Advertentie

Politie Groningen: Lege portofoons en verdwaalde ME

Geen kennis van C2000, niet opgeladen portofoons, verdwaalde ME-bussen door gebrek aan navigatiesysteem. De politie Groningen komt er slecht vanaf in een eigen rapport.

30 januari 2013

De politie in het noorden van het land neemt maatregelen om situaties zoals bij Project X in Haren vorig jaar voortaan beter te kunnen aanpakken. Een woordvoerder van de politie bevestigde woensdag berichtgeving daarover van RTV Noord en het Dagblad van het Noorden, die de hand hebben weten te leggen op een intern evaluatie- en verbeterplan van de politie.

Steken laten vallen
Tijdens de heftige rellen in het Groningse dorp Haren, in de nacht van vrijdag 21 op zaterdag 22 september, ging het helemaal mis. De politie heeft bij de voorbereidingen en de aanpak van de ongeregeldheden flink wat steken laten vallen, blijkt uit het interne rapport van eind vorig jaar. Daarin zijn alle problemen op een rijtje gezet en en voorzien van maatregelen om de organisatie te verbeteren. Een deel daarvan is al doorgevoerd.
 
Navigatiesysteem in ME-bussen 

Zo krijgen alle agenten een lange wapenstok. Ook worden alle ME-bussen van navigatie voorzien. Een deel van de busjes raakte destijds onderweg naar de rellen de weg kwijt. Verder moeten ME-ers al klaarzitten op het bureau bij dreigende situaties, zodat ze sneller kunnen uitrukken. Ook komen er cursussen over C2000, het communicatiesysteem van de hulpdiensten. Politieagenten die in Haren werden ingezet, konden niet goed met het systeem overweg. Ook moeten de 'mindset en alertheid' van politiemensen worden verbeterd.
 
Gebrekkige interne communicatie 

Uit het politierapport komt verder naar voren dat de interne communicatie over de aanpak van Project X zeer gebrekkig was, dat de verbindingen dramatisch waren, dat de ME veel te laat kwam en dat de meeste agenten die een einde moesten maken aan het geweld niet de juiste middelen tot hun beschikking hadden.
 
Verantwoordelijkheid genomen 

Volgens de zegsman heeft de politie direct na de rellen de eigen verantwoordelijkheid genomen om dingen die niet goed zijn gegaan in Haren, snel aan te pakken. Het interne rapport gaat naar de commissie die onder leiding van Job Cohen onderzoek doet naar hoe gemeente en politie hebben geopereerd. Ook neemt de commissie de rol van van de (sociale) media en de jongerencultuur mee in dat onderzoek.
 
Facebookrellen 

De zogenoemde Facebookrellen ontstonden nadat duizenden jongeren zich in het dorp hadden verzameld om de verjaardag te 'vieren' van een meisje van wie een uitnodiging voor een privéfeestje per ongeluk naar tienduizenden gebruikers van Facebook ging.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hamstra
Het lijkt mij dat de hoogst verantwoordelijken hun CV kunnen gaan bijwerken (Korpschef of hoe het maar mag heten, burgemeester etc). Tip: vacaturebank.nl
Carola
Sjonge jonge, als ik het zo lees is het maar best dat er in Haren dit is voorgevallen en dat men niet tijdens de inhuldiging van onze nieuwe koning er pas achter komt dat de ME de weg niet kan vinden etc. Het is toch wat zoveel onkunde. Oefenen die mensen niet af en toe zoals de brandweer? Dit is toch geen niveau te noemen. Beschamend voor het vak.
Advertentie