of 63966 LinkedIn

Posterplakkers komen eraan

In totaal zijn er iets meer dan 400.000 posters gedrukt door de verschillende politieke partijen. De VVD loopt veruit op kop, met 90.000 verkiezingsposters.
2 reacties

De verkiezingscampagnes komen eraan en dat betekent voor duizenden mensen maar één ding: plakken! Vrijwilligers van politieke partijen gaan dezer dagen op pad om de campagneposters op te hangen. In het overgrote deel van de gemeenten gaat dat nog op de ouderwetse manier: met kwast en behanglijm.

Meeste posters VVD

In totaal zijn er iets meer dan 400.000 posters gedrukt door de verschillende politieke partijen. De VVD loopt veruit op kop, met 90.000 verkiezingsposters voor op de gemeentelijke borden. Daarna volgen GroenLinks en de PvdA, met 65.000 en 64.000 posters. Ook het CDA doet met 60.000 posters flink mee. D66 en de SP plakken 45.000 en 43.300 posters.

Ongelofelijk enthousiasme 

Onlangs berichtte Binnenlands Bestuur over de gemeente Hengelo waar ambtenaren een deel van het plakwerk voor hun rekening namen en Amsterdam waar voorbedrukte borden geplaatst werden. Maar dat lijkt niet nodig, gezien het aantal vrijwillige 'plakkers'. ,,Er is een ongelofelijk enthousiasme om te plakken'', stelt Hans van Heijningen van de SP. Zelfs de kleinere partijen, zoals de ChristenUnie en de SGP, denken in het hele land posters op te kunnen hangen. Zij hebben wel iets minder grote plannen - ze hangen respectievelijk 24.000 en 10.500 posters op.
 

Sport
,,Onze vrijwilligers maken er een sport van om als eerste op de borden te hangen'', stelt Patrick Pelman van GroenLinks. Ook bij andere partijen is het enthousiasme om aan de slag te gaan groot. ,,Onze leden zijn over het algemeen vrij jong, dus die trekken er meteen op uit'', aldus Annelou van Egmond van D66.


Raamposter
Bij de ChristenUnie houden ze overigens ook een oogje op de posters van andere partijen. ,,We zouden de ChristenUnie niet zijn als we een poster van de VVD niet even goed vastplakken als daar een hoekje heeft losgelaten'', grapt Jonathan van der Geer van de partij. De meeste partijen sturen met het ledenblad ook een raamposter mee naar de leden. Daarvan zijn er volgens de partijen zo'n 245.000 in omloop. Of die posters ook allemaal worden opgehangen, is niet bekend. De PVV was niet bereikbaar; de aantallen posters van die partij zijn dus niet meegenomen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door johannes (adviseur) op
Volledig eens met Fritz. Daarbij komt wat mij betreft ook nog eens de horizonvervuiling. Ik vind die borden op allerlei plekken in de gemeente een aanfluiting.Posters over elkaar geplakt, posters die half los hangen. Of posters die door tegenstanders zijn "bewerkt". Tegelijkertijd vraagt de gemeente aan de burger mee te helpen aan een leefbare woonomgeving.
Door Fritz op
Het plakken van posters op verkiezingsborden is een volstrekt achterhaald middel om kiezers te activeren. Sterker nog, welk weldenkend mens laat zijn politieke keuze bepalen door een poster met een nummer, een partijnaam en een kreet? En dan dat onvolwassen gedoe van de partijen met steeds grotere posters en het over elkaars poster heen plakken.