Advertentie

Privacyregels beschermen criminelen

Sinds 25 mei vorig jaar is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht. Die regeltjes maken het lastig criminelen aan te pakken, aldus de burgemeester. ‘Ik mag nu over een persoon die betrokken is bij ondermijning en die vertrokken is naar Groningen niet de burgemeester van Groningen informeren en dat is natuurlijk bizar’, zegt hij tegen de NOS. ‘Ik begrijp alle overwegingen rond privacy, maar hier is privacy niet voor uitgevonden.’

14 maart 2019
sheriff.jpg

Privacywetgeving en een tekort aan middelen in de strijd tegen zware of ondermijnende criminaliteit bemoeilijken de aanpak ervan. Dat zegt de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb in twee interviews, met de NOS en de Telegraaf.

Informatie uitwisselen
Sinds 25 mei vorig jaar is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht. Die regeltjes maken het lastig criminelen aan te pakken, aldus de burgemeester. ‘Ik mag nu over een persoon die betrokken is bij ondermijning en die vertrokken is naar Groningen niet de burgemeester van Groningen informeren en dat is natuurlijk bizar’, zegt hij tegen de NOS. ‘Ik begrijp alle overwegingen rond privacy, maar hier is privacy niet voor uitgevonden.’

Sheriff
Aboutaleb zegt in De Telegraaf dat de verantwoordelijke minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) het vraagstuk kent. ‘Maar hij wil niet, zoals ik begrijp, dat we ons gedragen als een soort sheriff en op de stoel van justitie gaan zitten. Ik kan daar niet bij, want we werken juist samen met justitie en andere partners. Ik heb begrepen dat de minister de Raad van State over deze problematiek om advies gaat vragen. En daar zitten we nu.’

Rotterdamse haven
Aboutaleb wil meer rechercheurs en douaniers om drugscriminaliteit in de Rotterdamse haven te bestrijden. Volgens de NOS onderschepte de douane vorig jaar bijna 19.000 kilo cocaïne, een nieuw record. Tegen de Telegraaf zegt de burgemeester: ‘Een computer zou willekeurig moeten bepalen waar iemand die dag komt te werken’, zodat criminelen niet kunnen blindvaren op een corrupt contact bij drugssmokkel. ‘Ik twijfel er niet aan dat de douane er alles aan zal doen om goede mensen binnen te halen, maar zorgen maak ik me wel. De kans bestaat dat criminelen bepaalde contacten positioneren binnen de douane.’ (ANP)

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Raar verhaal en geen waarheid
Overheid heeft middelen genoeg om info te delen en men moet de burger niet verder willen knechten. Het is goed dat er nog een restje privacy is, burgers worden nu al als werkmieren en melkoe gebruikt!
Gerard
Raar verhaal. Maar waar. Privacy is heel goed. moeten we niet aankomen. Maar hier gaat het om maatschappelijk ondermijnend gedrag waarbij de gemeenten zaken niet kunnen delen. Politie overigens wel. Maar gemeente en politie beschikken vaak over verschillende informatie. In dit voorbeeld wil de gemeente graag info delen met bijv. de gemeente Groningen. En daar wringt nu helaas de schoen. Niets met werkmieren of melkkoe te maken. Ook u als burger wordt geraakt door ondermijnend gedrag. Dat willen we toch niet?
Raar verdiep u verder, en geloof niemand
Nederland heeft naast de AIVD en MIVD , 126 andere geheime diensten, 10.000 controlerende overheids BV's, etc.,etc. Verder zijn er diverse computersystemen die burgers checken, en worden allen gebruikt om burgers te controleren.



Een voorbeeld is het SyRI systeem waar volgende gegevens gecheckt worden, arbeidsgegevens, boetes en sancties, fiscale gegevens, gegevens roerende en onroerende goederen, handelsgegevens, huisvestingsgegevens, identificerende gegevens, inburgeringsgegevens, nalevingsgegevens, onderwijsgegevens, pensioengegevens, re-integratiegegevens, schuldenlastgegevens, uitkerings-, toeslagen- en subsidiegegevens, vergunningen en ontheffingen, zorgverzekeringsgegevens.



Dus de overheid heeft meer dan genoeg middelen op dit moment, ga je dit verder uitbreiden ten koste van de privacy, heb je maar een doel, burgers knechten en verder controleren. En waar heeft de rijke elite belang bij, juist, werkmieren en melkkoeien. Politiek en ambtenaren volgen altijd de rijke elite.
Hans / afdelingsmanager
En terecht. Ik heb meer vertrouwen in de gemiddelde crimineel dan in de gemiddelde bestuurder c.q. politicus!
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Zoals zo vaak heeft Aboutaleb ook hier weer groot gelijk. Het bestrijden van zware criminaliteit moet zwaarder wegen dan de privacy van de betreffende criminelen.
Gerard
@Hans: wat een rare reactie. Meer vertrouwen in een crimineel die opdrachten tot liquidaties verstrekt. Die er voor zorgt dat onschuldige burgers het slachtoffer worden. Die er voor zorgen dat we allemaal veel moeten betalen voor bestrijding criminaliteit.

Ach; laten we dan gewoon iedereen uit de gevangenis laten en de rechtbanken opheffen. Dan hebben we de ideale staat van Afdelingsmanagers Hans :(

Paul / projectleider
Je gaat erover of je gaat er niet over en in dit geval
Bernard
De gemeente Rotterdam hoeft helemaal niets te delen met de gemeente Groningen. Als de bewuste persoon die zich bezig houdt met 'ondermijning' dan komt hij wel naar boven als justitie en politie hem in de smiezen heeft wegens verdenking op strafbare handelingen. Doodeng dat gemeenten en burgemeesters in het bijzonder ook als 'sheriff ' gaan handelen. De privacywetgeving is net aangescherpt en men wil er alweer vanaf.
Viper
Aboutaleb heeft geen groot gelijk. Hij zit er naast en wel op twee punten.



Ten eerste is de AVG geen privacywet, maar een gegevensbeschermingswet. Groot verschil. Privacy is namelijk veel meer dan alleen gegevens over iemand.



Ten tweede, criminaliteitsbestrijding is een taak van de politie. En die hebben genoeg middelen om informatie over criminelen die van de ene plaats naar de andere plaats verhuizen te delen met de juiste lokale politiebureau's. De veiligheid hoeft daar niet door in gevaar te komen.



Kortom, een hoop geklaag om niks.
Advertentie