of 65101 LinkedIn

Privacy-boete van 2,75 miljoen euro voor Belastingdienst

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) vindt de boete ‘zeer pijnlijk’ en zal zich er niet tegen verzetten, schrijft zij aan de Tweede Kamer.
7 reacties

De Belastingdienst krijgt een boete van 2,75 miljoen euro. Dat meldt de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid. De Belastingdienst heeft ‘jarenlang de (dubbele) nationaliteit van aanvragers van kinderopvangtoeslag op onrechtmatige, discriminerende en daarmee onbehoorlijke wijze verwerkt’, aldus de toezichthouder.

Pijnlijk
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) vindt de boete ‘zeer pijnlijk’ en zal zich er niet tegen verzetten, schrijft zij aan de Tweede Kamer. ‘De overheid mag mensen in gelijke situaties niet ongelijk behandelen.’ Zij biedt gedupeerden opnieuw excuses aan en belooft er alles aan te doen om overtreding van de privacywetgeving in de toekomst te voorkomen.

Dubbele nationaliteit
De Belastingdienst hield bij welke mensen die kinderopvangtoeslag kregen een dubbele nationaliteit hadden. Die informatie had in januari 2014 moeten worden verwijderd, maar in 2018 stonden de gegevens nog steeds in de systemen van de Belastingdienst, zegt de Autoriteit Persoonsgegevens.

Discriminerend
De toezichthouder vindt het discriminerend om zulke informatie bij te houden: ‘Voor het recht op kinderopvangtoeslag maakt het namelijk niet uit welke nationaliteit iemand heeft, alleen of diegene rechtmatig in Nederland verblijft.’ De fiscus houdt de informatie sinds vorig jaar niet meer bij.

Publieke straf
Het geld voor de boete komt uit de schatkist en gaat uiteindelijk ook weer terug naar de schatkist, maar het bedrag gaat wel af van het budget van de Belastingdienst. ‘Bovendien is het een publieke straf. Het zet ook een norm naar andere organisaties’, aldus de Autoriteit Persoonsgegevens.

Zwarte lijst
De fiscus zou nog meer boetes kunnen krijgen voor de toeslagenaffaire. In oktober concludeerde de Autoriteit Persoonsgegevens dat de 'zwarte lijst' van de Belastingdienst in strijd met de wet was. Mensen kwamen vaak onterecht op die lijst terecht, werden bestempeld als potentiële fraudeur, aanvragen werden soms onterecht afgewezen en ze konden niets doen om van die lijst gehaald te worden. De Autoriteit Persoonsgegevens beslist later over een straf daarvoor. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Call me @ (ervaringsdeskundige) op
Dat de Belastingdienst die zoveel mensen heeft gepiepeld een stevige draai om de dove oren krijgt is prima. Maar de wijze waarop ridicuul.
Zou onze Aleid als opperbaas van de APG toch slimmer moeten kunnen doen.
Door Gerrit (raadslid) op
Als je ooit spreekt van een lachertje... is dit wel zo iets. In plaats van echt de verantwoordelijke mensen ( zitten die niet in het kabinet of zijn het niet de "bazen" op de belastingdienst die allemaal niet wilden luisteren naar de "gewone mens" ?? ) aan te pakken maken we een schijnconstructie. En... dat zelfde niveau gaat zelfs weer een regering vormen. Ja ... de kiezers krijgen het niveau waar ze op gestemd hebben.. toch...
Door Bart (Beleidsadviseur) op
Dit kan alleen D66 bedenken. Echt rechtsstatelijke nonsens van mensen die de wereld kennen vanuit hun studeerkamer. Dit zijn gewoon risicoprofielen, heel zinnig om die te gebruiken.
Door Nico uit Loenen (voormalig rijksambtenaar) op
@Nicky... de belastingbetaler? Is dit een nieuwe vorm van witwassen... crimineel verkregen geld dat bij onschuldige burgers is afgetroggeld als "boete" doorsluizen van de belastingdienst naar de schatkist? Wordt er ook nog BTW over betaald? Het moet niet gekker worden in dit land.
Door Spijker (n.v.t.) op
Het ministerie van Financiën gaat aan het ministerie van Financiën betalen. Dit schiet vast wel op. Hoe onzinnig is het soms in Overheidsland geregeld.
Door Ria Huisman (Directeur) op
Koekje van eigen deeg smaakt ook zuur

Verlaag de BTW tarieven.
Door Nicky (Ambtenaar) op
En wie betaalt deze boete?????

Vacatures

Van onze partners