of 65101 LinkedIn

Politieman gaat fout in tijdens Gaypride

Politie tijdens de Gaypride 2014. Foto via: @Ymerehuurder
Politie tijdens de Gaypride 2014. Foto via: @Ymerehuurder

Terwijl de politie in Amsterdam zaterdag zijn best deed om het vertrouwen van homo’s te winnen, deed een rechercheur in Groningen juist het omgekeerde. Hij twitterde tijdens het evenement dat hij de Gaypride maar een ‘smerige vertoning’ vindt. De Groninger politie neemt afstand van zijn uitspraak.

‘Proud to be your friend’
De politie vindt het belangrijk dat homo’s aangifte doen van agressie en geweld om hun geaardheid. In Amsterdam bestaat daarom al 15 jaar ‘Roze in Blauw’. Het netwerk behartigt de belangen van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders binnen en buiten de politie. Ze helpen bij de aangifte van mensen die melding willen doen van discriminatie, belediging, mishandeling of diefstal vanwege hun geaardheid. Politiemedewerkers hielden tijdens de Gaypride op hun boot dan ook borden omhoog met de teksten ‘Bel ons’, ‘Proud to be your friend’, en ‘Wij luisteren’.

Persoonlijke mening
Het is dan ook opmerkelijk dat juist een politieman twitterde: ‘Ik blijf het een smerige vertoning vinden, die GayPride. Jammer dat @Elsevier spreekt van 'Hollands glorie' Beter past 'Hollands goorie’.
Dit kwam de rechercheur op veel kritiek te staan, helemaal toen GeenStijl hier melding van maakte. Aanvankelijk verdedigde de rechercheur zich door te benadrukken dat het om zijn persoonlijke mening ging, en los staat van zijn werk bij de politie. Overigens staat zijn beroep en werkgever wel prominent in zijn twitterbio vermeld.

Account verwijderd
De politie twitterde meerdere malen dat de gewraakte tweet op persoonlijke titel was, dat het korps niet zijn mening deelt en dat er nog een gesprek met hem volgt. Toch verwijderde de rechercheur uiteindelijk zijn tweet en later zijn hele twitter-account. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bos op
Het onderwerp van de tweet is natuurlijk heel anders, maar kwa vrijheid van meningsuiting en beter niet tweeten als je deze functie hebt is de zaak geheel gelijk aan de ambtenaar die over IS tweette. Worden er in deze zaak dan ook gelijke maatregelen getroffen?
Door Ellen op
Ik hoor en lees dat vaak, dat beroep op vrije meningsuiting. Dat bestaat echter niet in Nederland. In Amerika is het wel opgenomen in de grondwet en behoorlijk heilig, maar in Nederland is dat veel meer beperkt.
Afgezien daarvan is het sowieso niet je recht om zomaar wat te roepen, en al helemaal niet als iemand ergens in dienst is. Het zou een mooie boel worden als onder het motto van vrije meningsuiting geen beroepsgeheim gerespecteerd hoefde te worden, er vrij gelasterd mocht worden, bedrogen en bedreigd. Vrijheid houdt sowieso op waar die van een ander in het gedrang komt.
Nederlanders zouden van mij wel wat meer aan hun emotionele hygiéne mogen doen. In het openbaar je plas netjes ophouden tot je op het toilet bent en je emoties en gedachten voor jezelf houden tot je onder vertrouwden bent. Niet uit stiekemheid, maar uit respect voor anderen.
Door Gerard op
Heeft seksueel gestoorde Ronald ook nog meegedaan? Jjjjooeeehhooeee. Billen bij elkaar.
Door jeannette op
Ik vraag mij serieus af of dit soort parades bij zal dragen aan meer tolerantie. Is het niet meer dan bevestigen van de vooroordelen die mensen hebben die tegen anders (tja, wat is anders he) geaarden hebben. Van mij hoeft het ook niet hoor de gayparade en ik kijk er dan ook niet naar... en ja Danielle dat heb ik ook bij stevig vrijende stellen en je maar zo blood mogelijk ten toon stellen. Wat mij betreft heeft dat allemaal te maken met zelfrespect. Maar tegenwoordig schijnt shockeren normaal te zijn. Kijk maar naar al die programma's op tv. Hou gewoon van wie je wil houden en wees gelukkig. Dat is wat mij betreft het belangrijkste. Maar daar hoef ik niet uitgebreid van mee te genieten. Hetero of homo. Dat maakt in dat geval niet uit.

