of 65101 LinkedIn

Politievakbond: KNVB en hooligans regeren dit land

Bestuurders hebben zich laten gijzelen door de KNVB en hooligans. Dat zegt voorman van de Kamp van politievakbond ACP. De gewone diender wordt steeds cynischer.

De politievakbond ACP heeft geen enkel vertrouwen meer in het functioneren van het openbaar bestuur van ons land. ‘Als je maar genoeg rotzooi trapt op internet mag iedereen zijn eigen feestje vieren, de politie vangt zoals altijd de klappen op. Het cynisme onder de gewone diender stijgt met de dag’.

Opkomen voor de gewone diender
Uitgesproken is ACP-voorman Gerrit van de Kamp altijd al geweest, nooit bang om zijn mening te geven en in sterke bewoordingen op te komen voor de rechten van zijn achterban, steevast aangeduid als ‘de gewone diender op straat’.

Niet cynisch. Tot voor kort althans

Cynisch kon je hem niet noemen. Althans tot voor kort niet. Na maandenlang tevergeefs actie te hebben gevoerd voor een betere cao, druipt het sarcasme inmiddels van zijn stem. ‘Wat hebben wij als politie nu nog te zeggen in dit land. Onze grondrechten worden geschonden, maar wij zullen er niets meer van zeggen, we komen gewoon opdagen als de bestuurders of de KNVB dat willen’.

 

Ajax huldiging loopt mogelijk over in Koninginnedag

Hij geeft daarmee een breed antwoord op een beperkte en feitelijke vraag over het mogelijke kampioenschap van Ajax: kan de Amsterdamse politie een kampioensfeest op 29 april aan, wetende dat de huldiging waarschijnlijk naadloos zal overlopen in het Koninginnedagfeest  van de dag erna? Van de Kamp wil er niets over zeggen, maar zijn ‘reactie in het algemeen’, zegt vervolgens alles over de sfeer binnen de bond en diens achterban. ‘Waarom zouden we hier nog een standpunt over innemen, het gaat toch gewoon door, ook als wij nee zeggen. Iedereen in dit land heeft recht op zijn eigen feest, ongeacht of de politie dat aankan.’

 

Rechterlijk verbod
Van de Kamp baseert zijn cynisme mede op recentelijke uitspraken van de rechter, die geplande politieacties rond voetbalwedstrijden in onder andere Zwolle verbood. ‘Als je hooligan-pleziertje even in het gedrang lijkt te komen, dan schop je stennis op internet en vervolgens stapt de KNVB of wie ook naar de rechter. Deze oordeelt dat de openbare orde in het geding is en als gewone politieman heb je maar te komen.’


Bestuurders gegijzeld

Hij zegt de rechterlijke beslissing te respecteren, zonder het ermee eens te zijn. Erger vindt hij het dat geen enkele bestuurder opkomt voor de positie van de dienders. ‘Niemand zegt stop. Hooligans en KNVB lijken dit land te regeren, bestuurders hebben zich laten gijzelen’.

Burger geeft ook geen rugdekking

Maar als de politie al zo cynisch is, hoe moet dat dan met het vertrouwen onder de gewone burgers? Van hen verwacht Van de Kamp al geen rugdekking meer. De zwijgende massa laat letterlijk niets van zich horen. ‘De mensen die wij spreken zeggen altijd achter onze acties te staan. Totdat ze er zelf last van krijgen. Maar collectief actievoeren betekent toch altijd dat er iemand last van zal hebben?’

Eigen feest moet doorgaan

Het eigen voetbalfeest of popfestijn moet doorgaan, hoe hoog de maatschappelijke kosten ook oplopen. ‘Kijk eens naar wat er allemaal nog aan evenementen op de agenda staat de komende maanden. En geen bestuurder die denkt aan de overuren en de gevolgen voor het privéleven van de gewone diender’, aldus Van de Kamp. Terugkomend op de eventuele huldiging van Ajax in Amsterdam: ‘Waarom is het zo vanzelfsprekend dat dit soort feesten altijd in de publieke ruimte wordt gevierd? Die clubs hebben toch een eigen stadion? Maar niemand durft daaraan te tornen'.

 

Geen aangifte illegale overuren

Een van de acties die de politie de laatste tijd heeft gevoerd is het aangifte doen bij te veel gemaakte overuren. Met mogelijk een dubbele werkdag van de kampioensdag tot aan het einde van Koninginnedag in het verschiet, ligt dit middel voor het grijpen. Toch zal het volgens de ACP niet worden ingezet: ‘Behalve braaf ons werk doen we maar eens even helemaal niets meer. Laat de bestuurders maar beslissen. Naar onze professionele opvattingen wordt toch niet meer geluisterd’.

