of 59925 LinkedIn

Polman: kabinet heeft ons lang bedrogen

Het kabinet heeft de Zeeuwen 'bedrogen' en het bestuur 'besodemieterd', zegt commissaris van de Koning in Zeeland Han Polman over de afgeblazen verhuizing van de Marinierskazerne in Doorn.
12 reacties

Het kabinet heeft de Zeeuwen 'bedrogen' en het bestuur 'besodemieterd', zegt commissaris van de Koning in Zeeland Han Polman over de afgeblazen verhuizing van de Marinierskazerne in Doorn.

Afgedaan als 'geruchten'

Tot vorige week zijn er nog afspraken gemaakt met Defensie over de komst van de kazerne, zegt Polman in Buitenhof. Staatssecretaris Barbara Visser heeft signalen dat de verhuizing naar Vlissingen niet zou doorgaan lange tijd afgedaan als 'geruchten'. Hij heeft de bewindsvrouw naar eigen zeggen zelfs 'op de vrouw af' gevraagd of er naar alternatieve locaties werd gekeken.

 

Afspraken

Tijdens een overleg tussen Defensie en Zeeuwse bestuurders afgelopen dinsdag bleef Visser lange tijd "om de hete brij heen draaien", voordat ze duidelijkheid gaf. Recent gaf het kabinet toe dat het voor een 'dilemma' stond, omdat veel mariniers de verhuizing naar Vlissingen niet zien zitten, maar er wel al afspraken met de regio waren gemaakt. Na de ministerraad op vrijdag bevestigde Visser dat de marinierskazerne niet naar Vlissingen gaat.

 

Vertrouwen

Volgens Polman heeft het handelen van het kabinet ook verdere gevolgen. 'Als je zo met elkaar omgaat, betekent dat iets voor het vertrouwen tussen kabinet en regio. Het kabinet heeft de regio’s ook gewoon nodig.' Als voorbeeld noemt hij de samenwerking tussen provincies en het Rijk om de stikstof- en klimaatproblemen op te lossen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Harold op
We mogen als samenleving blij zijn met staatssecretaris Visser en Generaal der Mariniers Mac Mootry! Beide personen hebben lef getoond en hun gezond verstand gebruikt in plaats van macht en onbezonnen gedrag. Vlissingen had nooit een optie mogen zijn (vanaf dag één "not fit for purpose" i.v.m. te grote afstand tot haar oefenlocaties op de Veluwe). Dit gebeurt er wanneer alleen de macht regeert, hetgeen nogmaals bleek toen Gen. Mac Mootry een veeg uit de pan kreeg van de aanstichter van deze soap. Schandalig ! Bij politieke beslissingen op het gebied van Defensie en staatsveiligheid dienen de belangen van Defensie altijd voorop te staan en niet eventuele bijkomstige werkgelegenheid. Laat het een wijze les zijn geweest voor huidige en toekomstige politici.
Het is erg makkelijk om staatssecretaris Visser publiekelijk neer te sabelen, maar zij heeft uiteindelijk het juiste besluit genomen.
"Sint Barbara" was volgens de geschiedenisboekjes reeds de beschermvrouwe der artillerie, daar kunnen nu ook de mariniers aan worden toegevoegd.
Door René (bel.adviseur) op
Dhr. Polman heeft helemaal gelijk. Het gaat er om of de Rijksoverheid een betrouwbare gesprekspartner is. En het antwoord hierop is dus nee. 8 jaar aan het lijntje gehouden worden is natuurlijk schandalig. Op het moment dat er een dilemma is, zoals de staatssec. aangaf, dan moet je dat met elkaar delen. Maar dat heeft zij dus 3 jaar niet gedaan. Conclusie: Staatssec. Visser: ONGESCHIKT.
En voor Zeeland geldt: kijk naar Groningen, kijk naar Limburg etc. De randen van Nederland worden niet voor vol aangezien.
Door Spijker (n.v.t.) op
Na burgers en bedrijven worden ook lagere Overheden regelmatig besodemieterd. Dat is schering en inslag bij dit Kabinet dat van algemeen behoorlijk bestuur nog nooit heeft gehoord.
Overigens zal Zeeland vast wel worden gecompenseerd voor dit debacle (de burgers betalen via de belastingen het gelag). Overigens was de aanvankelijk geplande verhuizing van de mariniers een doekje voor het bloeden door de vervanging van het grote pontveer Vlissingen-Breskens door de Scheldetunnel.
Door Wat nu? op
Hoe heeft het zover kunnen komen? De vraag is nu welke compensatie (aard en omvang) passend en realistisch is, met het oog op de geschade belangen in Zeeland en in samenhang met nationale belangen. Decentale vestiging van een (andere) rijksdienst? Een nieuwe waterstoffabriek? Banen en economische baten voor de (Zeeuwse) burgers. Mogelijk leent het onderwerp 'passende compensatie' in dit dossier zich voor het uitschrjiven van een prijsvraag? Of een referendum? Om input te leveren naar bestuurders die zich nu over het vraagstuk moeten buigen en de 'gezant'?
Door Carol Stel op
Commissaris Polman voelt nu eens wat vele burgers in Nederland al jarenlang vervaren: De overheid bedondert de boel. Sinds 2012, toen Rutte 2 begon te regeren. En onder Rutte 3 is het alleen maar erger geworden.
Door Postema op
Al die politie in Zeeland voelen zich weer benadeeld, bah, bah en nog eens bah, allemaal voor de buhne.
Uitstekend besluit van het kabinet en volledig terecht! Iets met vorm van landsbelang en ook eens een keer luisteren naar je personeel kan niet zoveel kwaad. Dat er een zekere compensatie voor Zeeland komt hoort er wel bij.
Door Hans op
Dit zou een voorbeeld moeten zijn om de strijd tegen die idiote rekenrente bij de pensioenvermogens te voeren! Gewoon slopen dat beleid en de politici die daar (nog) achter staan!
Door m (u) op
Van een CdK mag men een zekere rust en bedachtzaamheid verwachten en geen straattaal. Hij lijkt ook met zijn dreiging in de laatste alinea minder geschikt als CdK te zijn. Goed voor de Zeeuwse publieke buhne maar op termijn niet voor Zeeland. Hij kan beter de eer aan zichzelf houden..
Door Harold op
“ bedrogen” en “besodemieterd” zijn nogal zware woorden voor een CvdK indien je beseft dat onze mariniers onder Zeeuwse politieke dwang bijna op een ongeschikte locatie waren terechtgekomen. Ook een CvdK dient te beseffen dat primair de eisen vanuit Defensie de doorslag dienen te geven en niet het economisch gewin. In de politiek moet je nu eenmaal geregeld de kaarten tegen de borst houden. Ook dat dient een CvdK te beseffen. De uitkomst voor Zeeland is natuurlijk niet leuk, maar maak er svp niet zo’n drama van. Zeeland is veel meer gebaat bij compensatie dmv goede ontsluiting en burgerfuncties.
Door p op
@Bert,

Ja en als het nu ook een geweldig terrein was geweest.
Maar gif, te weinig ruimte om te oefenen...

Het woord schaamteloos zou ik als CdK niet in de mond durven nemen