of 59220 LinkedIn

Politiek blijft vooral zaak van hoogopgeleide mannen

Hoger opgeleiden hebben meer interesse in de politiek. Ze stemmen vaker, doen vaker mee aan politieke acties en nemen ook vaker actief deel aan te politiek.

Hoger opgeleiden hebben meer interesse in de politiek. Ze stemmen vaker, doen vaker mee aan politieke acties en nemen ook vaker actief deel aan te politiek.

Betrokkenheid

Mannen en vrouwen maken even vaak de gang naar de stembus. Toch zijn vrouwen naar eigen zeggen minder geïnteresseerd in politiek. Dat blijkt uit het statistisch trendrapport ‘Politieke betrokkenheid in Nederland, dat het CBS op dinsdag 12 december heeft gepubliceerd. Het artikel verschijnt precies 100 jaar nadat het algemeen kiesrecht voor mannen werd ingevoerd, op 12 december 1917. Vanaf 1 januari 1920 mochten ook vrouwen stemmen.

Participatie
Van de hoogst opgeleiden (wo en hbo) is 78 procent tamelijk tot zeer geïnteresseerd in de politiek en van de laag opgeleiden 28 procent (basisschool). Daarnaast is er meer interesse onder mannen (58 procent) dan onder vrouwen (44 procent). Politiek geïnteresseerden participeren meer. Ze gaan over het algemeen vaker naar de stembus en doen meer mee aan politieke acties.

 

Politieke acties
Ook bij actief deelnemen aan de politiek, bijvoorbeeld aan handtekeningenacties, politieke acties op internet en contacten met politici en media over politiek, dan zijn mensen met een universitaire opleiding de koplopers. Ook hierbij zijn mannen vaker betrokken dan vrouwen, al zijn deze verschillen minder groot dan die tussen de laagst en hoogst opgeleiden. 47 procent van de mannen tegen 43 procent van de vrouwen heeft op een of andere manier geprobeerd de politiek te beïnvloeden.

 

Weinig demonstraties
Meedoen aan een handtekeningenactie is de populairste activiteit om te proberen de politiek te beïnvloeden. Demonstreren, meedoen met een actiegroep en het inschakelen van een politieke partij komen het minste voor.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wouter op
@p, punt A:
Dat kun je je inderdaad afvragen, of dat erg is. Aan de ene kant zou je kunnen zeggen dat de politieke vraagstukken vaak dermate complex zijn dat het wel fijn is als deze door intelligente mensen behandeld worden.

Aan de andere kant ontstaat daarmee de situatie dat vrijwel uitsluitend hoogopgeleide mensen uiteindelijk bepalen wat er in ons land gebeurt en disproportioneel meer invloed hebben dan laagopgeleiden. Dat kan enige vraagtekens zetten bij het idee van volksvertegenwoordiging.

Google eens op diplomademocratie als je er wat meer in wilt verdiepen. Mijn eerste reactie was ook altijd "ja duh", maar als je er wat meer over leest zit er ook wel wat in het tegendeel.
Door p op
A. Is dit erg?

B. Geïnteresseerd zijn in politiek? Wat is dat voor een beest? Wat is de definitie van politiek of engagement?