Advertentie

Plasterk rekent zich rijk met megaprovincie

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) rekent zich rijk bij de vorming van de eerste superprovincie. De jaarlijkse winst na samenvoeging zal lager zijn en de frictiekosten hoger dan nu berekend. Dat stellen Gedeputeerde Staten van Utrecht en Flevoland.

18 juni 2013

Utrecht en Flevoland vegen de vloer aan met het herindelingsvoorstel van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) voor de eerste superprovincie.

Twijfelachtig

De minister rekent zich rijk met de verwachte besparing van jaarlijks minstens 70 miljoen euro.

Ook wordt nog geen perspectief geschetst voor de overige provincies, terwijl de Tweede Kamer daar via moties nadrukkelijk om heeft gevraagd. De kansen die de eerste superprovincie in de ogen van het kabinet kunnen opleveren, zijn niet realistisch en gebaseerd op twijfelachtige aannames. Kritiek is er ook op het feit dat de nieuwe taken voor de eerste superprovincie nog niet vast staan.

Kritiek

Dit stellen Gedeputeerde Staten van Utrecht en Flevoland in schriftelijke reacties op het maandag gepubliceerde ontwerp herindelingsvoorstel. Noord-Holland had eerder soortgelijke kritiek geuit. Dat deed zij op basis van de ‘business-case’ voor de fusie van de drie provincies die Plasterk door een extern bureau heeft laten opstellen en voor ambtelijke commentaar aan de provincies had voorgelegd.

Geen draagvlak

In het debat in de Eerste Kamer over de bestuurlijke herinrichting van Nederland werden dinsdag over het ontwerpvoorstel soortgelijke kritische noten gekraakt, door onder meer CDA en SP. Vooral het feit dat deze herindeling van bovenaf wordt opgelegd, er binnen de provincies geen draagvlak voor is terwijl alle overige provincies zelf over hun toekomst mogen beslissen, stuit de senatoren van beide fracties tegen de borst.

Wankele onderbouwing

‘De cijfermatige onderbouwing van het herindelingsontwerp is uitermate wankel’, stelt de Utrechtse gedeputeerde Pennarts in haar reactie. Onder meer omdat nog niet duidelijk is wat de taken en verantwoordelijkheden van de beoogde provincie worden, stelt Pennarts. Vraagtekens zijn er ook bij de berekende frictiekosten van 115 miljoen euro. Volgens Utrecht moet met circa 200 miljoen euro rekening worden gehouden.

Bevoegdheden

Volgens Gedeputeerde Staten van Flevoland kan de toegevoegde waarde van een nieuwe provincie pas duidelijk worden als vaststaat voor welke taken zij verantwoordelijk wordt en welke financiële middelen beschikbaar zijn. ‘Het is vreemd dat de minister op dit moment een voorstel doet om de drie provincies samen te voegen. Dat is voortijdig’, aldus GS van Flevoland. Op grond van moties die de Tweede Kamer eind mei hebben aangenomen, gaat Binnenlandse Zaken onderzoek doen naar het gewenste taken en bevoegdheden voor de nieuwe superprovincie. ‘Het zou logisch zijn als de minister de resultaten van deze exercities eerst afwacht’, stellen GS van Flevoland.

Officiële reactie

In oktober 2013 stellen Provinciale Staten van Flevoland een schriftelijke zienswijze vast. Provinciale Staten van Utrecht doen dit op 30 september.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerrit Hartholt / Werkzoekende
De fusie van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland tot een superprovincie, heeft in ieder geval één voordeel, en dat is dat er een mooi nieuw provinciehuis op Pampus komt. Immers pampus ligt mooi centraal gelegen in deze superprovincie.



Mocht dit inderdaad gaan gebeuren, dan kan Ronald Plasterk worden uitgenodigd om dat nieuwe provinciehuis te openen, en kan hij in zijn speech tijdens die opening (eindelijk) duidelijkheid verschaffen over welk probleem hij denkt (dacht) op te lossen met de vorming van deze superprovincie. Duidelijkheid die hij tot nu toe niet heeft gegeven.
Kaas !
waarom toch die fusie?

Nou, het leek ons wel een goed idee.
Singelsma / Ambtenaar
De memorie van toelichting haalt alle onderzoeksrapporten van de afgelopen dertig jaar erbij als intellectuele onderbouwing. Het gaat niet echt in op de vragen die zich naar de toekomst toe stellen. Ik noem even E-Governance.



En dan over de besparingen: Daar mmaakt de Minister een 'Business Case' van. Een aantal jaren geleden was er een goede columnist in Buitenhof die dit voorstel gefileerd zou hebben!
Rik / journalist
70 miljoen besparing. Dat is precies het bedrag dat bij Icesave verdween. En dan is het ook nog de vraag wat de affaire Hooijmajier gekost heeft. Moet voor zo'n luttele besparing nou echt het binnenlands bestuur op de schop? Klinkt niet erg serieus allemaal. Zoals al opgemerkt, de oude Ronald Plasterk had zich er vrolijk over gemaakt.
Advertentie