of 65101 LinkedIn

Politie breekt demonstraties Eindhoven en Amsterdam op

De politie grijpt zondagmiddag in op het 18 Septemberplein in Eindhoven waar zich vele honderden mensen hebben verzameld uit protest tegen het coronabeleid.
Reageer

In zowel Eindhoven als Amsterdam werden op zondag demonstraties tegen de coronamaatregelen beëindigd. In beide steden werden noodbevelen ingesteld en harde instrumenten zoals waterkanonnen ingezet. Treinen stoppen voorlopig niet op Eindhoven Centraal vanwege de onveilige situatie.

Schoongeveegd

Tijdens een demonstratie tegen de coronamaatregelen op zondag in Eindhoven, waar honderden mensen op af kwamen, hebben demonstranten de politie belaagd met vuurwerk, stenen en rookbommen. De politie heeft het 18 Septemberplein schoongeveegd en het plein ligt bezaaid met stenen en tegels. Politie te paard en de inzet van een waterkanon moeten helpen bij het beëindigen van de rellen. Tijdens de ongeregeldheden in de stad heeft de politie al zeker dertig mensen aangehouden, onder meer voor (zware) mishandeling en het geen gehoor geven aan de oproep om het plein te verlaten.

Traangas
Bij het station van Eindhoven maakte de ME zich op om de betogers opnieuw weg te jagen. Maar ondanks vele waarschuwingen bleef een grote groep demonstranten de confrontatie zoeken. Agenten met gasmaskers op proberen de groep met traangas te verdrijven. Ondertussen werpen betogers barricaden op van fietsen en hekken.

Blijf weg
De gemeente heeft een noodbevel ingesteld en roept iedereen die er niets te zoeken heeft op om weg te blijven uit Eindhoven. Vermijd Eindhoven Centraal, zeggen de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er rijden wel treinen via de stad, maar die stoppen niet op Eindhoven Centraal, aldus NS. Het station is door de politie hermetisch afgesloten. Een auto van ProRail werd volgens de spoorbeheerder door relschoppers in brand gestoken. ‘Onze collega’s daar zijn erg geschrokken, maar gelukkig oké. Wat een schandalige actie!’, twittert ProRail.

Ontruimd
Het Museumplein in Amsterdam, waar ook een demonstratie tegen de coronamaatregelen gaande was, is eveneens door de politie ontruimd. De demonstranten zijn daar inmiddels weg, maar rondom het plein is het even na 17.00 uur nog onrustig. De ME houdt de situatie in de omliggende straten in de gaten.

Noodbevel
De politie begon rond 15.00 uur het Museumplein schoon te vegen en zette daarbij een waterkanon in, toen de honderden demonstranten op het plein niet vertrokken nadat er een noodbevel was afgekondigd. Dat betekent dat iedereen weg moet van het plein en uit de directe omgeving. Het grootste deel van de actievoerders bleef staan, ook gooiden sommigen vuurwerk naar de politie. De politie dreef de menigte uiteen met wapenstokken, paarden, honden en twee waterkanonnen.

1500 mensen
Uiteindelijk heeft de politie zondagmiddag in Amsterdam meer dan 100 mensen aangehouden. Volgens de gemeente waren er, ondanks de dringende oproep om vooral niet te komen en de waarschuwing dat door de politie zou worden opgetreden, naar schatting 1500 mensen aanwezig.


‘Koffie drinken’

Op sociale media gingen de afgelopen week berichten rond dat mensen van plan waren te gaan ‘koffiedrinken’ in Eindhoven en Amsterdam. Op het Museumplein hadden inderdaad veel mensen een kopje koffie bij zich. De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) verklaarde het Museumplein vanaf 11.00 uur tot veiligheidsrisicogebied. Rond 15.00 uur werd een noodbevel afgekondigd, omdat de groep die naar het plein kwam steeds groter werd en de risico's toenamen.

Tweeduizend
Vorige week kwamen er toch tweeduizend mensen naar het Museumplein om te demonstreren, nadat een protest van Nederland in Verzet op het plein was geannuleerd en verboden. De politie trad daarom toen ook op, en ook dat leidde tot flinke ongeregeldheden en 143 arrestaties. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners