of 58952 LinkedIn

Plasterk helpt gemeenten met stem-app

Niet alleen staat minister Plasterk het toe dat gemeenten apps gaan ontwikkelen die gaan helpen bij het stemmen tellen, ook wil hij kijken of er vanuit zijn ministerie hulpgeboden kan worden bij dat proces.
Reageer

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken gaat de 'stem-app' van gemeenten niet verbieden, maar helpen met de ontwikkeling ervan. Dat is de uitkomst van een ,,verhelderend gesprek'' met de gemeenten die experimenteren met zo'n app, die is bedoeld om burgers meer te betrekken bij wat de gemeente doet. Eerder tikte Plasterk de gemeenten Almelo, Emmen, Hollands Kroon, Molenwaard en Lingewaard nog op de vingers om de 'stem-app'. 

Stemdwang controleren
Elektronisch stemmen is namelijk niet toegestaan. Verkiezingen organiseren per app is helemaal problematisch. Plasterk geeft als voorbeeld dat dan niet meer is te controleren of sprake is van stemdwang. De gemeenten hebben echter verzekerd dat de app niet is bedoeld om te testen of er elektronisch kan worden gestemd bij verkiezingen. Wel kunnen mensen hun mening geven over wat er lokaal speelt.

Ervaring delen
De gemeenten willen zo meer inzicht krijgen in bijvoorbeeld het draagvlak voor nieuwe voorstellen. ,,Dat lijkt mij prima'', zegt Plasterk woensdag. Hij zegt dat de gemeenten goede plannen hebben en dat is afgesproken dat ze ondersteuning krijgen. ,,Wij kunnen er ook van leren en die ervaring weer delen met andere gemeenten''. Hij ziet de experimenten als ,,proeftuinen voor nieuwe vormen van burgerparticipatie''. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.