of 59318 LinkedIn

Proef op warmte reagerende fietsstoplichten uitgebreid

Gemeente Rotterdam breidt de proef met fietsstoplichten die reageren op lichaamswarmte uit. De pilot heeft zo goed uitgepakt, dat de gemeente de stoplichten ook op andere drukke kruispunten wil plaatsen. Een warmtesensor kan ‘voelen’ dat er veel fietsers staan te wachten en blijft dan langer en vaker op groen.

Gemeente Rotterdam breidt de proef met fietsstoplichten die reageren op lichaamswarmte uit. De pilot heeft zo goed uitgepakt, dat de gemeente de stoplichten ook op andere drukke kruispunten wil plaatsen. Een warmtesensor kan ‘voelen’ dat er veel fietsers staan te wachten en blijft dan langer en vaker op groen.

Fietsplan Rotterdam

De Volkskrant meldt dat het eerste stoplicht in september 2016 op het drukke Churchillplein in Rotterdam werd geïnstalleerd. Fietsers moesten daar soms minutenland wachten op groen licht waardoor er opstoppingen ontstonden en de weg versperd werd voor andere weggebruikers. In het kader van het Fietsplan 2016-2018 van de gemeente werd er daarom geëxperimenteerd met een warmtegevoelig stoplicht. Daarmee had de gemeente een landelijke primeur.

Wachttijd loopt terug 

De sensoren zijn kleine bolletjes op het stoplicht die alleen werken tijdens de spits. De lichaamswarmte van wachtende fietsers kan gedetecteerd worden. Bij ongeveer tien fietsers gaat het stoplicht sneller werken en ook langer groen geven.  De bedoeling is dat de wachttijd met dertig tot vijftig procent wordt teruggebracht. De ochtendspits bij het Churchillplein is ‘s ochtends van 98 seconden naar 67 seconden gedaald. Voor de avondspits geldt een terugloop in de wachttijd van 100 naar 63 seconden.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans Donck op
Dit systeem leidt ertoe dat je vaak rood licht hebt. Dan moet je stoppen, en als je genoeg warmte verspreid hebt (het helpt als je je opwindt) gaat het licht op groen.
Iedere fietser wil natuurlijk het liefst een oplossing, waarbij ten eerste de kans dat je moet stoppen zo klein mogelijk. En pas ten tweede dat je dan zo kort mogelijk wacht.
Door fietster (gemeenteambtenaar) op
wachten voor een rood verkeerslicht is nooit leuk; als fietser en in (stromende) regen moeten wachten is nog erger, maar het ergste is in dat geval nog het wachten voor een rood verkeerslicht terwijl het licht voor automobilisten op groen blijft staan terwijl er in geen velden of wegen een auto te bekennen is. Zoals in de gemeente Leeuwarden bij de oversteek van de Slauerhoffweg en Johannes Brandsmaweg. Hoezo Rij 2 op 5 actie ? Zo pest je de fietsers de auto wel in.
Door Jan op
Ook makkelijk voor overstekende honden en katten zonder baas.
Door Willem op
Dus eerst wachten tot er tien fietsers staan, en dan nog 67 seconden wachten. Dat is net zoiets als wachten tot je een ons weegt...