of 63082 LinkedIn

Politie en gemeenten strenger bij drukte in parken

© Shutterstock
© Shutterstock
2 reacties

Gemeenten handhaven een stuk strenger tegen de nieuwe drukte in verschillende stadsparken in Nederland. Zo zijn het Vondelpark in Amsterdam en het Spoorpark in Tilburg woensdagmiddag gesloten. In het Arnhemse Park Sonsbeek geldt sinds 15.00 uur een alcoholverbod voor onbepaalde tijd. In het Vondelpark ontruimde de politie uiteindelijk het park.

Vondelpark

De politie in Amsterdam hield twee mensen aan die worden verdacht van het gooien met flessen naar agenten tijdens de ontruiming van het Vondelpark. Het park moest leeg van de gemeente omdat bezoekers op grote schaal de coronaregels overtraden. Mensen in het park trokken woensdag aan het begin van de avond volgens een gemeentewoordvoerster naar het monument in het park. Ze stonden daar in grote groepen te dicht op elkaar en werden agressief. De mensen in de groep lieten zich niet meer door agenten aanspreken. Na verschillende waarschuwingen door politie en handhaving is besloten om het park te ontruimen, aldus de woordvoerster.

 

Voorzorg

Het Vondelpark en Spoorpark zijn een paar uur eerder gesloten dan dinsdagmiddag, toen het ook te druk was. Dat doen de gemeenten uit voorzorg. Dinsdag werden verschillende parken leeggeveegd door de politie. Als het nu weer te druk wordt, volgen bekeuringen. 'Het is heel erg onverantwoord om samen te klitten', vindt burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem. Daar zochten grote groepen jongeren elkaar dinsdag met drank en hapjes op in het Sonsbeekpark. In reactie daarop is nu een alcoholverbod van kracht.

 

Cirkels

In Utrecht keren de cirkels terug op de grasmatten van zes populaire stadsparken. Het karwei moet voor het paasweekeinde klaar zijn. De cirkels zorgen ervoor dat de verschillende bezoekers voldoende afstand van elkaar houden. Als er geen cirkels meer vrij zijn, is het park vol. Vorig jaar beviel deze methode volgens de gemeente goed. In de parken staan ook tekstkarren die waarschuwen als het te druk wordt. Handhavers en politie gaan dan mensen wegsturen en zo nodig boetes uitdelen.

 

Mobiele post

De Nijmeegse politie heeft een mobiele post geplaatst in het Kronenburgerpark. 'Sinds gisteren is het prachtig mooi lenteweer en dat trekt natuurlijk weer heel veel mensen naar het park. We snappen dit echt wel, maar helaas worden de coronamaatregelen weleens genegeerd. We gaan nu dus handhaven. We letten met name op groepsvorming en alcohol drinken', aldus de politie op Instagram.

 

Schoon

In het Haagse Zuiderpark helpen cirkels ook bij het houden van voldoende afstand. Amsterdam wijst er nog eens op dat het een coronaregel is dat mensen buiten met slechts twee personen of één huishouden bij elkaar mogen komen. Groepen zijn verboden. De hoofdstad en Den Haag roepen bezoekers woensdag ook op om de parken schoon achter te laten. Dinsdagavond bleek op tal van plaatsen dat er enorme hoeveelheden afval en verpakkingen achtergelaten werden.

 (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Petra op
Het wordt steeds duidelijker dat de maatregelen niet meer onze gezondheid betreffen.

Of bent u nog steeds in de veronderstelling dat onze bestuurders het beste met ons voor hebben?
Door EricImmink op
Buiten zijn er zoveel besmettingen.... Mensen gaan dan naar huis, waar zij straks in een groepje binnen gaan zitten.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners