Advertentie

Plasterk moet huiswerk over doen

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) heeft een tik op de vinger gekregen van de Eerste Kamer. De senatoren missen in diens visie op bestuutlijk Nederland een onderbouwing voor de beleidsvoornemens tot opschaling.

19 juni 2013

Nut en noodzaak tot opschaling van gemeenten en provincies worden door minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) onvoldoende onderbouwd. De minister moet van de Eerste Kamer zijn huiswerk overdoen en alsnog met een samenhangende visie op het binnenlands bestuur komen.

Geen onomkeerbare stappen

Tot het moment dat er die nadere analyse ligt over nut, noodzaak en democratische wenselijkheid van de opschalingsplannen met bijbehorend tijpad, mag het kabinet geen onomkeerbare stappen zetten om het binnenlands bestuur opnieuw in te richten.

 

Motie

Een motie met deze strekking is deze week ingediend door SP-senator Arjan Vliegenthart en mede-ondertekend door zeven fracties waaronder CDA en GroenLinks. Over twee weken wordt over de motie gestemd.

 

Kritiek

Op aandringen van de Eerste Kamer (motie Kox) moest Plasterk met een samenhangende visie op bestuurlijk Nederland komen. Plasterks nota ‘Bestuur in Samenhang’ van eind maart is niet het stuk dat de senaat in gedachte had, zo bleek tijdens het lange debat dat de senaat deze week hierover voerde. Ook andere partijen dan de ondertekenaars, zoals D66, hadden behoorlijk wat kritiek op het stuk.

 

Inconsistent

De inconsistentie van beleid, sinds de verschijning van het regeerakkoord, ligt bij veel fracties zwaar op de maag. De verplichte opschaling van gemeenten tot 100.000 inwoners en de vorming van vier van de vijf landsdelen is losgelaten. ‘De minister heeft veel te snel toegegeven aan kritiek uit het land’, zo stelde D66-senator Hans Engels tijdens het debat.

 

Onbegrip

Veel senatoren missen onder meer een inhoudelijke onderbouwing voor de vorming van de eerste superprovincie (Noord-Holland, Utrecht en Flevoland). Het stuit bij diverse fracties daarnaast op onbegrip dat deze drie als enigen verplicht moeten fuseren, en dat er geen tijdspad is voor de vorming van de overige vier landsdelen.

 

Nieuw stuk voor oktober

‘We willen eerst een visie en dan pas concrete plannen’, aldus Vliegenthart in een toelichting op zijn motie. De SP-senator hoopt en verwacht dat Plasterk voor oktober met een nieuw stuk komt. Tot medio oktober kunnen zienswijzen worden ingediend op het deze week gepubliceerde ontwerp herindelingsvoorstel voor de eerste superprovincie.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

dre / bestuur
Deze man heeft een klap van de molen gehad en is nu de weg kwijt.

Europa groot en alles moet bij betalen zie een grotere provincie en we moeten meer betalen door dit heerschap.

Deze formule is al jaren bekend dat het niet werkt.
True
Onder de hoed van die mooiprater zit helemaal.....niets.
JJMoes
Zoals met ALLE plannen: veel stof, veel misbaar en nooit kwam er iets behoorlijks klaar. Let op de Energienota:rendement beste windmolenpark 36% van de tijd....100% kosten. kWh prijs € 1,47....Rekening huis-en onroerend goedeigenaar.
Sytze Dijkstra / Raadsgriffier
Goed dat er een EK is, voor een consistent beleid!
Sjoerd Visser
Zoals dat veelal het geval is met aangeboden "oplossingen" vanuit de landelijke overheid: het lost niet de problemen op maar zorgt voor nog meer problemen. Inmiddels is dat al 25 jaar aan de gang, dus voorlopig is er nog steeds geen ECHTE OPLOSSING in zicht. Wel heel vreemd dat mensen steeds meer moeten betalen en inleveren door die overheids"oplossingen". Het bedrog gaat maar voort en verspreidt zich als een verstikkende olievlek over het water....met allerlei negatieve gevolgen op diverse plaatsen. Door onze overheid raken we steeds meer geld en vertrouwen kwijt !!!
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Verwijzend naar "Onbegrip": de ook in dit medium gelezen bedoelde kosten en baten inzake de "Provincie Proeftuin" herinnert mij aan de destijdse vooruitzichten inzake de Betuwelijn met de toen verwachte projectkosten en opbrengsten. Als objectief beschouwer vraag ik mij werkelijk af welk nut wordt gediend, welke de voordelen zijn, en waarom de gegeven argumenten niet gelden voor overige niet-slagvaardige en bestuurlijk rammelende provincies. Want....dat denk je dan als je goed leest.

Tsja.....het is een echte proeftuin voor de rest van het land: reden om een goed concept (ook financieel) in elkaar te hebben, want als de proef mislukt is alleen al de psychische schade niet te overzien...brrrrrrrrrrrrrr
O. ten Hove
Waarom laat de 'intellectueel' Plasterk zich misbruiken om iets door te voeren wat alleen de vvd wil? Hij kan beter zijn energie richten op wezenlijke zaken en daar hoort het opheffen van provincies niet onder. Ik zou bijvoorbeeld Friesland groot gelijk geven als ze zeggen dat ze eruit zullen stappen.
P.Pluim
Baantjesjager Plasterk heeft hier weer volledig de plank misgeslagen.

Hij is een meeloper en verkoopt dan noodgedwongen plannen, waar een weldenkend mens niets in ziet.

Hij had beter in de "wetenschap" kunnen blijven.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Hoogste tijd om de 1e Kamer op te heffen en deze kamerfunctie, uiteraard in een sterk afgeslankte vorm, over te brengen naar een afzonderlijke kamer bij de Raad van State. De huidige plucheplakkers van de 1e Kamer zijn teveel met hun eigen baan bezig in plaats van het creëren van een modern bestuur voor ons land.
Advertentie