of 60715 LinkedIn

Politieman gaat fout in tijdens Gaypride

Politie tijdens de Gaypride 2014. Foto via: @Ymerehuurder
Politie tijdens de Gaypride 2014. Foto via: @Ymerehuurder

Terwijl de politie in Amsterdam zaterdag zijn best deed om het vertrouwen van homo’s te winnen, deed een rechercheur in Groningen juist het omgekeerde. Hij twitterde tijdens het evenement dat hij de Gaypride maar een ‘smerige vertoning’ vindt. De Groninger politie neemt afstand van zijn uitspraak.

‘Proud to be your friend’
De politie vindt het belangrijk dat homo’s aangifte doen van agressie en geweld om hun geaardheid. In Amsterdam bestaat daarom al 15 jaar ‘Roze in Blauw’. Het netwerk behartigt de belangen van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders binnen en buiten de politie. Ze helpen bij de aangifte van mensen die melding willen doen van discriminatie, belediging, mishandeling of diefstal vanwege hun geaardheid. Politiemedewerkers hielden tijdens de Gaypride op hun boot dan ook borden omhoog met de teksten ‘Bel ons’, ‘Proud to be your friend’, en ‘Wij luisteren’.

Persoonlijke mening
Het is dan ook opmerkelijk dat juist een politieman twitterde: ‘Ik blijf het een smerige vertoning vinden, die GayPride. Jammer dat @Elsevier spreekt van 'Hollands glorie' Beter past 'Hollands goorie’.
Dit kwam de rechercheur op veel kritiek te staan, helemaal toen GeenStijl hier melding van maakte. Aanvankelijk verdedigde de rechercheur zich door te benadrukken dat het om zijn persoonlijke mening ging, en los staat van zijn werk bij de politie. Overigens staat zijn beroep en werkgever wel prominent in zijn twitterbio vermeld.

Account verwijderd
De politie twitterde meerdere malen dat de gewraakte tweet op persoonlijke titel was, dat het korps niet zijn mening deelt en dat er nog een gesprek met hem volgt. Toch verwijderde de rechercheur uiteindelijk zijn tweet en later zijn hele twitter-account. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jaap (adviseur) op
Vrijheid van meningsuiting is een grondrecht. Alleen moet je niet bij de politie gaan werken als je nog niet eens snapt dat jouw uitingen 'op persoonlijke titel' verweer oproepen. En blijf anders van je Twitterknopjes af.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Volgens mij is dit de consequentie van twitteren. Ik kan mij best voorstellen dat iemand zich ergert aan bepaalde uitingen/uitdossingen tijden de Gay-pride (de flossende reetveters etc.). Ik vind ook dat een ieder het recht heeft om dat onsmakelijk te vinden. Als je als politieman reageert moet je je echter realiseren dat die reactie als zijnde het politiestandpunt kan worden gezien. Dat is de achterkant van het gegeven dat iedereen tegenwoordig maar (vaak door zijn werkgever opgelegd) moet twitteren. Dan krijg je dit soort impulsieve reacties terwijl juist de overheid weloverwogen zou moeten reageren.
Door Henk Becks (hoofd Financien) op
DE kop van het artikel deugt al niet: "politieman in de fout". Iedereen heeft recht op zijn meningsuiting. Bovendien vinden veel Nederlanders het een gore en ongepaste vertoning, flink doorregen met huichelachtige politici. IK heb helemaal niets tegen homosexuelen, maar de wijze waarop ze zich soms presenteren (ook Roze maandag in Tilburg), daar wordt ik onpasselijk van.
Door Henkie Penkie op
Ik begrijp al die ophef niet hierover, notabene van autochtone Nederlanders zo aan de namen de lezen. Carnaval in Rio is he-le-maal geweldig maar als homo's uitbundig en extravagant feesten is het opeens goor. Ik ben zelf geen homo maar heb die homofobie jaren geleden overwonnen. "Het zijn net mensen"...
Door Pierre op
Tja LMH, waar is nu jullie realiteitsbesef?
Twintig jaar terug had de politie nog voldoende capaciteit.

Als ik tegenwoordig aangifte doe word ik toch ook niet direct geholpen? En veroordelingen? Tussen recht en rechtvaardigheid zit tegenwoordig een groot verschil, dankzij lekken in wetgeving en maatschappij verziekende advocatuur. Iedereen vindt zijn eigen zaak het belangrijkste van de hele wereld. Maar slechts weinigen worden tevreden gesteld.

