of 63908 LinkedIn

Programma troonswisseling kost Amsterdam 7 miljoen

De troonwisseling en inhuldiging gaat de gemeente Amsterdam 7 miljoen euro kosten, maakte burgemeester Eberhard van der Laan bekend.
8 reacties

Het programma ter gelegenheid van de troonswisseling op 30 april gaat 7 miljoen euro kosten. Dat maakte de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan woensdagochtend bekend tijdens een persconferentie in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. 

 

Veiligheidsmaatregelen kosten het meest
De hoofdstad praat nog met het Rijk over een bijdrage. Ook worden sponsors gezocht. De 7 miljoen euro bevat ook de kosten van de viering van een 'gewone' Koninginnedag. De veiligheidsmaatregelen vormen de grootste kostenpost.

Duizenden agenten
Amsterdam zet op 30 april duizenden agenten in om alles in goede banen te leiden. Ook agenten van buiten de stad zullen aanwezig zijn. Van der Laan wil de mensenmassa het liefst zo veel mogelijk spreiden over de stad. De Dam biedt volgens hem plaats aan maximaal 25.000 mensen die straks de balkonscène van koning Willem-Alexander willen zien. De hoofdstad rekent erop dat er minstens 700.000 tot 800.000 bezoekers zijn, evenveel als op een normale Koninginnedag.

Niet de rauwe weg
De burgemeester zegt niet ,,de rauwe weg'' te kiezen bij de veiligheidsmaatregelen. Zo hoeven bewoners in de buurt van de Dam niet hun huizen te verlaten. Van de Laan heeft geen aanwijzingen dat de veiligheid van het koningshuis in het geding is. ,,Je ziet altijd heel veel waardering voor de koningin als ze in Amsterdam komt.''

Hoogwaardigheidsbekleders
Veel hoogwaardigheidsbekleders zullen Amsterdam bezoeken op 30 april, zei Van der Laan. Rond de officiële locaties zullen gedeelten worden afgezet. Volgens de burgemeester lijkt het vooralsnog niet nodig hiervoor grote gebieden af te sluiten en kunnen mensen vrij bewegen op het grootste gedeelte van de Dam en het omliggende gebied.

Vaartoer op het IJ

Na de inhuldiging biedt de gemeente Amsterdam de nieuwe koning Willem-Alexander en koningin Máxima een vaartoer aan op het IJ. De speciale koningssloep wordt hierbij niet ingezet, onder meer omdat de politie dit niet verantwoord acht in verband met de golfslag op het IJ. Het koningspaar stapt 's avonds op een boot bij het filminstituut Eye aan de noordoever. De vaartocht eindigt aan de overkant bij het Muziekgebouw aan het IJ. Onderweg zijn er optredens van artiesten en kan het publiek het paar toezwaaien.

 

Koningsvaart
De burgemeester sprak van een koningsvaart. Hij omschreef de sfeer van het feestelijke evenement als een combinatie van een koninklijke Sail en een Bevrijdingsfestival. Het publiek en het koningspaar kan tijdens de koningsvaart genieten van kunst en cultuur van hoogwaardig niveau.

 

Tussen 20.30 uur en 21.00 uur wordt de feestdag in Amsterdam afgesloten met saluutschoten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door noorderhaaks op
Als je wist hoeveel Amalia gaat kosten over 33 jaar bij een troonwisseling.
Nu heeft de Rekenkamer voor een deel de kosten gemaakt van 33 miljoen euro troonwissel 2013.
http://derekenkamer.kro.nl/seizoenen/seizoen_4_2 …

Toen bij Beatrix was het 7 Miljoen euro in 1980.
Door marjolein op
De familie is op staatskosten rijk genoeg geworden. Kan dit dus makkelijk zelf betalen. Bovendien is art. 28 van de Grondwet nog altijd in strijd met art. 1 van diezelfde Grondwet. Leve de republiek.
Door Nick op
@roland.
Veel van de kosten zijn geen extra kosten. Daarnaast verdient Amsterdam (en de bedrijven in Amsterdam) veel geld aan de 800.000 mensen die die dag langs komen.
En verder betalen ze het natuurlijk omdat ze trots zijn dat dit in Amsterdam plaatsvindt. En terecht.
(En ze houden het over omdat Ajax geen beker wint en niet kampioen wordt :-) )
Door roland op
@Nick,
Dit zijn kosten voor Amsterdam niet voor het "koninkrijk".
Waarom zou de stad dat moeten betalen
Door Nick op
Stelletje zuurpruimen.
De kosten zijn een tientje per bezoeker. En dan worden ook nog allemaal kosten meegenomen die toch al gemaakt werden, ook als er niets aan de hand zou zijn.
En we leven tenslotte in een (welvarend) koninkrijk en daar mogen we on\ze handen voor dichtknijpen. Natuurlijk kunnen er veel zaken beter, maar dat hebben we te danken aan onze, democratisch gekozen, politici. En ook daar mogen we onze handen voor dichtknijpen.
Bij mij is het glas dus half vol en niet half leeg...
Door Joschke op
Als ik wat te vieren heb (uitkeringsgerechtigde) moet ik het zelf betalen... en nogmaals in een democratie past geen monarchie. Belachelijk systeem, dus Van der Laan en andere Oranjegezinde mensen matig je nietaan dat je voor iedere Nederlander spreekt door te stellen dat we dit een leuk feestje vinden. Ik zou pas feest vieren (op eigen kosten) als de monarchie wordt afgeschaft want dan hebben we pas een echte democratie...
Door Mieke van der Maaten (Ex-ambtenaar) op
Zou het geen aardig en ook origineel gebaar zijn van de leden van de Koninklijke familie om hun erfenis van Prins Bernhard hiervoor ter beschikking te stellen?
Door Evert op
Duur geintje voor wat volksvermaak.....