of 63966 LinkedIn

Politie dupe van beleid Opstelten

Aanleiding voor de kritiek is het leeggeraakte budget voor uitbetaling van overwerk bij de politie. Dat noopt de politie er toe keuzes te maken waar politie-inzet echt nodig is. Laat politiemensen een zedenzaak aanpakken in plaats van het beveiligen van een voetbalstadion, stelt Ronald Pronk van de politievakbond ANVP.
2 reacties

Het zit de politiebond ANPV dwars dat verantwoordelijk minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie met speciale politieteams strooit, terwijl daar geen extra mankracht of geld tegenover staat. Zo werd vorige week nog een speciaal team voor de aanpak van jihadisten aangekondigd. ‘Wij moeten inleveren om de minister te laten overleven’, aldus Ronald Pronk van de bond woensdag.

Overwerk
Aanleiding voor de kritiek is het leeggeraakte budget voor uitbetaling van overwerk bij de politie. Dat noopt de politie er toe keuzes te maken waar politie-inzet echt nodig is. Laat politiemensen een zedenzaak aanpakken in plaats van het beveiligen van een voetbalstadion tijdens een risicowedstrijd, stelt Pronk.

Compensatie in tijd
Deze week werd duidelijk dat de budgetten niet meer toereikend zijn om overwerk uit te betalen. Politiemensen kunnen voortaan in tijd compenseren voor overwerkuren. Een ongewenste situatie, vindt Pronk. ‘Wij pleiten dan ook voor een ruimer budget ten behoeve van de vergoeding van de gemaakt overuren, zodat collega's niet verplicht worden om op een 'regenachtige novembermaandag' hun gemaakte overuren op te nemen.’

Voetbalclubs
Bepaalde zaken vergen veel capaciteit van de politie. Pronk noemt bijvoorbeeld de beveiliging van Joodse gebouwen en instellingen in Amsterdam. Dat zou best door particuliere beveiligers kunnen gebeuren, oppert hij. De inzet bij voetbalwedstrijden kost ook flink wat politiewerk. ‘Laat de clubs maar betalen. In Duitsland zie je al dat sommige steden interlands niet meer toelaten’, zegt Pronk.

Landelijk probleem
De aangedragen oplossing dat politie-eenheden elkaar moet helpen is niet realistisch, vindt de ANPV. ‘Het is zijn geen exclusief probleem voor één eenheid. Het is een landelijk probleem waarvoor op korte termijn door de landelijke politiek een oplossing moet worden aangedragen.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Petra op
Dat zou natuurlijk kunnen maar je kunt ook de kosten daar neerleggen waar ze horen. Maar ja, voetbal is heilig in dit land en de clubs laten opdraaien voor de kosten van politie-inzetten zal onmiddellijk resulteren in diverse faillisementen bij de BVO's en dat willen 'we' niet. Of zou er dan opeens wel een aanvaardbaar hooligan-beleid bij de BVO's worden gemaakt?
Door F Blake (Ambtenaar) op
Je kan natuurlijk ook de politie meer geld geven!
Zodat de burger niet twintigjaar lang hoeft te horen dat ze maar voor tweederde bezet zijn.