Lees hier de reactie van de KNVB

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jacques Smeets (sinds kort gepensioneerd (na 42,5) jaar)) op
Cynisme en politie horen blijkbaar bij elkaar. Ik heb in m'n hele carrière niets anders meegemaakt. Het is ook een manier om je te uiten, zoals dat op vele manieren kan, getuige de reacties hier.

Wat een feit is, is dat de politie "in ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag" de openbare orde handhaaft en hulp verleent aan hen die deze behoeven.
M.n. de ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag is cruciaal. Het is echt niet zo dat de politie moet opdraven omdat een willekeurig iemand uit de samenleving dat persé wilt.Wanneer een burger of organisatie dan toch een beroep doet op de politie, zal altijd bovenstaande regel in acht moeten worden genomen.

Tja, het bevoegd gezag is nu eenmaal de minister, de procureur-generaal, de officier van justitie, de korpsbeheerder of de korpschef. De regels en wetten worden niet door de politie gemaakt, dat doet de regering, provincie of gemeente.

Dat veel wetten en regels stuiten op verzet, heeft in eerste instantgie helemaal niets te maken met de politie. Maar ja, die is dan wel de kop van jut, nietwaar?

Gelukkig is er eindelijk eens iemand die openlijk het cynisme durft uit te spreken. Tot nu toe hoorde ik dit voornamelijk aan de koffietafel of bij interne vergaderingen.
Door Opiniegever op
Oneens met Burke (17 april 2012 20:01). Het is juist de hardrijdende, foutparkerende, roodlichtnegerende burger die kaalgeplukt wordt. En dat is maar goed ook.

Als je een kleine beschadiging van het schilderwerk niet hersteld, leidt dat vanzelf tot verrot houtwerk
Door ineke op
misschien moeten jullie wat verder kijken dan jullie neus lang is, 9 van de 10 lui die hier op zo'n negatieve manier op de politie reageren zijn eersteklashufters. Als ze gepakt worden janken ze de heleboel bij elkaar. misschien moeten jullie je eigen normen en waarden eens aan gaan pakken. Jullie snappen geen ene zier van hoe het werkt in nederland., en eigenlijk zijn 9 van de 10 me te wanstaltig om op te reageren zeker ene lul van een voorzitter van fc groningen, straks loopt het wel mis en dan maar weer janken om de politie, regel die kut zooi van een voetbalrellen maar lekker zelf, ga fijn zelf tegenover die imbecielen staan, maar zoveel lef heeft hij niet. Jankerd die hij is!!!!
Door Hannes Haganum (Kritisch ambtenaar) op
Gerrit van de kamp heeft natuurlijk gelijk en spreekt duidelijke taal. Politiek en koprschefs houden elkaar al jaren in een wurgende, bureaucratische greep. De gewone politieman of vrouw mag de shit opruimen en de klappen opvangen, terwijl aan de burger niet de veiligheid geboden kan worden waar men recht op heeft. Voor het bestrijden van de gewone misdaad heeft de politie te weinig tijd over.
En de Tweede kamer babbelt en twittert gewoon verder.
Door peter klein op
Zoals Kohnstam laatst zei: 'Foto's van daders moet niet overal opgehangen worden, dat is schending van de privacy. Heeft men werkelijk behoefte om de daders op te pakken, dan gaat men maar de politiemacht verdrievoudigen'...
VERDRIEVOUDIGEN van de politie!
Misschien kan van de Kamp daar wat mee.
Door shuri (BURGER) op
Helemaal eens met Van de Kamp
Door Burke (Burger) op
Het respect voor de politie verdwijnt door al die boetes die verkapte belastingheffing zijn. Als politie zou u daar eens tegen moeten ageren, dat zou een hoop goodwill opleveren. Nu wordt de hardwerkende burger kaalgeplukt met boetes terwijl de echte criminelen vrijuit gaan.
Door geen op
Misschien als de politie eens zou ophouden andere stakende beroepsgroepen en demonstrerende studenten in elkaar te timmeren in steden als den haag, utrecht en rotterdam... Dat er dan ook wat solidariteit van anderen kwam.

En g*dverdomme nog het lef hebben om te zeuren dat er geen politici voor jullie opkomen... SORRY?! ALs er EEN beroepsgroep is waar iedereen voor op wil komen is het wel de politie. Tief toch op met je machtswelluste team van racistische zwijnen.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Van de Kamp moet niet zeuren. Hij zingt iedere keer hetzelfde liedje. De politie moet gewoon haar werk doen en eens prestaties leveren!
Met het streng straffen van hooligans heeft overigens bijna heel Nederland geen enkele moeite, ook onze actieve staatssecretaris niet. Maar dan moet de politie ze natuurlijk niet laten (weg) lopen.
Door Ron (adviseur) op
De politiebonden zouden er beter aan doen om eens kritisch de hand in eigen boezem te steken. Zo langzamerhand word ik wel een beetje moe van dat vinger-wijzen-gedrag.

Vacatures

Van onze partners