of 59925 LinkedIn

Plasterk: afschuwelijke situatie in Geldermalsen

Het gemeentehuis van Geldermalsen is woensdagavond ontruimd, nadat buiten rellen ontstonden en actievoerders hekken vernielden en de raadszaal bestormden. De vergadering werd na korte tijd afgelast. Minister Plasterk sprak van een afschuwelijks situatie.
22 reacties

Het gemeentehuis van Geldermalsen is woensdagavond ontruimd, nadat buiten rellen ontstonden en actievoerders hekken vernielden en de raadszaal bestormden. De vergadering werd na korte tijd afgelast. Minister Plasterk sprak van een afschuwelijks situatie.

Politiebegeleiding
De circa driehonderd mensen die aanwezig waren bij een vergadering over een toekomstig asielzoekerscentrum werden direct op de eerste verdieping in veiligheid gebracht. Na enige tijd werden de raadsleden en belangstellenden onder politiebegeleiding naar het nabijgelegen politiebureau gebracht. 'En dan zeggen mensen bang te zijn voor asielzoekers. Ben in- en inverdrietig', twitterde burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen.

Provincie overlegt met gemeente

Commissaris van de Koning Clemens Cornielje maakt zich grote zorgen over de veiligheid van de burgemeesters, zo laat een woordvoerder van de provincie weten. 'Cornielje overlegt met het college en de burgemeester van Geldermalsen. Een situatie als die van gisterenavond hoop je nooit mee te maken. De bedreigingen zijn ongehoord en schandalig. De provincie adviseert zo goed mogelijk maar het is de politie die acties onderneemt. We hebben als provincie zelf geen politiemacht om de veiligheid van de burgemeesters te waarborgen.'


Waarschuwingsschoten
In de buurt van het gemeentehuis stonden honderden actievoerders. Ze gooiden met vuurwerk, stenen en flessen naar de politie. Volgens een raadslid zijn ook ruiten van het gemeentehuis ingegooid. De mobiele eenheid van de politie voerde enkele charges uit en hield de actievoerders op afstand. De politie heeft waarschuwingsschoten gelost. Er zijn meerdere mensen aangehouden.

Groep jongeren
In het gemeentehuis zou woensdagavond een vergadering worden gehouden over de komst van een asielzoekerscentrum. Die begon om 20.00 uur en werd kort daarna gestaakt door de onrust buiten.

De ME was rond 22.00 uur nog steeds aanwezig en stond tegenover een groep jongeren die leuzen scandeerden als 'azc weg ermee'.

Ongehoord
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) noemde de ontruiming van de raadszaal ongehoord. 'Het zoeken van opvang voor asielzoekers is een moeilijke kwestie. Maar er is wel een grens.' Het houdt op als je al bij voorbaat schreeuwend en rellend binnenkomt, aldus de bewindsman.

Afschuwelijke situatie
Minister Ronald Plasterk vindt de rellen in Geldermalsen en de bestorming van het gemeentehuis 'een afschuwelijke situatie'. Hij benadrukt dat raadsvergaderingen altijd moeten kunnen doorgaan.

Plasterk heeft inmiddels gebeld met burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen. Hij heeft haar alle steun toegezegd, zo laat zijn woordvoerder woensdagavond weten. (ANP)

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hoekstra (adviseur) op
Gelet op deze mensen buiten de raadszaal hebben gedaan is het niet onlogisch dat ze niet binnen werden gelaten. Wat had u dan gewild Biels, vuurwerk binnen, inschreeuwen in plaats van inspreken, de bekende spreekkoren zoals ze bij de wel uit de staatsruif vretende omroep powned/geenstijl zijn te lezen? Kom op zeg, onversneden vreemdelingenhaat is het, niet meer en niet minder.
Door August Biels (gewezen ambtenaar) op
"schreeuwend en rellend binnenkomt"..... Dat klinkt heel dapper, maar het belangrijke punt is nu net dat deze mensen juist niet binnenkwamen. Democratie in Geldermalsen bleef beperkt tot een paar honderd genodigden. En waar opvang voor 1500 vluchtelingen voor tien jaar in een vloek en een zucht geregeld is, is een raadsvergadering op een lokatie waar alle belangstellenden terechtkunnen kennelijk iets teveel gevraagd.

Ook in Geldermalsen wordt voor de zoveelste keer een bevolking ruw overvallen met een bestuurdersvoornemen dat geen of weinig draagvlak heeft. Dat geen ander doel dient dan de tekorten op het gemeentelijke grondbeleid, of grondwanbeleid weg te poetsen, over de ruggen van een bevolking die moet zien uit te komen met een bevolkingsexplosie van meer dan 10 %.

Zolang dit soort politici, als een Dijkhoff, Plasterk en Miranda de Vries met oogkleppen op de bevolking blijven overvallen met ongewenst en ongevraagd beleid zal dit soort protest alleen maar blijven toenemen. En wellicht erger worden.

Hang nou niet de bezorgde democratische bestuurder uit, als je voortdurend je eigen bevolking op deze manier een oor aannaait. Op enig moment gaat dit de autistische bestuurders van dit land opbreken, en het si hun eigen schuld.