Advertentie

Politievakbond: KNVB en hooligans regeren dit land

Bestuurders hebben zich laten gijzelen door de KNVB en hooligans. Dat zegt voorman van de Kamp van politievakbond ACP. De gewone diender wordt steeds cynischer.

17 april 2012

De politievakbond ACP heeft geen enkel vertrouwen meer in het functioneren van het openbaar bestuur van ons land. ‘Als je maar genoeg rotzooi trapt op internet mag iedereen zijn eigen feestje vieren, de politie vangt zoals altijd de klappen op. Het cynisme onder de gewone diender stijgt met de dag’.

Opkomen voor de gewone diender
Uitgesproken is ACP-voorman Gerrit van de Kamp altijd al geweest, nooit bang om zijn mening te geven en in sterke bewoordingen op te komen voor de rechten van zijn achterban, steevast aangeduid als ‘de gewone diender op straat’.

Niet cynisch. Tot voor kort althans

Cynisch kon je hem niet noemen. Althans tot voor kort niet. Na maandenlang tevergeefs actie te hebben gevoerd voor een betere cao, druipt het sarcasme inmiddels van zijn stem. ‘Wat hebben wij als politie nu nog te zeggen in dit land. Onze grondrechten worden geschonden, maar wij zullen er niets meer van zeggen, we komen gewoon opdagen als de bestuurders of de KNVB dat willen’.

Ajax huldiging loopt mogelijk over in Koninginnedag

Hij geeft daarmee een breed antwoord op een beperkte en feitelijke vraag over het mogelijke kampioenschap van Ajax: kan de Amsterdamse politie een kampioensfeest op 29 april aan, wetende dat de huldiging waarschijnlijk naadloos zal overlopen in het Koninginnedagfeest  van de dag erna? Van de Kamp wil er niets over zeggen, maar zijn ‘reactie in het algemeen’, zegt vervolgens alles over de sfeer binnen de bond en diens achterban. ‘Waarom zouden we hier nog een standpunt over innemen, het gaat toch gewoon door, ook als wij nee zeggen. Iedereen in dit land heeft recht op zijn eigen feest, ongeacht of de politie dat aankan.’

Rechterlijk verbod
Van de Kamp baseert zijn cynisme mede op recentelijke uitspraken van de rechter, die geplande politieacties rond voetbalwedstrijden in onder andere Zwolle verbood. ‘Als je hooligan-pleziertje even in het gedrang lijkt te komen, dan schop je stennis op internet en vervolgens stapt de KNVB of wie ook naar de rechter. Deze oordeelt dat de openbare orde in het geding is en als gewone politieman heb je maar te komen.’


Bestuurders gegijzeld

Hij zegt de rechterlijke beslissing te respecteren, zonder het ermee eens te zijn. Erger vindt hij het dat geen enkele bestuurder opkomt voor de positie van de dienders. ‘Niemand zegt stop. Hooligans en KNVB lijken dit land te regeren, bestuurders hebben zich laten gijzelen’.

Burger geeft ook geen rugdekking

Maar als de politie al zo cynisch is, hoe moet dat dan met het vertrouwen onder de gewone burgers? Van hen verwacht Van de Kamp al geen rugdekking meer. De zwijgende massa laat letterlijk niets van zich horen. ‘De mensen die wij spreken zeggen altijd achter onze acties te staan. Totdat ze er zelf last van krijgen. Maar collectief actievoeren betekent toch altijd dat er iemand last van zal hebben?’

Eigen feest moet doorgaan

Het eigen voetbalfeest of popfestijn moet doorgaan, hoe hoog de maatschappelijke kosten ook oplopen. ‘Kijk eens naar wat er allemaal nog aan evenementen op de agenda staat de komende maanden. En geen bestuurder die denkt aan de overuren en de gevolgen voor het privéleven van de gewone diender’, aldus Van de Kamp. Terugkomend op de eventuele huldiging van Ajax in Amsterdam: ‘Waarom is het zo vanzelfsprekend dat dit soort feesten altijd in de publieke ruimte wordt gevierd? Die clubs hebben toch een eigen stadion? Maar niemand durft daaraan te tornen'.

Geen aangifte illegale overuren

Een van de acties die de politie de laatste tijd heeft gevoerd is het aangifte doen bij te veel gemaakte overuren. Met mogelijk een dubbele werkdag van de kampioensdag tot aan het einde van Koninginnedag in het verschiet, ligt dit middel voor het grijpen. Toch zal het volgens de ACP niet worden ingezet: ‘Behalve braaf ons werk doen we maar eens even helemaal niets meer. Laat de bestuurders maar beslissen. Naar onze professionele opvattingen wordt toch niet meer geluisterd’.

Lees hier de reactie van de KNVB

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Gerrit van de kamp heeft natuurlijk gelijk en spreekt duidelijke taal. Politiek en koprschefs houden elkaar al jaren in een wurgende, bureaucratische greep. De gewone politieman of vrouw mag de shit opruimen en de klappen opvangen, terwijl aan de burger niet de veiligheid geboden kan worden waar men recht op heeft. Voor het bestrijden van de gewone misdaad heeft de politie te weinig tijd over.

En de Tweede kamer babbelt en twittert gewoon verder.
ineke
misschien moeten jullie wat verder kijken dan jullie neus lang is, 9 van de 10 lui die hier op zo'n negatieve manier op de politie reageren zijn eersteklashufters. Als ze gepakt worden janken ze de heleboel bij elkaar. misschien moeten jullie je eigen normen en waarden eens aan gaan pakken. Jullie snappen geen ene zier van hoe het werkt in nederland., en eigenlijk zijn 9 van de 10 me te wanstaltig om op te reageren zeker ene lul van een voorzitter van fc groningen, straks loopt het wel mis en dan maar weer janken om de politie, regel die kut zooi van een voetbalrellen maar lekker zelf, ga fijn zelf tegenover die imbecielen staan, maar zoveel lef heeft hij niet. Jankerd die hij is!!!!
Gerard V. / handhaver
Verbazingwekkend te triest. Maar het is wel de gehele tendens die de laatste jaren aan de gang is. Er is geen vertrouwen tussen overheid en ambtenaren. Hoe kun je dan nog gemotiveerde ambtenaren vinden? En dan ook nog een rechterlijke macht die blijkbaar niet zo onafhankelijk is. Ik begrijp dat Van de Kamp er een beetje moe van is. Ik zie met angst en beven de toekomst tegemoet. Eind april zal men horen dat er de komende jaren geen verhoging van salaris mogelijk is. Dus met minder mensen meer doen tegen een salaris dat steeds minder waard zal worden en een onbetrouwbare werkgever/overheid.

De vraag is hoe lang het duren voor dat er weer een vertrouwensband zal ontstaan tussen de overheid en haar werknemers.

Aan de andere kant: ambtenaren laten het ook gewoon gebeuren.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Het een heeft niets met het ander te maken. Het is dan ook een gelegenheidsargument dat Van de Kamp hier inbrengt. Dat je in zijn algemeenheid kijkt naar de hoeveelheid festiviteiten en wie daarvoor moet opdraaien lijkt me goed maar dat je politieacties niet toestaat als de veiligheid in het geding is lijkt me niet meer dan redelijk. Overigens zijn de salarissen bij de politie een paar jaar geleden al tegen de trend in verhoogd. Het is voor iedereen crisis en dus begrijpelijk dat de looneisen nu even getemperd moeten worden.
Wil Reuvers / juridisch medewerker
Het wordt hoogtijd dat de kosten voor het inzetten van politie tijdens voetbalwedstrijden voor rekening van clubs en KNVB gaan komen. Het is zeer onduidelijk waarom dit nog steeds niet gebeurd. Dit geldt ook voor evenementen. En blijkt men niet te kunnen voldoen aan veiligheidseisen, dan maar geen vergunning verstrekken. Het wordt tijd dat de belastingbetaler gevrijwaard wordt van verwijtbaar bestuurlijke escapades.
O. ten Hove
En de burgers hebben geen vertrouwen in agenten die, in tegenstelling toen er nog echt op integriteit en vaardigheden werd geselecteerd, nu uit veelal slijmballen en de burgers een ooraannaaiende groep poubers bestaat. Om groepsbelediging te vermijden, er zijn ook veel goede agenten, maar er zijn te veel zwakke broeders en zusters die te veel tv kijken en vinden dat ze crime fighters zijn maar zelf zich niet aan de wet houden. Simpek voorbeeld: wijkagent Den Haag op weg naar zijn wekelijksspreekuur fietst op de stoep met een mobieltje aan het oor. En als je er wat van zegt kun je op je flikker krijgen... De menatlietit van veel agenten is verkankerd...



