of 64120 LinkedIn

Pleidooi voor Europees noodfonds media

De kaalslag in de lokale, regionale en nationale media door de corona-crisis moet worden bestreden met een Europees noodfonds en door het sponseren van abonnementen voor jongeren.

De kaalslag in de lokale, regionale en nationale media door de corona-crisis moet worden bestreden met een Europees noodfonds en door het sponseren van abonnementen voor jongeren. Ook zouden de communicatiebudgetten van de EU aan nationale nieuwsmedia moeten worden besteed, in plaats van aan de grote online platforms. 

Dat schrijven 42 Europarlementariërs in een brandbrief aan de voorzitters van de Europese Commissie, de Europese Raad, het Europees Parlement en drie eurocommissarissen.

Grimmig
Ze betitelen de economische situatie, vooral van lokale en regionale media, als grimmig. Zij voorzien het failliet van complete nieuwsorganisaties binnen maanden, zo niet weken, met desastreuze gevolgen voor de democratische infrastructuur en dus voor de Europese lokale, regionale en samenlevingen. Het geld moet komen uit potjes die nog over zijn. Zo verdeelde de Europese Commissie onlangs 37 miljard over de lidstaten om de corona-crisis te helpen beheersen. ´Fondsen kunnen nu makkelijker daar terecht komen waar ze het meest nodig zijn´, zegt Sabine Verheyen, de invloedrijke Duitse voorzitter van de CULT-Commissie die over media, onderwijs en cultuur gaat.

Mediawijsheid
Ook willen de Europarlementariërs dat de instituties goed kijken naar hun eigen mogelijkheden om media te ondersteunen. Ze vragen naast een noodfonds ook om gratis abonnementen op media te faciliteren wat tegelijk mediawijsheid stimuleert. Verder vragen ze om de communicatiebudgetten van de Europese Commissie en het Europees Parlement te besteden aan nationale nieuwsmedia en niet aan de grote online platforms. Ook vragen ze aan het parlement om proefprojecten die meer geld kunnen opleveren voor media.

De brief is door afgevaardigden uit alle politieke groepen ondertekend, behalve uit Identiteit en Democratie, de groep waarin ook de PVV zit. In Nederland is door minister Slob al eerder 11 miljoen euro toegezegd om lokale en regionale media te ondersteunen. Dat was een sigaar uit eigen doos, want dat geld was al toegezegd aan de lokale en regionale media, het wordt alleen eerder ingezet. De Europarlementariërs stellen ook dat de nationale hulpprogramma´s onvoldoende zijn. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners