Advertentie

Politie en hulpverleners toch weer vaker bedreigd

Ondanks extra aandacht voor agressie en geweld tegen hulpverleners als politie, brandweer en ambulancemedewerkers is er deze oud en nieuw toch weer meer bedreiging geweest voor deze groep.

01 januari 2014

Tijdens de jaarwisseling waren er meer incidenten, maar doordat de politie er bovenop zat waren de voorvallen minder ernstig. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) keek woensdag ondanks deze constatering niet tevreden terug op de overgang van het oude naar het nieuwe jaar. Brandweerlieden, politiemensen en ambulancemedewerkers werden deze oud en nieuw vaker bedreigd dan vorig jaar.

800 aanhoudingen
Opstelten maakte de cijfers bekend zoals die woensdagavond bekend waren: er gebeurden tijdens de jaarwisseling 8400 incidenten en zijn er in totaal 800 mensen aangehouden (inclusief de 100 aanhoudingen in Veen). Veen noemde Opstelten een zwaar incident en voor de minister is het totaal onaanvaardbaar dat brandweermensen vaker de hulp van de politie moesten inroepen dan bij de vorige jaarwisseling.

Zero tolerance

Ook werden medewerkers van politie vaker bedreigd: 108 keer, tegen 81 vorig jaar. Volgens Opstelten zijn er dit keer meer incidenten genoteerd, omdat de politie er zo kort bovenop zit en met dit zero tolerancebeleid wordt voorkomen dat het uit de hand loopt. Hij roemde de goede voorbereiding en de massieve inzet van de hulpdiensten. En als het aan de bewindsman ligt, komt daar volgend jaar geen verandering in. ,,Voor heel veel mensen is de jaarwisseling heel feestelijk verlopen. Een aantal schaart zich daar niet bij, dus die pakken we volgend jaar weer met zero tolerance aan.''

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Persoonlijk vind ik dat daar waar men wordt bedreigd, de hulpverlener gewoon letterlijk om moet draaien en de boel de boel moet kunnen laten. Daarbij gewoon ook opnamen maken zoals zo'n beetje de hele gemeenschap tegenwoordig doet zodat er voor de verzekering en het OM voldoende bewijsmateriaal is om én geen premies uit te hoeven keren én het geld van de vernielingen op de vernielers te verhalen. Laat ze hun vijf seconden van "fame" en daarna halen wij die gewoon. Ze kosten de maatschappij, ons dus als belastingbetalers, klauwen met geld. Geen dagje zitten, gewoon daar waar het pijn doet acties ondernemen; in de portemonnee dus en minderjarig of geen geld, gewoon bij de opvoeders halen, zij zijn de eindverantwoordelijken! Bekijk het gewoon zakelijk; hun "FUN" kent gewoon een kostenplaatje. Kijken of ze dit het jaar erop ook nog doen. Uiteraard wel goed in de media communiceren :-)
JaapvV / adviseur
Helemaal eens met TIP!. Een aantal jaren gelden toen het begon stelde ik eveneens al voor om bij welke bedreiging dan ook onmiddellijk de hulpverlening te staken. Gewonden laten liggen, de zaak laten uitbranden enzovoort. Maar op rijksniveau heb ik dit argument nog nooit horen noemen of inzetten. Terwijl me dat nog steeds het enige adequate middel lijkt. Beter nog dat dit ook in ziekenhuizen en eerste hulpposten wordt ingevoerd, in plaats van daar eerst de zaak kort en klein te laten slaan en meer bewakers in te zetten.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Hoogste tijd om het individueel afsteken van vuurwerk te verbieden. Maak er een feest van via een collectief vuurwerkevenement!

Overigens niet verstandig van enkele topbestuurders om direct voorafgaande aan 1 januari de kat op het spek te binden. Een duidelijk gebrek aan inlevingsvermogen zullen we dat maar noemen. Bij de jeugd is het met dergelijke uitspraken natuurlijk vragen om moeilijkheden.

Uiteraard wil ik hiermee het plegen van vandalisme en het aanvallen van publieke dienstverleners geenszins goed praten.
Willem van der Vaart
De reacties van Tip en Jaap van Velzen lijken me wat kort door de bocht. Maar laten we eens handelen naar hun denkwijze. Met oudjaar staan hun huizen in brand,omdat straatschoffies en tuig brandstapels hebben gemaakt of met (illegaal) vuurwerk bezig is geweest. De belaagde hulpverleners draaien om en laten de huizen van Tip en Jaap uitbranden, die vervolgens ook nog nul op het rekest krijgen bij hun verzekeraars. Het straattuig is niet opgepakt, want ook de politie is omgedraaid, dus blijven TIP en Jaap achter met een gigantische financiële strop. En al was het tuig opgepakt, dan nog valt daar financieel toch vaak niets te halen. Staan Jaap en Tip in deze context nog steeds achter hun briljante plan?
Advertentie