Als je een agent met een scheef oog aankijkt heb je zo'n een aangifte wegens geweld aan je broek die door het OM met voorrang wordt behandeld. Belazerd de politie de boel dan wordt aangifte doen verhinderd en klachten niet ontvankelijk verklaard. Een k*t-mentaliteit...
E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
Die Joschke. 'k Zie mijn wijkagent regelmatig ook op de stoep fietsen en spreek hem daar op aan met een glimlach. Dat geeft hij dan toe en we maken een praatje.

Joh, dan hoor je nog wel 'ns wat! Dingen die ik in mijn politieke werk voor mijn raadsfractie kan gebruiken bv. En ik twitter nu ook regelmatig met hem. Nee wat mij betreft mag hij over de stoep fietsen, wat soms ook noodzakelijk is, maar hij gaat echt niet met zwaailicht op zijn helm rijden. Maar het grote probleem bij en voor de politie is (daar doelt deze vakbondsbestuuurder op) de relatie met de bestuurders. Reeds in de jaren '60 gingen m.n. gemeentelijke autoriteiten door de knieën voor provo's. Daardoor is hun gezag ondermijnd en wordt er nu zo politiek correct gehandeld dat de politie is verworden tot een "tandeloos roofdier" Dediender in het blauw op straat heeft geen rugdekking meer en weet daarom niet meer wat er gedaan moet worden, behalve dan het vangen van grote boeven, wat ook een heel lastig karwei is. Het probleem ligt niet bij de politie, maar bij de bestuurders die telkens een ander beleid willen. Dat schept de onzekerheid bij de diender die, om het op z'n Amsterdams uit te drukken, gewoon gaat "kloje"
john schurer / spec innen
wat een jankverhaal weer. Ik heb elke week daar ook mee te maken. Een kleine groepering bij supporters nog geen half procent die problemen maken. Organisatorisch ligt het probleem bij de politieleiding en niet bij de dienders. Als je gericht direct aanpakt is er er totaal geen probleem. Maar niet uit de hand laten lopen en dan gaan janken. Het is je werk net zo goed als ik mijn werk heb. Ook ik loop wel eens tegen zaken aan wat frustreerd maar kom niet met een jankverhaal maar ga naar de mensen toe die verantwoordelijk zijn. Grote evenementen brengen massa mensen op de been. Dus ook daar hoort beveiliging bij. De clubs hebben al heel veel geld geinvesteerd in beveiliging. Bij FC Groningen zie je geen agent in het stadion, en misschien 3 om het stadion. Goed geregeld geen problemen. Compliment aan de leiding in de stad Groningen. Zij janken niet zij overleggen met ons en de club. Als je zo jankt leg je jezelf er bij neer en bent niet meer strijdbaar dat betekent dat je geen leider bent maar een volger die op de verkeerde plek zit. Ikzelf en anderen hebben het supportersplatvorm supportersverenigingen i Nederland opgericht een jaar geleden en hebben constructief overleg met de KNVB. Dat gaat de goede kant op ook tesamen met de politiek. Zo hoort het te zijn om die nog geen halve procent probleemgevallen op te lossen zodat miljoenen mensen het hele jaar door naar evenementen kunnen gaan zonder problemen dus ook voetbal. Tevens werken wij al een paar jaar met een supportersproject wat wil zeggen dat oud supporters van de zogenaamde harde kern van jaren terug onze supporters begeleiden tijdens uitwedstrijden. Wij gaan daar in verder, FC Groningen ontvangen uitsupporters met koffie en een broodje inplaats van 100 ME ers. Nogmaals alle respect voor de gewone diender maar de leiding van diverse driehoeken moeten nog heel wat leren, geen theoretisch gekwalm maar gericht bezig zijn. Wij hebben de laatste jaren diverse zaken gehad waar de driehoek hun excuses moesten aanbieden voor slecht georganiseerd beleid rond de wedstrijden. En nogmaals dat ligt niet aan de gewone diender maar aan de leiding. Om nu te koketteren met de gewone diender maar tegelijkertijd de moed opgeeft is een slecht teken voor beide partijen. Maar goed eigenlijk is dat een maatschappelijk probleem. Vroeger was het niet beter in de jaren 80 en negentig was het 20x erger dan nu en geloof me ik praat uit ervaring.
Ron / adviseur
De politiebonden zouden er beter aan doen om eens kritisch de hand in eigen boezem te steken. Zo langzamerhand word ik wel een beetje moe van dat vinger-wijzen-gedrag.
Opiniegever
Oneens met Burke (17 april 2012 20:01). Het is juist de hardrijdende, foutparkerende, roodlichtnegerende burger die kaalgeplukt wordt. En dat is maar goed ook.



