of 60831 LinkedIn

Protest tegen opslag vingerafdruk

24 reacties
De opslag van vingerafdrukken in een landelijke databank is in strijd met de grondwet en de mensenrechten. Dat vindt het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM). ‘Deze regeling is een inbreuk op de privacy. Het is de omgekeerde wereld: iedereen is verdacht tot blijkt dat het niet zo is.’ 

Opsporing
Vanaf 21 september moet iedereen die een nieuw paspoort aanvraagt vingerafdrukken af laten nemen. Deze komen in het paspoort te staan, maar worden tegelijkertijd ook opgeslagen in een databank. De officier van justitie mag deze gegevens gebruiken bij opsporingsonderzoeken.

 

Schaduwrapportage
Dinsdag en woensdag buigt het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties in Genève, in het bijzijn van minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin, zich over de vraag of de regeling in strijd is met de mensenrechten. Het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) heeft een schaduwrapportage ingediend en hoopt dat het comité vaststelt dat Nederland zich niet houdt aan het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten.

 

Inbreuk
‘Wij zijn niet tegen biometrische gegevens in het paspoort, maar wel tegen opslag in een databank, omdat dit met andere doeleinden gebeurt. Niet tegen identiteitsfraude, maar voor terrorisme- en criminaliteitsbestrijding’, aldus NJCM-voorzitter Quirine Eijkman. ‘En dat is een inbreuk op de privacywetgeving. Wij hopen dat het comité dit aan de kaak stelt.’ Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft in een advies uit 2007 al veel kritiek geuit op de regeling.

 

Debat
De Tweede en Eerste Kamer hebben ingestemd met de wijziging in de Paspoortwet, die deels voortkomt uit Europese wetgeving. Het kabinet heeft zelf besloten de gegevens op te slaan voor opsporingsonderzoeken. ‘Het kabinet slaat heel erg door. Je kunt best om bepaalde redenen mensenrechten beperken, maar het gaat hier om een ander doel. Dan moet je dat ook benoemen, want dan kan er ook democratisch debat over plaatsvinden.’

 

Berisping
In Engeland en Duitsland speelt de discussie ook, weet Eijkman. ‘Maar Nederland heeft geen constitutioneel hof, dus hebben wij het bij de Verenigde Naties op de agenda gezet. Ze gaan er bijna zeker vragen over stellen, want het staat op de “list of issues”.’ Het VN-comité toetst eens in de vijf jaar of Nederland zich aan het burgerrechtenverdrag houdt. Een berisping voor Nederland zou hard aan kunnen komen, omdat Nederland zich als gidsland in de juridische wereld wil profileren. ‘Het oordeel van het comité is politiek en moreel bindend. Wij zien het niet als berisping, maar als een gezaghebbende aanbeveling. Nederland zou het als gidsland ook serieus moeten nemen.’

 

Klacht
Andere burgerrechtenorganisaties willen een klacht indienen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. De NJCM overweegt nog of ze hieraan meedoet. Op 8 oktober houdt het NJCM het congres “16 miljoen BN’ers” over de overheid als legitieme beschermer van de Nederlanders, maar ook over inbreuk op privacy door de overheid en het gebruik van gegevens voor andere doeleinden dan waarvoor ze bedoeld zijn. ‘Identiteitsfraude wordt een groot probleem, maar de overheid moet ook eerst iemand verdenken voor het gegevens van burgers gebruikt. Dat is een essentieel mensenrecht.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Stef op
@Jan Jaap. Jij hebt zeker geen geheimen, zeker nooit een rol drop uit de winkel gegapt of zo toen je jong was. Als je echt denkt dat je niks te verbergen hebt, ben je naief. Jouw argument dat je niks te verbergen hebt gaat dus ook niet op.
Wat het kwalijke aan jouw argument is, is dat mensen niet meer verondersteld worden onschuldig te zijn tot het tegendeel is bewezen. Iedereen is verdacht, dus hop die databank in. Dan zien we dan wel eens of je onschuldig bent. Dat is een radicale wijziging hoe met mensen om te gaan. Een wijziging die mij absoluut niet aanstaat.
Daarom: weg met zo'n databank.
Door Jan Jaap op
Niks te verbergen, geen angst: dus vingerafdrukken en DNA van iedereen in een database!
Door Annigje (scholier) op
We worden allemaal behandelt als een stelletje dieven, straks is er een foutje gemaakt of is er iets vervalst en dan krijg jij allemaal gezeik van de politie over je heen terwijl er misschien helemaal niets mee te maken hebt! Ik geef m'n vingerafdruk niet af, het is jammer voor ze, wat is het volgende? gaan ze onze haren bewaren ofzo!
Door Peggy (huismus) op
Identiteitsfraude zal zich in de toekomst nog meer uit gaan breiden. Niet alleen met vingerafdrukken. Wie in de wetenschap geinteresseerd is zal dit kunnen beamen. Op electronisch gebied zou de nederlander zich veel meer moeten gaan verdiepen, over wat de mogelijkheden op vandaag al zijn om prive van het volk te beschamen.
Door Corinne de Vries (Kunstenares) op
Di t is terreur.
Door Fritsje (herinnert zich wat serieuze dingen) op
@ Piet Sesamstraat (27.11):
"Het fluwelen fascisme" - mooie vondst! Die houden we erin, zolang het - helaas, helaas - nodig is...
@ Annemarie, beeldend kunstenaar (6.12):
Leuk idee, maar met je brommerrijbewijs kun je het Schengen-gebied niet meer uit. Dus niet meer op vakantie naar Antalya, en niet meer exposeren in New York...
@ Marjan (16.12):
Je kunt het maar beter wel serieus nemen, want de Nederlandse staat doet dat ook met jou en je vingerafdrukken. 75 jaar geleden werden bepaalde ontwikkelingen door velen niet zo serieus genomen, maar tien jaar later wel. Nog veertig jaar later was het "1984" maar kwamen er, gek genoeg, juist hoopvolle barstjes in de Muur. Weer vijf jaar later viel de Muur en dachten velen dat de vrije wereld definitief had gewonnen. Dat bleek een tikje voorbarig. Zo gaat het heen en weer, op en neer...
Door marjan (levend mens) op
Zullen we met z'n allen al deze dingen niet meer serieus nemen??
Daarmee ontkrachten wij die zogenaamde 'macht' die 'men' denkt over ons te hebben, die wij geven door onze angst. Zullen we die macht en kracht weer in ons zelf gaan vinden, weer zelf ter hand nemen en ons eigen plan trekken??
Leven zoals het leven bedoeld is..... vanuit het HART....
Door Henk de Vries op
events.ccc.de/congress/2005/static/r/f/i/RFID-Zapper%28EN%29_77f3.html
Door Henk de Vries op
http://events.ccc.de/congress/2005/static/r/f/i/RFID-Zapper%28EN%29_77f3.html
Door annemarie (beeldend kunstenaar) op
Sinds november is mijn ID en paspoort verlopen.
Omdat ik geen vingerafdrukken wil laten afnemen kan ik deze niet laten verlengen.
Dus maar een brommerrijberwijs aangeschaft. Daar vragen ze nog geen vingerafdrukken voor. Dit rijbewijs geldt als identiteitsbewijs, dus ik kan weer 10 jaar door. Ideetje?