of 64707 LinkedIn

Politiebond ACP wil 400 miljoen extra voor aanpak criminaliteit

© Shutterstock
© Shutterstock
2 reacties

Politiebond ACP pleit voor een structurele investering van 400 miljoen euro voor extra rechercheurs en extra politiemensen op straat ter bestrijding van zware georganiseerde criminaliteit. De politievakbond vraagt de politiek ook om aanvullende wetgeving voor meer bevoegdheden van de opsporingsdiensten.

Schaamteloos
ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp noemt de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries na de eerdere moord op advocaat Derk Wiersum ‘een definitieve wake-upcall’. Van de Kamp: ‘Het is eens te meer duidelijk geworden dat de criminele wereld zich heeft ingegraven in de Nederlandse samenleving en daarbij schaamteloos allerlei vormen van geweld en ondermijning aan de dag legt. Na jarenlang wegkijken door de politiek, ontkennen dat Nederland de kenmerken van een narcostaat heeft en de bovenwereld steeds meer onder invloed komt van criminelen, zou je verwachten dat er snel antwoord volgt vanuit de politiek en het demissionaire kabinet.’

Zwaar onderbezet
Van de Kamp noemt de politie zwaar onderbezet, wat de komende tijd niet minder zal worden. Ondanks een flinke onderbezetting heeft de politie fors opgeschaald, onder meer voor het bewaken en beveiligen van een groot aantal personen. Dat is volgens Van de Kamp op de lange termijn niet vol te houden als maatregelen vanuit de politiek uitblijven.

Anti-maffiawetgeving
De ACP pleit onder andere voor invoering van de Italiaanse antimaffiawetgeving. Dit geeft de politie, het Openbaar Ministerie en andere opsporingsdiensten meer mogelijkheden om zware georganiseerde criminaliteit aan te pakken. ACP denkt daarbij aan een aanpassing van het detentieregime, waardoor het runnen van criminele organisaties vanuit de gevangenis niet meer mogelijk is, een strengere wetgeving voor witwassen en een betere regeling voor kroongetuigen.

Budget
De gevraagde verhoging van het politiebudget met 400 miljoen euro staat los van de investeringen van 600 miljoen euro die de strafrechtketen en de Nationale Politie aan een nieuw kabinet vragen. Dat geld is nodig voor investeringen in cybercriminaliteit en meer rechters en officieren van justitie. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Zipje op
Ik steun deze oproep voor meer politie en anti maffia wetgeving van harte. Misschien kan de gemeentepolitie weer terug komen voor kleine lokale criminaliteit en een gespecialiseerde landelijke eenheid voor de zware georganiseerde misdaad.
Door Nico uit Loenen (voormalig rijksambtenaar) op
Ik denk dat we eerst justitie / OM met het huidige slappe beleid maar moeten reorganiseren, die laten de gevangen criminelen nu vaak gewoon weer los wegens gebrekkig bewijs en vormfouten, of ze gaan met hun criminele activiteiten gewoon door in de bajes. Goed idee dus die antimaffia wetgeving, die moet er eerst maar snel doorheen anders dweilen we met de kraan open. En vergeet dan de witwassers van onze banken niet die deze maffia oogluikend hulp bieden en er telkens mee wegkomen vanwege hun status en "connecties".

Vacatures

Van onze partners