of 64707 LinkedIn

Politie en ME treden op tegen drukte op Koningsdag

Op Koningsdag was het in heel Nederland druk in parken en op straat. In Amsterdam, Utrecht en Haarlem werden mensen opgeroepen niet meer naar de stad te komen.
Reageer

In de Westerstraat in Amsterdam treedt de Mobiele Eenheid (ME) van de politie op om honderden aanwezigen weg te sturen. Ook in de Torenstraat in Breda greep de ME in vanwege de drukte.

Druk
Op Koningsdag was het in heel Nederland druk in parken en op straat. In Amsterdam, Utrecht en Haarlem werden mensen opgeroepen niet meer naar de stad te komen. In verschillende steden werden noodverordeningen afgekondigd. In Breda en Amsterdam moest de ME eraan te pas komen.

Netjes achterlaten
In Amsterdam, waar in totaal vijftig mensen zijn aangehouden, zijn er vechtpartijen uitgebroken. Mensen hielden zich niet aan de coronaregels en sommigen waren agressief tegen handhavers, aldus een woordvoerster van burgemeester Femke Halsema. De burgemeester vroeg iedereen naar huis te gaan ‘en de stad netjes achter te laten’. Het Vondelpark werd al eerder op de dag afgesloten en ontruimd.

Zestig boetes
In de Bredase Torenstraat werd één persoon aangehouden vanwege geweld tegen een agent te paard. De politie schreef in de straat zestig boetes uit vanwege het overtreden van de coronaregels. Eerder ontruimde de ME het Valkenbergpark al. De gemeente had een noodverordening afgekondigd voor het centrum, het ontruimde Valkenbergpark en het stationsgebied vanwege de drukte.

Beledigen
In het Sonsbeekpark in Arnhem heeft de politie heeft twee mensen aangehouden vanwege het verstoren van de openbare orde. Het was erg druk in het park en daarom moest rond 20.00 uur iedereen het park verlaten. Eerder waren er in de stad al vijf mensen aangehouden voor het beledigen van een agent en een persoon voor openlijke geweldpleging.

Demonstratie
Op de Markt in Arnhem was 's middags een demonstratie tegen het kabinetsbeleid. De gemeente kondigde een noodverordening af en riep op niet meer naar het plein te komen, omdat het maximumaantal van vijfhonderd mensen dat bij de demonstratie aanwezig mocht zijn was bereikt. Toch bleven er mensen naar de Markt komen, volgens een schatting van de gemeente in totaal zo'n 2000.

Versoepelen
‘Dat men evenementen en een gezellig feest met elkaar mist, is begrijpelijk, vooral na zo’n lange periode’, reageerde voorzitter van het veiligheidsberaad Hubert Bruls. ‘Maar alleen door ons zo goed mogelijk aan de maatregelen te houden, kunnen we stapsgewijs versoepelen’, voegde Bruls daaraan toe. ‘Hoe snel we van deze maatregelen af zijn, hebben we grotendeels zelf in de hand.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners