of 64120 LinkedIn

'Politie hoeft niet altijd bij voetbalwedstrijd'

De Alkmaarse burgemeesters Bruynooge vindt dat politie niet altijd massaal hoeft worden ingezet bij voetbalwedstrijden.
3 reacties

Dat bij voetbalwedstrijden politie wordt ingezet, is te vanzelfsprekend geworden. Dat vindt de Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge. In Trouw van maandag zegt hij: 'burgemeesters en politie schieten te vanzelfsprekend in de reflex dat ze risico's willen uitsluiten. Maar een risicoloze samenleving bestaat niet. Wie elk risico wil uitbannen zit op het verkeerde spoor.'

Verkeersregelaars

Bruinooge zei dit na de wedstrijd AZ - Ajax van zondag, die rustig is verlopen zonder politie, want die staakte. Bruinooge besloot desondanks de wedstrijd door te laten gaan. De clubs zetten wel meer stewards en verkeersregelaars in.
 
Cao-acties 

Voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP vindt het positief dat wordt nagedacht over minder inzet van politie bij voetbalwedstrijden. 'Als dit de bijvangst is van de cao-acties, dan is dat goed. Bedenk wel dat één zwaluw nog geen zomer maakt. Als het een keer misgaat, zijn we weer terug bij af.' 

Burgemeesters beslissen
Volgens Van de Kamp besteedt de politie jaarlijks minstens 330.000 uur aan eredivisiewedstrijden.

Ook VVD-Tweede Kamerlid Rudmer Heerema denkt dat het goed zou zijn als er minder politie bij voetbalwedstrijden hoeft te worden ingezet en hij hoopt dat burgemeesters daar vaker toe beslissen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ernst (beschouwer) op
Ik ben zelf geen voeballiefhebber. Toch is voor een stad niets zo verbindend en gelukstoevoegend als een voetbalclub. Collectief geld over hebben voor een club is in dat licht bezien geen slechte keuze.
Daarnaast vind ik het een heel dappere keuze van de burgemeesters niet vanzelfsprekend meer politie in te zetten omdat we aan enig risico gewend moeten raken. Nederland is risicointolerant! Je moest eens weten hoeveel geld dat deafgelopen jaren heeft gekost (uitgaven Brandweer hier in10 jaar verdrievoudigd, levens gered in 20 jaar 0!. Materiele schade is voor de verzekeraar). Omdat het de core bussiness van de burgemeester is en hij zich daarop flink kan profileren is het extra dapper dat hij de kat de bel aanbindt!
Door Ik Ook op
August Biels, 100 % met je reactie eens!!!
Door August Biels (gewezen ambtenaar) op
Een godsmirakel: een burgemeester die eindelijk doorkrijgt wat de burger al tien jaar of langer doorheeft: dit kan zo niet langer.

Honderdduizenden uren gaan er op om, op kosten van de burger, commerciële evenementen van politie-inzet te voorzien. De organiserende partijen doen al jaren weinig tot niets om van hun kant risico's af te dekken. En de burger vangt bot als hij een beroep doet op politionele dienstverlening. Het is een grof schandaal dat dat gebeurt.

En een nog veel grover schandaal is dat zo'n klungel van een burgemeester nu pas ontdekt dat het anders moet, en vaak ook anders kan.

Het wordt hoog tijd èn vaker wedstrijden door de organisatoren dte laten beveiligen, op hun eigen kosten, èn vaker dit soort evenementen te verbieden als er te grote risico's zijn, èn die vechtende neanderthalers op iets anders te tracteren dan een weekje plantsoenen wieden.

Vacatures

Van onze partners