Maar ja daar ging het in deit verhaal natuurlijk helemaal niet over. Zodra je je werkgever noemt en dit vanuit je zakelijke rol twittert lijkt me dit op zijn zachts gezegt niet echt handig. Stomme actie dus
Door G op
@Henk Becks. Als hoofd financien uit de regio Tilburg zeker toch op de roze maandag op bezoek geweest, dat je zo goed weet dat je er onpasselijk van wordt. Waar word je dan onpasselijk van? Van je foto op LinkdIn word ik persoonlijk ook niet vrolijk. Maar waarom zo op een grote groep landgenoten reageren? Waarom reageren op een groep die zich lekker kan laten gaan, zonder het risico te lopen in elkaar te worden geslagen? Wat doet het optreden je dan persoonlijk Henk?
Ook jij profilieert je als Hoofd financien en dus als ambtenaar (in werkelijkeheid slechts ingehuurd). Zou ook jij je als ambtenaar niet wat neutraler op moeten stellen? Reageer dan als persoon. Niet op deze wijze.
Door cees op
"Ik heb helemaal niks tegen homo's, maar..."

Door dit soort uitspraken blijkt maar weer het belang van de Gay Parade.
Door Danielle van Bakel (Inhoudsdeskundige WIJeindhoven) op
Wat een hypocratie lees ik in sommige - zure - reacties! Krijgen tegenstanders van de Gay Parade ook een vieze, afkerige smaak bij het zien van een (stevig) vrijend hetero stel of de vrij blote Zuidamerikaans carnavalsoptocht in Rotterdam? Je kunt het inderdaad minder leuk vinden om te zien, maar moet het dan verboden worden? Vind van niet! Ik word ook wel eens niet goed van het zien van heftige televisiebeelden uit bijvoorbeeld een ramp- of oorlogsgebied. Maar het is wel de realiteit van vandaag! Zoals het ook realiteit is, dat er homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in onze samenleving zijn, die zich op hun eigen manier willen manifesteren. 'I am who I am' is de titel van een bekende song. Geef mensen daarom de ruimte en vrijheid om zichzelf te zijn.
En elke medewerker die een openbare functie heeft zal zich moeten realiseren, dat hij/zij een voorbeeldfunctie heeft en integer moet zijn. Je professionaliteit weegt zwaarder dan je prive mening (geldt overigens ook voor trouwambtenaren). Je kunt als (semi) ambtenaar dus inderdaad niet alles op social media zetten. Wil je dat niet, dan moet je gewoon ander werk gaan zoeken.
Door Cor (ambtenaar) op
Jammer dat de tolerantie voor homo´s omslaat in een intolerantie tegen andersdenkenden. Willen we nu echt naar een dictatuur?
Door Jaap (adviseur) op
@Arthur, helemaal met je eens. Een typisch geval van 'als je je maar gedraagt en wij er geen last van hebben'.
Door Arthur (ambtenaar) op
Ik heb medelijden met de homoseksuele zoon van @opa.

Zijn homoseksualiteit wordt getolereerd maar niet geaccepteerd. Hij mag namelijk vooral niet anders gaan doen en laten dan zijn wel normale broers ...

Oftewel hij mag nog wel ànders maar vooral niet zichzelf zijn.

Het is precies die schijntolerantie die de gaypride en de canalparade als onderdeel daarvan ook nu, ook in nederland en ook onder de zogenaamd tolerante autochtone bevolking bitter noodzakelijk maakt.

Het gaat niet om anders zijn, het gaat om jezelf kunnen, durven en mogen zijn.

En dat je dat ook van een rechtshandhaver mag ...

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners