of 59250 LinkedIn

Prognose: D66, SP grote winnaars

D66 en SP zijn de grootste winnaars bij gemeenteraadsverkiezingen, blijkt uit een prognose van de NOS.
1 reactie

D66, de SP en de lokale partijen zijn de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen woensdag. VVD, PvdA en het CDA verliezen ten opzichte van 4 jaar geleden fors, volgens een 'voorlopige prognose' van de NOS.

Lokale partijen grootste
D66 wint ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen 4 jaar geleden 4,7 procent en is van de landelijke partijen nu de grootste met 12, 8 procent van de stemmen. De SP wint 4,1 procent. Gezamenlijk blijven de lokale partijen veruit de grootste. Ze halen met z'n allen 5 procent meer en komen op 29,4 procent van de stemmen.

PvdA verliest meest
De PvdA is de grootste verliezer, met een min van 4,9 procent ten opzichte van 4 jaar geleden. Het CDA verliest ook fors (4,4 procent eraf). Ook de VVD verliest fors (3,4 procent eraf). Van de landelijke partijen is de VVD procentueel gezien nu na D66 de grootste met 12,2 procent van de stemmen.

Stijging CU en SGP
De ChristenUnie haalt landelijk 5,3 procent van de stemmen, een stijging van 1,8 procent ten opzichte van 4 jaar geleden. De SGP komt op 2,8 procent, tegen 1,7 procent 4 jaar geleden. GroenLinks verliest. De partij komt op 4,9 procent, tegen 6,4 procent 4 jaar geleden.


Beloning voor beleid
Campagneleider Kees Verhoeven van D66 reageerde woensdag blij maar voorzichtig op de eerste prognose voor de gemeenteraadsverkiezingen. D66 zou uitkomen op 12,8 procent van de stemmen en daarmee de grootste van de Haagse partijen worden. ,,Een hele mooie eerste prognose'', zei Verhoeven, maar hij maakte wel een voorbehoud: ,,Er is nog geen stem geteld.'' Als de progose uitkomt is dat volgens hem een beloning voor het beleid dat D66 de laatste jaren heeft gevoerd, met veel aandacht voor onderwijs.

Het doet pijn
Als de prognose waar wordt, doet het pijn. Dat zei campagneleider Klaas Dijkhoff van de VVD woensdagavond in Breda. Zijn partij lijkt bij de verliezers te gaan horen. Dat de lokale partijen winnen, zegt ook veel, aldus Dijkhoff.

Lastige avond
Verwachte teleurstelling bij de PvdA, na de voorlopige prognose. Volgens partijvoorzitter Hans Spekman wordt het ,,een lastige avond''. De uitslag was al aangekondigd in de peilingen de afgelopen tijd. ,,We staan op een behoorlijk verlies'', aldus Spekman. Voor oud-PvdA-leider en oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen is de PvdA woensdag gestraft voor het regeren met de VVD. Zoals het nu staat. verliest de PvdA 4,9 procent en komt daarmee op 10,2 procent van de stemmen.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ra op
Pvda gestraft voor regeren met VVD, Job Cohen spoort niet.