of 63998 LinkedIn

Politiek partij mag 'OPA' blijven heten

De nieuwe politieke partij Ouderen Politiek Actief loopt de partij Ouderen Partij Alkmaar niet voor de voeten. Dat heeft de raad van State beslist. De nieuwe partij mag zichzelf OPA blijven noemen.
Reageer

De nieuwe partij Ouderen Politiek Actief mag zichzelf OPA blijven noemen. Dit heeft de Raad van State woensdag bepaald in een zaak die was aangespannen door de Onafhankelijke Partij Alkmaar, een lokale Alkmaarse partij die al 12 jaar onder de naam OPA opereert.

Gemeenteraadsverkiezingen

Ouderen Politiek Actief, kortweg de OPA-beweging, wil komend jaar in 20 gemeenten meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. OPA in Alkmaar vindt het onaanvaardbaar dat een andere partij met andere doelstellingen onder dezelfde naam meedoet aan de verkiezingen. Eerder verloor de Alkmaarse partij al een procedure bij de Kiesraad.
 
Lokale partij 

Anders dan aanvankelijk gevreesd hoeft de Onafhankelijke Partij Alkmaar de naam OPA niet te veranderen. ,,Er kleven geen directe consequenties aan het vonnis, behalve dat mijn cliënt niet als OPA aan landelijke verkiezingen mag meedoen. Maar die plannen zijn er toch niet. Dit is een pure, lokale, Alkmaarse partij", aldus advocaat Jeroen Dallinga, die de belangen van de Alkmaarse OPA-partij verdedigt.
 
Geen plannen voor Alkmaar 

De uitspraak van de Raad van State kan volgens hem pas gevolgen hebben als de landelijke OPA-beweging zou besluiten in Alkmaar deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen.Volgens Dallinga zijn er dan echter nieuwe beroepsmogelijkheden. ,,Maar Ouderen Politiek Actief heeft gezegd nu nog geen plannen te hebben om komend jaar in Alkmaar mee te doen en wat betreft de verdere toekomst kunnen we alleen afwachten wat er gebeurt", zegt de raadsman.
 
Centraal kiesbureau 

De zaak bij de Raad van State draaide om de landelijke registratie van de naam OPA bij het centraal kiesbureau door Ouderen Politiek Actief. Volgens OPA in Alkmaar, dat wel stond geregistreerd maar als lokale partij, had het centraal kiesbureau de inschrijving moeten weigeren vanwege de verwarring die bij de kiezer zou kunnen ontstaan. De Raad van State heeft dat verweer verworpen.
 
Brief aan Plasterk 

Burgemeester Piet Bruinooge (CDA) van Alkmaar schreef vorige week een brief over de naamkwestie aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Hij vroeg de bewindsman bij een negatief oordeel van de Raad van State te voorkomen dat OPA in Alkmaar als gevolg van een wetsartikel onevenredig hard wordt getroffen als de partij zich komend jaar opnieuw moet registreren. Dat is nodig omdat er in november 2014 in Alkmaar herindelingsverkiezingen zijn.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners