Advertentie

Politieman gaat fout in tijdens Gaypride

Een medewerker van de politie Groningen, een rechercheur, kan maandag een stevig gesprek tegemoet zien met zijn baas. Hij twitterde over de Gaypride dat hij het maar een smerige vertoning vindt terwijl hij zich bekend maakt als rechercheur bij de politie Groningen.

03 augustus 2014

Terwijl de politie in Amsterdam zaterdag zijn best deed om het vertrouwen van homo’s te winnen, deed een rechercheur in Groningen juist het omgekeerde. Hij twitterde tijdens het evenement dat hij de Gaypride maar een ‘smerige vertoning’ vindt. De Groninger politie neemt afstand van zijn uitspraak.

‘Proud to be your friend’
De politie vindt het belangrijk dat homo’s aangifte doen van agressie en geweld om hun geaardheid. In Amsterdam bestaat daarom al 15 jaar ‘Roze in Blauw’. Het netwerk behartigt de belangen van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders binnen en buiten de politie. Ze helpen bij de aangifte van mensen die melding willen doen van discriminatie, belediging, mishandeling of diefstal vanwege hun geaardheid. Politiemedewerkers hielden tijdens de Gaypride op hun boot dan ook borden omhoog met de teksten ‘Bel ons’, ‘Proud to be your friend’, en ‘Wij luisteren’.

Persoonlijke mening
Het is dan ook opmerkelijk dat juist een politieman twitterde: ‘Ik blijf het een smerige vertoning vinden, die GayPride. Jammer dat @Elsevier spreekt van 'Hollands glorie' Beter past 'Hollands goorie’.
Dit kwam de rechercheur op veel kritiek te staan, helemaal toen GeenStijl hier melding van maakte. Aanvankelijk verdedigde de rechercheur zich door te benadrukken dat het om zijn persoonlijke mening ging, en los staat van zijn werk bij de politie. Overigens staat zijn beroep en werkgever wel prominent in zijn twitterbio vermeld.

Account verwijderd
De politie twitterde meerdere malen dat de gewraakte tweet op persoonlijke titel was, dat het korps niet zijn mening deelt en dat er nog een gesprek met hem volgt. Toch verwijderde de rechercheur uiteindelijk zijn tweet en later zijn hele twitter-account. 

Reacties: 19

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bos
Het onderwerp van de tweet is natuurlijk heel anders, maar kwa vrijheid van meningsuiting en beter niet tweeten als je deze functie hebt is de zaak geheel gelijk aan de ambtenaar die over IS tweette. Worden er in deze zaak dan ook gelijke maatregelen getroffen?
Landelijk Meldpunt Homodiscriminatie / Woordvoerder LMH
'De overheid heeft op grond van nationale wetgeving, maar ook op grond van jurisprudentie van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, de zogenaamde 'positieve verplichting' om zijn onderdanen te beschermen tegen inbreuken op het recht om niet gediscrimineerd te worden.’ LANDELIJK MELDPUNT HOMODISCRIMINATIE GAAT NIET MEE IN DE STELLING DAT HOMOSEKSUELEN GEEN AANGIFTE DURVEN DOEN

'Slachtoffers van homogeweld durven niet altijd aangifte te doen. Ze voelen zich vaak niet veilig. Reden te meer voor de politie om mee te varen tijdens de Canal Parade van de Gay Pride in Amsterdam en te laten zien dat iedereen die te maken krijgt met discriminatie terecht kan bij de politie. ' ( Citaat *)



Een paar kanttekeningen onzerzijds |



Uit de vele gesprekken met melders van homovijandig gedrag blijkt dat melders geen angst hebben om aangifte te doen, maar geen aangifte doen omdat aangifte doen als een zinloos traject wordt ervaren, omdat zaken of op de plank blijven liggen, of er gehakketak van komt of iets waar of niet waar is. Daarnaast schrikt een groot aantal melders een jarenlang juridisch traject af. Ook de mogelijke kosten van zo een traject schrikt melders af en weerhoudt hen van aangifte doen. Als er sprake is van homovijandig gedrag door buren kiest de overgrote meerderheid van de slachtoffers om hun energie niet in een aangifte te steken maar in verhuizen. Melders geven aan dat contact met de politie vaak betekent dat een wijkagent hun verhaal aanhoort en dat diezelfde wijkagent vervolgens gaat praten met de veroorzaker. Vaak is dat en olie op het vuur en leidt het tot verdere verstoring van verhoudingen melden melders. Wij signaleren al jaren deze problemen en onderwijl blijven politie burgemeesters en COC afdelingen maar roepen dat homoseksuelen geen aangifte duren te doen. Het landelijk Meldpunt Homodiscriminatie heeft de indruk dat de er in de keten tussen aangifte en veroordeling veel te verbeteren valt en dat de huidige wet en regelgeving niet doeltreffend genoeg werken. Daarnaast horen we van melders geregeld dat advocaten nauwelijks kaas hebben gegeten van de problematiek en dat COC's ernstig tekort schieten in hun ondersteuning en advisering. Te vaak horen we van melders dat zij niets hebben aan het COC en dat zij de wijkagent een ontwijkagent noemen....





