Advertentie

Positie Zoetermeerse wethouder Speel in geding

CDA-wethouder Speel zal zich nog voor het zomerreces moeten verantwoorden over het miljoenentekort bij GGD Zuid-Holland West.

01 juni 2012

De gemeenteraad van Zoetermeer wil nog voor de zomer duidelijkheid over de situatie rond de GGD Zuid-Holland West. CDA-wethouder Frank Speel zou de raad niet volledig hebben geïnformeerd over de beroerde financiële situatie van de GGD.

Feitenrelaas
De raad heeft het college opgedragen om voor 1 juli met een feitenrelaas te komen over de gang van zaken in de afgelopen maanden om daar nog voor het zomerreces over te kunnen debatteren. Ook de bijbehorende verantwoordelijkheden komen dan aan de orde. Omdat wethouder Speel sinds zes weken ziek thuis is, neemt wethouder Mariëtte van Leeuwen (Lijst Hilbrand Nawijn) deze portefeuille voorlopig waar. ‘De gemeenteraad heeft mij gevraagd dit dossier voorlopig te blijven doen.’ Van Leeuwen heeft PwC gevraagd om onderzoek te doen naar de gang van zaken. ‘Ik wil benadrukken dat een totaal beeld van de feiten nodig is voor een finaal oordeel.’

Brief
Zoetermeer is een van de acht gemeenten die aandeelhouder zijn van de GGD Zuid-Holland West en draagt het meeste geld bij. Inmiddels is bekend dat wethouder Speel burgemeester Jan Waaijer in april al voorhield dat er financiële problemen waren bij de GGD, maar dat zij die zelf konden oplossen. Een ander feit is dat hij zich een paar dagen later ziek meldde. Een ambtenaar heeft vervolgens burgemeester Waaijer geïnformeerd over de beroerde situatie bij de GGD. Van Leeuwen: ‘De burgemeester kreeg een brief en legde die op mijn bureau. Ik heb toen meteen alle collegeleden bij elkaar geroepen.’

Chaos
De verzelfstandiging van de jeugdgezondheidszorg zou de problemen bij de GGD Zuid-Holland West hebben veroorzaakt. Tussen de besturen van beide organisaties zou onenigheid zijn over geld en de taakverdeling. Het tekort op de begroting van de GGD is inmiddels opgelopen tot 2,7 miljoen. Van Leeuwen zei tijdens het debat dat de nieuwe controller “een chaos” aantrof. ‘Feit is dat de controller enige tijd nodig had om te ontrafelen wat er aan de hand was. Dat kon ik niet anders omschrijven als chaos.’

Fris bloed is altijd goed
De verwachting is dat wethouder Speel niet voor 1 juli terugkeert. Van Leeuwen: ‘Die datum schuift steeds op. Maar zodra hij terug is, is verantwoording afleggen het eerste wat hij doet.’ Voor Van Leeuwen is de situatie een beetje onwerkelijk. Ze zit pas twee weken op dit dossier. ‘Ik heb een spoedcursus gekregen. Voordeel is dat ik er fris tegenaan kan kijken. Fris bloed is altijd goed. Voor de extra slagkracht is nog wel een extra lid aan het dagelijks bestuur toegevoegd.’

Lening bij BNG
De dienstverlening van de GGD blijft onverkort doorgaan, verzekert Van Leeuwen. ‘Als maatregelen nodig zijn, zullen we die treffen.’ Inmiddels is bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) een lening afgesloten. ‘Ik heb de hoogte van het bedrag niet paraat, maar ik meen dat het om 1,3 miljoen gaat. Daarmee is het probleem van het liquiditeitstekort in die zin opgelost dat de GGD kan vaccins blijven kopen en mensen bij het loket terecht kunnen.’ Over de positie van wethouder Speel laat Van Leeuwen de raad oordelen. ‘Of Speel kan daarvoor zelf zijn conclusies trekken.’

Eerder afgestreden
De positie van wethouder Speel lijkt er niet sterker op geworden, maar de raad geeft hem nog de mogelijkheid zich te verweren. Tijdens zijn ziekte was Speel overigens nog wel actief op Twitter. De burgemeester had hem dat ernstig afgeraden, meldt Omroep West. Sinds 8 mei heeft Speel echter geen nieuwe tweets meer geplaatst. Saillant is verder dat Speel in 2010 al eens is afgetreden als wethouder milieu en handhaving vanwege de affaire Sterigenics. Dat bedrijf stootte  meer kankerverwekkende stoffen uit dan was toegestaan. De gemeente Zoetermeer schoot tekort in het toezicht. Speel besloot als enige af te treden. Het knaagde aan hem dat de gemeente niet had voorkomen dat de bevolking aan deze stoffen was blootgesteld. ‘Daar lig ik wakker van.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ed Stevenhagen / Analist
Wethouder Frank Speel van Zoetermeer is Voorzitter Gemeenschappelijke regeling GGD Zuid-Holland West GGD.

Wethouder Mariëtte van Leeuwen van Zoetermeer schrijft op 23 mei de betrokken gemeenten aan als plaatsvervangend voorzitter GGD. Maar zij is daartoe nooit aangewezen en het staat ook niet geregistreerd als nevenfunctie.



