of 65101 LinkedIn

Politie Amsterdam neemt ook eigen waarnemers mee

'Het is een signaal dat we hier niet op zitten te wachten.’
11 reacties

De politie gaat ook eigen waarnemers inzetten tijdens het preventief fouilleren naar wapens in meerdere Amsterdamse wijken. Die waarnemers moeten toezien op het werk van een aantal burgerwaarnemers, die op hun beurt controleren of de politie zich niet schuldig maakt aan etnisch profileren.

Dinsdagmiddag hebben burgemeester Femke Halsema, het Openbaar Ministerie en de politie dat afgesproken, bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politie Bond (NPB) Jan Struijs na berichtgeving van AT5.

Wapenbezig
Woensdag start de politie met het preventief fouilleren, waarmee het stadsbestuur wil kijken of het wapenbezit in de stad kan worden verminderd, voornamelijk onder jongeren. De gemeente stuurt waarnemers mee, burgers geselecteerd uit vrijwillige aanmeldingen, om erop toe te zien dat agenten zich niet schuldig maken aan etnisch profileren. Voor de politie is dat een breuk in de vertrouwenskwestie binnen de driehoek. Bovendien, zegt Struijs: ‘Je voedt het wantrouwen. Alsof we ons werk niet goed doen, maar dat is niet zo.’

Voorwaarden
De politie wil wel dat de preventieve fouilleeractie doorgaat, maar daarvoor moest eerst overeenstemming over de voorwaarden worden bereikt. ‘Als we zeggen “we werken niet mee onder deze voorwaarden” en er wordt iemand doodgeschoten, krijgen wij het op ons bordje’, zegt Struijs. En dus gaan waarnemers van de politie mee, die toezien op het werk van agenten en kijken hoe de burgerwaarnemers hun nieuwe taak uitvoeren. ‘Dan zijn we niet afhankelijk van hun waarnemingen en maken we de afhankelijkheid ervan kleiner. Het is een signaal dat we hier niet op zitten te wachten.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door anand (adviseur) op
Het feit dat de bestuurders van die verlichte gemeente waarnemers met de politie meezenden is het woke gedoe ten top. Hoe verzinnen ze het.
Dat de bond nu waarnemers meestuurt is een terechte uitgelokte reactie.
Door drs.E.Nabled op
@p. Dus u verwacht enige objectiviteit van die waarnemers? Het lijkt me dat ze dan ook maar mee moeten met die - door de politiek daar - als enorm racistische bestempelde brandweer mee moeten. Wie weet besteden ze wel meer tijd aan het bluswerk rond het Museumplein dan in de Bijlmer of Nieuw West; the bloody shame!
Door p op
Tjonge jonge, gweldig domme actie van de politie.
Van iemand die een ambt vervuld, en dan ook nog een geweldsmonopolie bezit, ... Wees blij dat er uberhaupt burgers geïnteresseerd zijn in hoe jij werk doet! Enne een beetje zelfvertouwen dat je je werk professioneel uitvoert mag wel.

Door W. van den Bosch op
Noem mij één land waar ze zo achterlijk doen. Nog even en mevrouw Halsekoekoek vraagt om blauwhelmen.
Door Pietje (HR) op
woke krijgt steeds meer de macht....
Door Spijker (n.v.t.) op
Het wordt steeds gekker. Waarnemers om op waarnemers te letten. Wie maakt een einde aan deze idioterie? Wordt het niet eens tijd dat de minister zelf gaat ingrijpen? Geen wonder dat gemeenten en politie altijd geld tekort hebben.
Door Zipje op
Als ik de politie was, zou ik niet meewerken onder deze omstandigheden. De verantwoordelijkheid ligt bij de burgemeester en de gemeenteraad. Dan laten die de burgerwaarnemers maar preventief fouilleren in die lieve stad met alleen maar lieve mensen.
Door Rellie (Terschellinger) op
Je verwacht het niet, daar in Amsterdam. Afgehakte hoofden bij een sisha-lounge. overweldigende macht Mocro Maffia, Wiersum en de Vries doodgeschoten, dodelijke steekpartijen en schietpartijen overal, moord om een nep Rolex etc., etc. En waar maakt die burgemeester zich druk om? Om preventief fouilleren door de politie; een dikkere middelvinger recht in je gezicht kun je als politie niet van je baas krijgen, dunkt mij.
Door Robin (influencer) op
En wie garandeert dat die door de politie mee genomen waarnemers objectief zijn? Op zijn minst zouden die politiewaarnemers ook waargenomen moeten worden door de door Halsema ingehuurde waarnemers. Mij dunkt! Straks vertrouwt de ene waarnemer de andere niet meer, laat staan zo'n politieagent met al zijn of haar vooroordelen
Door RechtsDoorZee op
Dacht even dat dit een bericht was in De Speld. Zulke berichten verwacht je niet Binnenlands Bestuur. Politiek en bestuur nemen totaal absurdistische vormen aan in Nederland.

Vacatures

Van onze partners