen identiteitsfraude, maar voor terrorisme- en criminaliteitsbestrijding’, aldus NJCM-voorzitter Quirine Eijkman. ‘En dat is een inbreuk op de privacywetgeving. Wij hopen dat het comité dit aan de kaak stelt.’ Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft in een advies uit 2007 al veel kritiek geuit op de regeling.

 

Debat
De Tweede en Eerste Kamer hebben ingestemd met de wijziging in de Paspoortwet, die deels voortkomt uit Europese wetgeving. Het kabinet heeft zelf besloten de gegevens op te slaan voor opsporingsonderzoeken. ‘Het kabinet slaat heel erg door. Je kunt best om bepaalde redenen mensenrechten beperken, maar het gaat hier om een ander doel. Dan moet je dat ook benoemen, want dan kan er ook democratisch debat over plaatsvinden.’

 

Berisping
In Engeland en Duitsland speelt de discussie ook, weet Eijkman. ‘Maar Nederland heeft geen constitutioneel hof, dus hebben wij het bij de Verenigde Naties op de agenda gezet. Ze gaan er bijna zeker vragen over stellen, want het staat op de “list of issues”.’ Het VN-comité toetst eens in de vijf jaar of Nederland zich aan het burgerrechtenverdrag houdt. Een berisping voor Nederland zou hard aan kunnen komen, omdat Nederland zich als gidsland in de juridische wereld wil profileren. ‘Het oordeel van het comité is politiek en moreel bindend. Wij zien het niet als berisping, maar als een gezaghebbende aanbeveling. Nederland zou het als gidsland ook serieus moeten nemen.’

 

Klacht
Andere burgerrechtenorganisaties willen een klacht indienen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. De NJCM overweegt nog of ze hieraan meedoet. Op 8 oktober houdt het NJCM het congres “16 miljoen BN’ers” over de overheid als legitieme beschermer van de Nederlanders, maar ook over inbreuk op privacy door de overheid en het gebruik van gegevens voor andere doeleinden dan waarvoor ze bedoeld zijn. ‘Identiteitsfraude wordt een groot probleem, maar de overheid moet ook eerst iemand verdenken voor het gegevens van burgers gebruikt. Dat is een essentieel mensenrecht.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door CLEAUDE (in de gaten houder) op
Mensen, houden jullie er rekening mee dat uw reactie hier jarenlang worden bewaard door uw internet provider. En dat de link, hoe u denkt over de nieuwe paspoorten, gauw gemaakt is.
Door Piet Sesamstraat op
Geen paspoort? Dan geen werk, geen boodschappen, geen rechten. Wel gedonder en doffe ellende.

Het fluwelen fascisme floreert. Over 5 jaar mag je je DNA 'vrijwillig' afgeven, is alles wat je koopt, draagt en eet voorzien van RFiD en heeft 'Europa' besloten dat de overheid, en wellicht ook de Amerikaanse, toegang moet kunnen hebben tot elke gebouw en elk vertrek. Je mag dan vrijwillig je sleutel inleveren, totdat het mechanische slot verboden is. Lang leve de pliesiestaat, lang leven de horige belastingbetalers.
Door Geesje Hoogeboom (levensgenieter) op
Volgend jaar heb ik een nieuw id-bewijs nodig, maar deze dame zal beslist geen vingerafdruk afgeven, dit gaat mij echt te ver, onvoorstelbaar dat mensen dit allemaal pikken.
Door Henk Stelma (huisarts) op
Een belangrijke oorzaak waardoor het volk haar regering niet meer vertrouwd is dat de de regering haar onderdanen niet meer vertrouwd. Er zal steeds meer protest opzwellen, dat kan men van de geschiedenis leren. Het zal ook niets uitmaken wie er uiteindelijk in het parlement en de regering zitten. Het parlement miskent de tekenen van het wantrouwen in de overheid. Er ontstaat een nieuwe maatschappij van positieve en fatsoenlijke mensen die niets meer verwachten van de huidige gevestigde orde. Het registreren van alle nederlanders met een paspoort als potentiele misdadigers is een misdaad tegen het fatsoen.
Door Maikel op
hier kunt u uw petitie tekenen!

http://www.hetnieuwerijk.nl/

Door Lars op
ik vint niet zo slim om vingerafdruk de maaken dan geen pravsie meer dan
Door Rampant (trl) op
Alles wat komende tijd wordt doorgedrukt hebben we te danken aan de EU en de verachtelijke Europese grondwet.
Stop de EU, voor het te laat is.
Door Arno (ondernemer) op
Ik ga hier echt niet aan meewerken. Dit leidt voor het eerst in mijn leven naar burgelijke ongehoorzaamheid.
Door Fred op
Ook als een (toevallige) democratische meerderheid bv. diefstal goedkeurt blijft het diefstal en dus verwerpelijk. In de jaren '70 vonden het belachelijk dat je in de DDR en andere heilstaten moest opgeven waar je heen ging. Nu voeren we het zelf in maar dan erger. Deze wetgeving is fout en we gaan er spijt van krijgen. Als het te laat is.
Door Thomas (student) op
Ik maak me al geruime tijd druk over het feit dat men vingerafdrukken wil gaan opslaan in een database + dat het de meerderheid van de Nederlanders blijkbaar geen bal kan schelen.

Anyway, Ik vroeg me af hoe je hier tegen kan protesteren. Ik heb al gezocht maar kan niet echt een petitie of handtekeningenactie of iets dergelijks vinden. Iemand een idee?

Alvast bedankt!

ps. Weet iemand waar je van die elvis vingerafdrukken koopt...