of 64621 LinkedIn

Politie heeft nog geen oplossing voor rellen

De politie weet niet goed hoe ze moet omgaan met de rellen van de afgelopen weken in onder meer Utrecht en Den Haag. Dat zegt Anja Schouten, eenheidschef van de regio Noord-Holland en landelijk portefeuillehouder Jeugd van de Nationale Politie, in De Telegraaf.
Reageer

De politie weet niet goed hoe ze moet omgaan met de rellen van de afgelopen weken in onder meer Utrecht en Den Haag. Dat zegt Anja Schouten, eenheidschef van de regio Noord-Holland en landelijk portefeuillehouder Jeugd van de Nationale Politie, in De Telegraaf.

Parallellen

'Wij hebben nog geen echte oplossing gevonden voor het probleem. Op dit moment voert de politie gesprekken met burgemeesters om een interventie te zoeken die hout snijdt', zegt Schouten tegen de krant. 'We zien parallellen met rellen tijdens de jaarwisseling maar ook met de ’pop-up feesten’ en massale vechtpartijen eerder dit jaar in het land. Je kunt wel constateren dat er echt een bepaalde trend is wat betreft het verzet tegen de politie en de mate van georganiseerdheid.'

 

Verveling

'De onruststokers zijn vooral jongeren van 13-23 jaar, er zijn corona-omstandigheden als gesloten geloofsgemeenschappen en andere faciliteiten, afgelaste festivals en vakanties die niet doorgaan, waardoor verveling een rol speelt', aldus Schouten. 'De rellen vinden plaats in lastige wijken, waar de afstand tussen overheid en samenleving groot is. Daarnaast zien we dat de rellen of bijeenkomsten van jongeren aangekondigd worden.'

 

'Niet te tolereren'

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) praat dinsdagochtend met de burgemeesters van Den Haag en Utrecht over de rellen. Grapperhaus noemde de onlusten 'niet te tolereren'. In reactie op de rellen gingen inwoners van de Schilderswijk afgelopen donderdag de straat op om zich tegen het geweld uit te spreken.

 

Drill rap

Mogelijk komt ook het fenomeen 'drill rap' ter sprake. Deze muziekstroming, waarin geweld wordt verheerlijkt, speelde een rol bij de fatale steekpartij in Scheveningen. Een ruzie tussen twee rivaliserende groepen lag ten grondslag aan de steekpartij.

 

Utrecht

In Utrecht buigt de gemeenteraad van Utrecht zich dinsdagavond in een speciale commissievergadering over de onlusten die een aantal wijken onlangs trof. Groepen jongeren trokken op meerdere avonden rellend door de straten van onder meer Kanaleneiland, Ondiep en Overvecht. Verschillende partijen hebben het debat aangevraagd omdat zij willen dat de relschoppers worden bestraft en nieuwe rellen voortaan in de kiem worden gesmoord. (ANP / redactie)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.