of 60775 LinkedIn

Plasterk: afschuwelijke situatie in Geldermalsen

Het gemeentehuis van Geldermalsen is woensdagavond ontruimd, nadat buiten rellen ontstonden en actievoerders hekken vernielden en de raadszaal bestormden. De vergadering werd na korte tijd afgelast. Minister Plasterk sprak van een afschuwelijks situatie.
22 reacties

Het gemeentehuis van Geldermalsen is woensdagavond ontruimd, nadat buiten rellen ontstonden en actievoerders hekken vernielden en de raadszaal bestormden. De vergadering werd na korte tijd afgelast. Minister Plasterk sprak van een afschuwelijks situatie.

Politiebegeleiding
De circa driehonderd mensen die aanwezig waren bij een vergadering over een toekomstig asielzoekerscentrum werden direct op de eerste verdieping in veiligheid gebracht. Na enige tijd werden de raadsleden en belangstellenden onder politiebegeleiding naar het nabijgelegen politiebureau gebracht. 'En dan zeggen mensen bang te zijn voor asielzoekers. Ben in- en inverdrietig', twitterde burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen.

Provincie overlegt met gemeente

Commissaris van de Koning Clemens Cornielje maakt zich grote zorgen over de veiligheid van de burgemeesters, zo laat een woordvoerder van de provincie weten. 'Cornielje overlegt met het college en de burgemeester van Geldermalsen. Een situatie als die van gisterenavond hoop je nooit mee te maken. De bedreigingen zijn ongehoord en schandalig. De provincie adviseert zo goed mogelijk maar het is de politie die acties onderneemt. We hebben als provincie zelf geen politiemacht om de veiligheid van de burgemeesters te waarborgen.'


Waarschuwingsschoten
In de buurt van het gemeentehuis stonden honderden actievoerders. Ze gooiden met vuurwerk, stenen en flessen naar de politie. Volgens een raadslid zijn ook ruiten van het gemeentehuis ingegooid. De mobiele eenheid van de politie voerde enkele charges uit en hield de actievoerders op afstand. De politie heeft waarschuwingsschoten gelost. Er zijn meerdere mensen aangehouden.

Groep jongeren
In het gemeentehuis zou woensdagavond een vergadering worden gehouden over de komst van een asielzoekerscentrum. Die begon om 20.00 uur en werd kort daarna gestaakt door de onrust buiten.

De ME was rond 22.00 uur nog steeds aanwezig en stond tegenover een groep jongeren die leuzen scandeerden als 'azc weg ermee'.

Ongehoord
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) noemde de ontruiming van de raadszaal ongehoord. 'Het zoeken van opvang voor asielzoekers is een moeilijke kwestie. Maar er is wel een grens.' Het houdt op als je al bij voorbaat schreeuwend en rellend binnenkomt, aldus de bewindsman.

Afschuwelijke situatie
Minister Ronald Plasterk vindt de rellen in Geldermalsen en de bestorming van het gemeentehuis 'een afschuwelijke situatie'. Hij benadrukt dat raadsvergaderingen altijd moeten kunnen doorgaan.

Plasterk heeft inmiddels gebeld met burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen. Hij heeft haar alle steun toegezegd, zo laat zijn woordvoerder woensdagavond weten. (ANP)