Waarvan akte

Landelijk Meldpunt Homodiscriminatie

2 augustus 2014
Eric Coomans / Vrije Burger
Exorbitante uitingen en obscene gebaren op zo'n bootje, hoeft voor mij ook niet. Opkomen voor iemands andersgeaardheid is lovenswaardig (iedereen wil tegenwoordig zich daarbij laten zien), maar een jaarlijkse happening daaraan wijden is eerder een zwaktebod dan dat daardoor de wereld zal veranderen. Om dan vervolgens een prive persoon te verketteren, vanwege zijn afwijkende mening, druist in tegen die tolerantie die wel wordt verwacht van andersdenkenden over dit soort minderheden.
Opa








Buiten • 11 minuten geleden









Ik vind die Gay Pride in Amsterdam ook walgelijk!

Wij hebben ook een zoon (25) die Homo is maar die komt u gelukkig NIET tegen in Amsterdam. Onze homo zoon zou nooit aan dit soort provocerende gebeurtenissen meedoen. Hij gedraagt zich gelukkig net zo als zijn (normale) broers en zussen hij wekt ook geen homo achtige irritaties op als hij tussen andere mensen is. En daarom hebben wij hem als ouders lief en ook gerespecteerd in zijn anders zijn. Het is een gewone rustige zorgzame homo.......dus die bestaan inderdaad ook! Voor ouders is een homo kind ook best heel moeilijk hoor. Nederland is inderdaad een vrij land, misschien iets

"te vrij" geworden?...... want waar is toch ons fatsoen gebleven??

Fijne zondag verder

Roffa
Ja ja, vrijheid van meningsuiting kennen ze niet bij de politie.
Pierre
Tja LMH, waar is nu jullie realiteitsbesef?
Twintig jaar terug had de politie nog voldoende capaciteit.

Als ik tegenwoordig aangifte doe word ik toch ook niet direct geholpen? En veroordelingen? Tussen recht en rechtvaardigheid zit tegenwoordig een groot verschil, dankzij lekken in wetgeving en maatschappij verziekende advocatuur. Iedereen vindt zijn eigen zaak het belangrijkste van de hele wereld. Maar slechts weinigen worden tevreden gesteld.

Tja en dan zo'n zielige actie van de politie, om mee te doen aan die walgelijke Anal Parade, ( nee geen tikfout, maar mijn vrijheid van meningsuiting) waar ook heel veel geciviliseerde homoseksuelen gelukkig afstand van nemen, is meer een blijk van goede wil, dan dan dat er werkelijk iets gebeurt met een aangifte.
Vincent de Ruijter
Ik begrijp al die ophef niet hierover, notabene van autochtone Nederlanders zo aan de namen de lezen. Carnaval in Rio is he-le-maal geweldig maar als homo's uitbundig en extravagant feesten is het opeens goor. Ik ben zelf geen homo maar heb die homofobie jaren geleden overwonnen. "Het zijn net mensen"...
Henk Becks / Hoofd Financieel Beleid
DE kop van het artikel deugt al niet: "politieman in de fout". Iedereen heeft recht op zijn meningsuiting. Bovendien vinden veel Nederlanders het een gore en ongepaste vertoning, flink doorregen met huichelachtige politici. IK heb helemaal niets tegen homosexuelen, maar de wijze waarop ze zich soms presenteren (ook Roze maandag in Tilburg), daar wordt ik onpasselijk van.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Volgens mij is dit de consequentie van twitteren. Ik kan mij best voorstellen dat iemand zich ergert aan bepaalde uitingen/uitdossingen tijden de Gay-pride (de flossende reetveters etc.). Ik vind ook dat een ieder het recht heeft om dat onsmakelijk te vinden. Als je als politieman reageert moet je je echter realiseren dat die reactie als zijnde het politiestandpunt kan worden gezien. Dat is de achterkant van het gegeven dat iedereen tegenwoordig maar (vaak door zijn werkgever opgelegd) moet twitteren. Dan krijg je dit soort impulsieve reacties terwijl juist de overheid weloverwogen zou moeten reageren.
JaapvV / adviseur
Vrijheid van meningsuiting is een grondrecht. Alleen moet je niet bij de politie gaan werken als je nog niet eens snapt dat jouw uitingen 'op persoonlijke titel' verweer oproepen. En blijf anders van je Twitterknopjes af.
Ambtenaar
Ik heb medelijden met de homoseksuele zoon van @opa.

Zijn homoseksualiteit wordt getolereerd maar niet geaccepteerd. Hij mag namelijk vooral niet anders gaan doen en laten dan zijn wel normale broers ...

Oftewel hij mag nog wel ànders maar vooral niet zichzelf zijn.

Het is precies die schijntolerantie die de gaypride en de canalparade als onderdeel daarvan ook nu, ook in nederland en ook onder de zogenaamd tolerante autochtone bevolking bitter noodzakelijk maakt.

Het gaat niet om anders zijn, het gaat om jezelf kunnen, durven en mogen zijn.

En dat je dat ook van een rechtshandhaver mag ...
JaapvV / adviseur
@Arthur, helemaal met je eens. Een typisch geval van 'als je je maar gedraagt en wij er geen last van hebben'.
Cor / beleidsmedewerker
Jammer dat de tolerantie voor homo´s omslaat in een intolerantie tegen andersdenkenden. Willen we nu echt naar een dictatuur?
Danielle van Bakel / Inhoudsdeskundige WIJeindhoven
Wat een hypocratie lees ik in sommige - zure - reacties! Krijgen tegenstanders van de Gay Parade ook een vieze, afkerige smaak bij het zien van een (stevig) vrijend hetero stel of de vrij blote Zuidamerikaans carnavalsoptocht in Rotterdam? Je kunt het inderdaad minder leuk vinden om te zien, maar moet het dan verboden worden? Vind van niet! Ik word ook wel eens niet goed van het zien van heftige televisiebeelden uit bijvoorbeeld een ramp- of oorlogsgebied. Maar het is wel de realiteit van vandaag! Zoals het ook realiteit is, dat er homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in onze samenleving zijn, die zich op hun eigen manier willen manifesteren. 'I am who I am' is de titel van een bekende song. Geef mensen daarom de ruimte en vrijheid om zichzelf te zijn.

En elke medewerker die een openbare functie heeft zal zich moeten realiseren, dat hij/zij een voorbeeldfunctie heeft en integer moet zijn. Je professionaliteit weegt zwaarder dan je prive mening (geldt overigens ook voor trouwambtenaren). Je kunt als (semi) ambtenaar dus inderdaad niet alles op social media zetten. Wil je dat niet, dan moet je gewoon ander werk gaan zoeken.
Cees / sectorhoofd
"Ik heb helemaal niks tegen homo's, maar..."



Door dit soort uitspraken blijkt maar weer het belang van de Gay Parade.
Denker
@Henk Becks. Als hoofd financien uit de regio Tilburg zeker toch op de roze maandag op bezoek geweest, dat je zo goed weet dat je er onpasselijk van wordt. Waar word je dan onpasselijk van? Van je foto op LinkdIn word ik persoonlijk ook niet vrolijk. Maar waarom zo op een grote groep landgenoten reageren? Waarom reageren op een groep die zich lekker kan laten gaan, zonder het risico te lopen in elkaar te worden geslagen? Wat doet het optreden je dan persoonlijk Henk?

Ook jij profilieert je als Hoofd financien en dus als ambtenaar (in werkelijkeheid slechts ingehuurd). Zou ook jij je als ambtenaar niet wat neutraler op moeten stellen? Reageer dan als persoon. Niet op deze wijze.
Jeannette
Ik vraag mij serieus af of dit soort parades bij zal dragen aan meer tolerantie. Is het niet meer dan bevestigen van de vooroordelen die mensen hebben die tegen anders (tja, wat is anders he) geaarden hebben. Van mij hoeft het ook niet hoor de gayparade en ik kijk er dan ook niet naar... en ja Danielle dat heb ik ook bij stevig vrijende stellen en je maar zo blood mogelijk ten toon stellen. Wat mij betreft heeft dat allemaal te maken met zelfrespect. Maar tegenwoordig schijnt shockeren normaal te zijn. Kijk maar naar al die programma's op tv. Hou gewoon van wie je wil houden en wees gelukkig. Dat is wat mij betreft het belangrijkste. Maar daar hoef ik niet uitgebreid van mee te genieten. Hetero of homo. Dat maakt in dat geval niet uit.



Maar ja daar ging het in deit verhaal natuurlijk helemaal niet over. Zodra je je werkgever noemt en dit vanuit je zakelijke rol twittert lijkt me dit op zijn zachts gezegt niet echt handig. Stomme actie dus
gerrie
Heeft seksueel gestoorde Ronald ook nog meegedaan? Jjjjooeeehhooeee. Billen bij elkaar.
Ellen
Ik hoor en lees dat vaak, dat beroep op vrije meningsuiting. Dat bestaat echter niet in Nederland. In Amerika is het wel opgenomen in de grondwet en behoorlijk heilig, maar in Nederland is dat veel meer beperkt.

Afgezien daarvan is het sowieso niet je recht om zomaar wat te roepen, en al helemaal niet als iemand ergens in dienst is. Het zou een mooie boel worden als onder het motto van vrije meningsuiting geen beroepsgeheim gerespecteerd hoefde te worden, er vrij gelasterd mocht worden, bedrogen en bedreigd. Vrijheid houdt sowieso op waar die van een ander in het gedrang komt.

Nederlanders zouden van mij wel wat meer aan hun emotionele hygiéne mogen doen. In het openbaar je plas netjes ophouden tot je op het toilet bent en je emoties en gedachten voor jezelf houden tot je onder vertrouwden bent. Niet uit stiekemheid, maar uit respect voor anderen.
Advertentie