Als je een kleine beschadiging van het schilderwerk niet hersteld, leidt dat vanzelf tot verrot houtwerk
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Van de Kamp moet niet zeuren. Hij zingt iedere keer hetzelfde liedje. De politie moet gewoon haar werk doen en eens prestaties leveren!

Met het streng straffen van hooligans heeft overigens bijna heel Nederland geen enkele moeite, ook onze actieve staatssecretaris niet. Maar dan moet de politie ze natuurlijk niet laten (weg) lopen.
Es Wee
Misschien als de politie eens zou ophouden andere stakende beroepsgroepen en demonstrerende studenten in elkaar te timmeren in steden als den haag, utrecht en rotterdam... Dat er dan ook wat solidariteit van anderen kwam.



En g*dverdomme nog het lef hebben om te zeuren dat er geen politici voor jullie opkomen... SORRY?! ALs er EEN beroepsgroep is waar iedereen voor op wil komen is het wel de politie. Tief toch op met je machtswelluste team van racistische zwijnen.
Burke / Burger
Het respect voor de politie verdwijnt door al die boetes die verkapte belastingheffing zijn. Als politie zou u daar eens tegen moeten ageren, dat zou een hoop goodwill opleveren. Nu wordt de hardwerkende burger kaalgeplukt met boetes terwijl de echte criminelen vrijuit gaan.
shuri
Helemaal eens met Van de Kamp

peter klein
Zoals Kohnstam laatst zei: 'Foto's van daders moet niet overal opgehangen worden, dat is schending van de privacy. Heeft men werkelijk behoefte om de daders op te pakken, dan gaat men maar de politiemacht verdrievoudigen'...

VERDRIEVOUDIGEN van de politie!

Misschien kan van de Kamp daar wat mee.
Jacques Smeets / sinds kort gepensioneerd (na 42,5) jaar)
Cynisme en politie horen blijkbaar bij elkaar. Ik heb in m'n hele carrière niets anders meegemaakt. Het is ook een manier om je te uiten, zoals dat op vele manieren kan, getuige de reacties hier.



Wat een feit is, is dat de politie "in ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag" de openbare orde handhaaft en hulp verleent aan hen die deze behoeven.

M.n. de ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag is cruciaal. Het is echt niet zo dat de politie moet opdraven omdat een willekeurig iemand uit de samenleving dat persé wilt.Wanneer een burger of organisatie dan toch een beroep doet op de politie, zal altijd bovenstaande regel in acht moeten worden genomen.



Tja, het bevoegd gezag is nu eenmaal de minister, de procureur-generaal, de officier van justitie, de korpsbeheerder of de korpschef. De regels en wetten worden niet door de politie gemaakt, dat doet de regering, provincie of gemeente.



Dat veel wetten en regels stuiten op verzet, heeft in eerste instantgie helemaal niets te maken met de politie. Maar ja, die is dan wel de kop van jut, nietwaar?



Gelukkig is er eindelijk eens iemand die openlijk het cynisme durft uit te spreken. Tot nu toe hoorde ik dit voornamelijk aan de koffietafel of bij interne vergaderingen.
Advertentie