Tja en dan zo'n zielige actie van de politie, om mee te doen aan die walgelijke Anal Parade, ( nee geen tikfout, maar mijn vrijheid van meningsuiting) waar ook heel veel geciviliseerde homoseksuelen gelukkig afstand van nemen, is meer een blijk van goede wil, dan dan dat er werkelijk iets gebeurt met een aangifte.
Door Roffel op
Ja ja, vrijheid van meningsuiting kennen ze niet bij de politie.
Door Opa op
Buiten • 11 minuten geleden
Ik vind die Gay Pride in Amsterdam ook walgelijk!
Wij hebben ook een zoon (25) die Homo is maar die komt u gelukkig NIET tegen in Amsterdam. Onze homo zoon zou nooit aan dit soort provocerende gebeurtenissen meedoen. Hij gedraagt zich gelukkig net zo als zijn (normale) broers en zussen hij wekt ook geen homo achtige irritaties op als hij tussen andere mensen is. En daarom hebben wij hem als ouders lief en ook gerespecteerd in zijn anders zijn. Het is een gewone rustige zorgzame homo.......dus die bestaan inderdaad ook! Voor ouders is een homo kind ook best heel moeilijk hoor. Nederland is inderdaad een vrij land, misschien iets
"te vrij" geworden?...... want waar is toch ons fatsoen gebleven??
Fijne zondag verder
Door Eric Coomans (Vrije Burger) op
Exorbitante uitingen en obscene gebaren op zo'n bootje, hoeft voor mij ook niet. Opkomen voor iemands andersgeaardheid is lovenswaardig (iedereen wil tegenwoordig zich daarbij laten zien), maar een jaarlijkse happening daaraan wijden is eerder een zwaktebod dan dat daardoor de wereld zal veranderen. Om dan vervolgens een prive persoon te verketteren, vanwege zijn afwijkende mening, druist in tegen die tolerantie die wel wordt verwacht van andersdenkenden over dit soort minderheden.
Door Landelijk Meldpunt Homodiscriminatie (Woordvoerder LMH) op
'De overheid heeft op grond van nationale wetgeving, maar ook op grond van jurisprudentie van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, de zogenaamde 'positieve verplichting' om zijn onderdanen te beschermen tegen inbreuken op het recht om niet gediscrimineerd te worden.’ LANDELIJK MELDPUNT HOMODISCRIMINATIE GAAT NIET MEE IN DE STELLING DAT HOMOSEKSUELEN GEEN AANGIFTE DURVEN DOEN
'Slachtoffers van homogeweld durven niet altijd aangifte te doen. Ze voelen zich vaak niet veilig. Reden te meer voor de politie om mee te varen tijdens de Canal Parade van de Gay Pride in Amsterdam en te laten zien dat iedereen die te maken krijgt met discriminatie terecht kan bij de politie. ' ( Citaat *)

Een paar kanttekeningen onzerzijds |

Uit de vele gesprekken met melders van homovijandig gedrag blijkt dat melders geen angst hebben om aangifte te doen, maar geen aangifte doen omdat aangifte doen als een zinloos traject wordt ervaren, omdat zaken of op de plank blijven liggen, of er gehakketak van komt of iets waar of niet waar is. Daarnaast schrikt een groot aantal melders een jarenlang juridisch traject af. Ook de mogelijke kosten van zo een traject schrikt melders af en weerhoudt hen van aangifte doen. Als er sprake is van homovijandig gedrag door buren kiest de overgrote meerderheid van de slachtoffers om hun energie niet in een aangifte te steken maar in verhuizen. Melders geven aan dat contact met de politie vaak betekent dat een wijkagent hun verhaal aanhoort en dat diezelfde wijkagent vervolgens gaat praten met de veroorzaker. Vaak is dat en olie op het vuur en leidt het tot verdere verstoring van verhoudingen melden melders. Wij signaleren al jaren deze problemen en onderwijl blijven politie burgemeesters en COC afdelingen maar roepen dat homoseksuelen geen aangifte duren te doen. Het landelijk Meldpunt Homodiscriminatie heeft de indruk dat de er in de keten tussen aangifte en veroordeling veel te verbeteren valt en dat de huidige wet en regelgeving niet doeltreffend genoeg werken. Daarnaast horen we van melders geregeld dat advocaten nauwelijks kaas hebben gegeten van de problematiek en dat COC's ernstig tekort schieten in hun ondersteuning en advisering. Te vaak horen we van melders dat zij niets hebben aan het COC en dat zij de wijkagent een ontwijkagent noemen....


Waarvan akte
Landelijk Meldpunt Homodiscriminatie
2 augustus 2014