De directeur GGD Haaglanden Zuid-Holland west , Bram Hakkenberg tekent frauduleus als Frank Speel. En de gemeente vraagt zich nog steeds af van wie de handtekening is.



Wat maken we er gezamenlijk weer een bestuurlijke rotzooi van.

Ed Stevenhagen / Analist
Betreft valsheid in geschrifte bij GGD Zuid-Holland West.



De wethouder van Zoetermeer, dhr Frank ( F.J.M.) Speel is voorzitter van de GGD Zuid-Holland West.

Het ziet er naar uit dat de directeur GGD Zuid-Holland West.een brief heeft getekend op naam van de voorzitter Dagelijks Bestuur, aan de leden van het Algemeen bestuur.



De benarde financiële positie is in de publiciteit gekomen door een brief [1] die Speel verstuurd zou hebben op 25 april 2012 [Dir16782.brf] als voorzitter van het Dagelijks Bestuur (DB) aan de leden van het Algemeen Bestuur (AB).



Maar wethouder Speel ontkent tegenover burgemeester van Zoetermeer, dhr. Jan (J.B.) Waaijer, dat hij die brief heeft ondertekend.

Het raadslid Mevr Marijke (M.C.) van der Meer (ZO!Zoetermeer) vraagt in een speciale raadsvergadering [2] op 30 mei 2012, om een forensisch onderzoek naar de ondertekenaar van de brief.

De wethouder mevr. Mariëtte (M.E.) van Leeuwen neemt de portefeuille van Speel waar en wil echter nog geen forensisch onderzoek in laten stellen.



Van Leeuwen handelt eveneens als waarnemend voorzitter GGD [3] , omdat Speel zich ziek heeft gemeld.

Dus ook het bestuur van de GGD wil niet actief meewerken aan een onderzoek.

Uit mijn onderzoek blijkt dat de directeur GGD, Bram (A.D) Hakkenberg de brief ondertekend heeft op naam van Speel als voorzitter van het DB aan de leden van het AB [4].



Gedoogde valsheid in geschrifte en onbehoorlijk bestuur.



De structuur van de GGD kent geen vervanging van de voorzitter, nu Speel zich ziek gemeld heeft. In zo'n geval nemen de andere bestuurders de taak over. De term waarnemend voorzitter zou bij een van de andere bestuurders moeten liggen.



Er geldt de Gemeenschappelijke regeling GGD Zuid-Holland West inclusief 3e wijziging [5]:

Art 10.3. Er is geen sprake van plaatsvervangende leden voor het dagelijks bestuur. De leden van het dagelijks bestuur vervangen elkaar onderling.



Bij wethouder van Leeuwen staat geen nevenfunctie [6] vermeld als lid of plaatsvervangend lid AB of DB van de GGD



Hoe is de situatie op dit moment:

---------------------------------------------

- Wethouder Frank Speel, de voorzitter AB en DB van GGD Zuid-Holland West, is momenteel ziek.

- De directeur Bram Hakkenberg is op non actief gezet.

- De controller E.J.T. van den berg zou ook vervangen zijn. Maar dat kan helemaal niet want de GGD heeft al jaren geen controler. Er is alleen sprake van een interim controler. De vorige controler, was, zover mij bekend, mevrouw T.A.N Nguyen.



Het zal niemand verbazen dat met deze amateuristische constructies de miljoenen Euro's aan alle kanten ongecontroleerd wegstromen.



Overigens is de wethouder Frank Speel al een keer moeten opstappen als wethouder, na het milieuschandaal Sterigenics [7] en de daar over uitgebrachte rapportage van de commissie de Grave. Door deze stap kon de rest van het college, en met name wethouder Bé Emmens, buiten schot blijven. Enige maanden later werd wethouder Speel, na de verkiezingen, weer met open armen in het college van Zoetermeer ontvangen.



Op linked tref ik de volgende naam aan:

Robert W. Schaafsma (D66 Zoetermeer), plv Directeur GGD Zuid-Holland West

http://www.linkedin.com/profile/view?id=46303038 …



Ref:



1. De brief met de valse handtekening van wethouder Speel

http://zoetermeer.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi …



2. De speciale raadsvergadering van de Zoetermeerse gemeenteraad op 30 mei

http://zoetermeer.gemeenteoplossingen.nl/Vergade …

Onder meer de tijdsmomenten:

81:00 Brief en melding op 26 april 2012

81:13 Speel ontkent dat hij getekend heeft

125:10 forensisch onderzoek gevraagd

131:20 handtekening brief

140:24 handtekening: misschien heeft de burgemeester Waaijer het verkeerd begrepen

141:20 wethouder van Leeuwen: laten we wachten tot Speel beter is. Hoor en wederhoor.



3. Brief van Leeuwen als waarnemend voorzitter GGD

http://ris.delft.nl/document.php?m=1&fileid=6460 …



4. De handtekeningen van Speel en Hakkenberg

http://www.dichtbij.nl/haaglanden-noord/regio/ar …



5. Gemeenschappelijke regeling GGD Zuid-Holland West inclusief 3e wijziging:

http://www.ggdzhw.nl/cms/publish/content/downloa …



6. Nevenfuncties wethouders gemeente Zoetermeer

http://www.zoetermeer.nl/document.php?fileid=520 …



[7] Milieuschandaal Sterigenics

http://estevenh.home.xs4all.nl/geonet/sterigenics/
Advertentie