Advertentie

Politie deels aansprakelijk voor schietpartij Alphen

De politie is deels aansprakelijk voor de schietpartij in het winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan de Rijn, in april 2011. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald.

27 maart 2018

De politie is deels aansprakelijk voor de schietpartij in het winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan de Rijn, in april 2011. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald. Het hof beperkt de schadevergoedingsplicht tot letselschade en overlijdensschade, zodat alleen nabestaanden en mensen die letsel opliepen in aanmerking komen voor een schadevergoeding. De rechtbank had de vorderingen eerder afgewezen.

Wapenvergunning ten onrechte verleend
Tientallen nabestaanden, slachtoffers, ooggetuigen en andere gedupeerden van de schietpartij waren in hoger beroep gegaan in hun strijd tegen de politie en de Staat. Zij verwijten de politie dat die in 2008 ten onrechte een wapenvergunning had verstrekt aan Tristan van der V. Het was toen namelijk al bekend dat hij met zware psychische problemen kampte. Van der V. schoot op 9 april 2011 willekeurig zes mensen dood in het winkelcentrum. Zestien anderen raakten gewond. Daarna schoot hij zichzelf dood.

Schade 

Eerder bepaalde de rechtbank in Den Haag dat de politie niet aansprakelijk is voor het drama. Wel vond de rechtbank dat de politie fouten had gemaakt door hem de wapenvergunning te geven. Maar de rechtbank vond ook dat de regels die de politie heeft overtreden, niet zijn bedoeld om te beschermen tegen de schade die de klagers hebben geleden.


Bescherming
Het gerechtshof is het daar niet mee eens. Volgens het hof is de norm dat een vergunning moet worden geweigerd bij vrees voor misbruik, juist bedoeld om burgers te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van dat misbruik. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter
Ik zou de politie ernstig in overweging geven om in cassatie te gaan, zodat op het punt wanneer de politie voor de schade moet opdraaien, duidelijkheid wordt verkregen. Ik las al een opmerking of de politie ook aansprakelijk is als er iets is gebeurd en de afzetting staat niet helemaal goed. En als ik een ongeluk krijg omdat iemand te hard reed, dan kan ik dus de politie aansprakelijk stellen omdat zij niet controleerde op de snelheid. Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen.
H. Wiersma / gepens.
@P. Verhoef. Hier ligt het natuurlijk wel eventjes anders. Deze dader is namelijk met behulp van de politie geheel ten onrechte een wapenvergunning verleend. Terecht derhalve dat de gedupeerden schadevergoeding claimen.
erik / ambt.
Kan hiermee gezegd worden dat alle mensen die zoveel voldoening halen uit schieten, dat ze er een hobby van maken psychisch gezond zijn!?
H. Wiersma / gepens.
Ronduit schandalig dat mensen 7 jaar moeten procederen voor schadevergoeding wegens falend politiebeleid. En wat gaat er nu gebeuren? In beroep bij de Hoge Raad en deze mensen nog eens 7 jaar laten wachten?
Advertentie