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door nuance op
Linkse acties roepen zelden of nooit weerstand op bij benoemde pvda bestuurders, hoe zou dat toch komen..
Door Henk (burger) op
Laat Wilders eens eerlijk zijn en toegeven dat zijn 'kom in verzet' gevolgen heeft gehad in de vorm van extreem gedrag, vol geweld.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
Vreemd dat je in de reacties niet leest dat er wellicht sprake is geweest van uitlokking van geweld. Burgers beweerden dat het mensen waren die niet uit Geldermalsen komen. Wanneer er een gewoon protest is van goedwillende burgers, die zelfs willen meedenken, dan zijn er altijd beroepswerklozen die de relnicht willen uithangen. Waarom zie je zo weinig aanhoudingen wanneer er volop politie/ME aanwezig is? Misschien zijn er wel partijen die bang zijn dat er verbanden worden gelegd. Elke keer weer zie je dat toegestane demonstraties worden ontbonden omdat tuig hen de weg blokkeert. Daarna wordt de-escalatie toegepast en wordt bereikt wat men wilde.
Door Kees Nieuwenhuizen (ambtenaar en raadslid) op
Misschien schrik ik nog meer van de inhoud van een aantal reacties, dan van het gebeurde in Geldermalsen.
Door Reiziger (Kritisch volger ) op
Velen verbaasd hierover termen als white trash dhr Hoekstra weer met zijn krasse opmerkingen al met al wordt voorbijgegaan aan de lokale bevolking die grote zorgen heeft over de plaatsingen van vele van deze gelukzoekers want vele zijn dat . plaats ze in Wassenaar Bloemendaal of aerdenhout eens zien hoe de elite waar ook van vele van onze bestuurders toe behoren dan reageren . bedrijfsleven ziet ze ook graag komen natuurlijk nog meer die voor een uitkering aan het werk kunnen bij hun terwijl er 600000 niet aan de bak kunnen komen . wordt tijd dat mensen eens massaal in opstand komen tegen deze elitaire kliek zowel op regerings ,provinciaal en gemeente niveau . er komt een tijd dat de maat echt vol is hier in Nederland wat nu gebeurt is een kleine aanloop wat er in de toekomst aan zit te komen . Het kan toch niet zo zijn dat werkend Nederland maar blijft bloeden voor een groep die Nederland naar de afgrond en arnoede drijft en er zelf alleen maar wijzer van wordt
Door 't hoedje (aansteller) op
er werden leuzen geroepen, wat afschuwelijk zeg.
Dit keer geen vuurwerkbommen bij zich? Dat is pas echt afschuwelijk, een bestorming met bommen.
Afschuwelijk gewoon. Echt vreselijk.
Door HB op
Afschuwelijk wat is gebeurd in Geldermalsen dat is buiten kijf.
Echter dit is het gevolg van een slecht beleid van het kabinet. Het maakt maar eens te meer duidelijk dat V&J, het VVD-partijbureau, de zaken totaal verkeerd inschat en er de oorzaak van is dat het helemaal uit de hand loopt.
Het blijft dus niet alleen bij de Teeven-deal. de regering geeft weer blijk van incompetentie.
Conclusie: Ongeschikt!!!
Remedie: Stap op!!!
Door anand (adviseur) op
Met een politiek correcte houding komen we er niet meer.
We moeten deze zogenaamde white trash (een echte diskwalificatie van minder politiek correct denkenden) wel serieus nemen.
Deze mensen maken zich terecht zorgen over hun woonomgeving, hun werk, hun behoefte aan huisvesting).
Ik zou zeggen, ga met ze in gesprek en neem hun zorgen serieus.
Het schreeuwen wordt veroorzaakt door het gegeven dat ze verbaal niet zijn opgewassen tegen de politieke elite.
Door Jeroen op
Na de mededeling over de komst van een AZC in hun dorp of wijk zitten sommige burgers terecht vol met vragen zitten ook kunnen ze zich terecht zorgen maken maar laten we de discussie wel op een normale manier blijven voeren.
Wilders oproep van een paar maanden geleden "tot het in verzet komen" heeft dus tot nu toe geleid tot fysiek geweld, intimidatie, rellen en aanslagen in Steenbergen, Purmerend, Geldermalsen en enkele andere dorpen/steden in Amerika hebben ze voor deze "eencelligen" de echte juiste benaming namelijk "white trash".
Door Hagedoorn op
Een afschuwelijke situatie in een afschuwelijke totalitaire democratie mr. Plasterk.