Advertentie

Plasterk: afschuwelijke situatie in Geldermalsen

Het gemeentehuis van Geldermalsen is woensdagavond ontruimd, nadat buiten rellen ontstonden en actievoerders hekken vernielden en de raadszaal bestormden. De vergadering werd na korte tijd afgelast. Minister Plasterk sprak van een afschuwelijks situatie.

16 december 2015

Het gemeentehuis van Geldermalsen is woensdagavond ontruimd, nadat buiten rellen ontstonden en actievoerders hekken vernielden en de raadszaal bestormden. De vergadering werd na korte tijd afgelast. Minister Plasterk sprak van een afschuwelijks situatie.

Politiebegeleiding
De circa driehonderd mensen die aanwezig waren bij een vergadering over een toekomstig asielzoekerscentrum werden direct op de eerste verdieping in veiligheid gebracht. Na enige tijd werden de raadsleden en belangstellenden onder politiebegeleiding naar het nabijgelegen politiebureau gebracht. 'En dan zeggen mensen bang te zijn voor asielzoekers. Ben in- en inverdrietig', twitterde burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen.

Provincie overlegt met gemeente

Commissaris van de Koning Clemens Cornielje maakt zich grote zorgen over de veiligheid van de burgemeesters, zo laat een woordvoerder van de provincie weten. 'Cornielje overlegt met het college en de burgemeester van Geldermalsen. Een situatie als die van gisterenavond hoop je nooit mee te maken. De bedreigingen zijn ongehoord en schandalig. De provincie adviseert zo goed mogelijk maar het is de politie die acties onderneemt. We hebben als provincie zelf geen politiemacht om de veiligheid van de burgemeesters te waarborgen.'


Waarschuwingsschoten
In de buurt van het gemeentehuis stonden honderden actievoerders. Ze gooiden met vuurwerk, stenen en flessen naar de politie. Volgens een raadslid zijn ook ruiten van het gemeentehuis ingegooid. De mobiele eenheid van de politie voerde enkele charges uit en hield de actievoerders op afstand. De politie heeft waarschuwingsschoten gelost. Er zijn meerdere mensen aangehouden.

Groep jongeren
In het gemeentehuis zou woensdagavond een vergadering worden gehouden over de komst van een asielzoekerscentrum. Die begon om 20.00 uur en werd kort daarna gestaakt door de onrust buiten.

De ME was rond 22.00 uur nog steeds aanwezig en stond tegenover een groep jongeren die leuzen scandeerden als 'azc weg ermee'.

Ongehoord
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) noemde de ontruiming van de raadszaal ongehoord. 'Het zoeken van opvang voor asielzoekers is een moeilijke kwestie. Maar er is wel een grens.' Het houdt op als je al bij voorbaat schreeuwend en rellend binnenkomt, aldus de bewindsman.

Afschuwelijke situatie
Minister Ronald Plasterk vindt de rellen in Geldermalsen en de bestorming van het gemeentehuis 'een afschuwelijke situatie'. Hij benadrukt dat raadsvergaderingen altijd moeten kunnen doorgaan.

Plasterk heeft inmiddels gebeld met burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen. Hij heeft haar alle steun toegezegd, zo laat zijn woordvoerder woensdagavond weten. (ANP)

Reacties: 22

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Erik
Weer de bekende NVU-klantjes neem ik aan, die stad en land afreizen naar dit soort bijeenkomsten (en daartoe worden opgeroepen). Ik snap dat de AIVD niet twittert maar enige helderheid over wie deze mensen zijn mag.

Treurig dat hierdoor terechte zorgen ondersneeuwen en helemaal ernstig dat ME door het lint gaat.
True
een paar omgegooide hekken, kom terug als er echt wat aan de hand is wil je.
August Biels / gewezen ambtenaar
"schreeuwend en rellend binnenkomt"..... Dat klinkt heel dapper, maar het belangrijke punt is nu net dat deze mensen juist niet binnenkwamen. Democratie in Geldermalsen bleef beperkt tot een paar honderd genodigden. En waar opvang voor 1500 vluchtelingen voor tien jaar in een vloek en een zucht geregeld is, is een raadsvergadering op een lokatie waar alle belangstellenden terechtkunnen kennelijk iets teveel gevraagd.



Ook in Geldermalsen wordt voor de zoveelste keer een bevolking ruw overvallen met een bestuurdersvoornemen dat geen of weinig draagvlak heeft. Dat geen ander doel dient dan de tekorten op het gemeentelijke grondbeleid, of grondwanbeleid weg te poetsen, over de ruggen van een bevolking die moet zien uit te komen met een bevolkingsexplosie van meer dan 10 %.



Zolang dit soort politici, als een Dijkhoff, Plasterk en Miranda de Vries met oogkleppen op de bevolking blijven overvallen met ongewenst en ongevraagd beleid zal dit soort protest alleen maar blijven toenemen. En wellicht erger worden.



Hang nou niet de bezorgde democratische bestuurder uit, als je voortdurend je eigen bevolking op deze manier een oor aannaait. Op enig moment gaat dit de autistische bestuurders van dit land opbreken, en het si hun eigen schuld.
faber
Gelet op deze mensen buiten de raadszaal hebben gedaan is het niet onlogisch dat ze niet binnen werden gelaten. Wat had u dan gewild Biels, vuurwerk binnen, inschreeuwen in plaats van inspreken, de bekende spreekkoren zoals ze bij de wel uit de staatsruif vretende omroep powned/geenstijl zijn te lezen? Kom op zeg, onversneden vreemdelingenhaat is het, niet meer en niet minder.
Hagedoorn
Een afschuwelijke situatie in een afschuwelijke totalitaire democratie mr. Plasterk.
Jeroen
Na de mededeling over de komst van een AZC in hun dorp of wijk zitten sommige burgers terecht vol met vragen zitten ook kunnen ze zich terecht zorgen maken maar laten we de discussie wel op een normale manier blijven voeren.

Wilders oproep van een paar maanden geleden "tot het in verzet komen" heeft dus tot nu toe geleid tot fysiek geweld, intimidatie, rellen en aanslagen in Steenbergen, Purmerend, Geldermalsen en enkele andere dorpen/steden in Amerika hebben ze voor deze "eencelligen" de echte juiste benaming namelijk "white trash".
pieter / wegkijker
Met een politiek correcte houding komen we er niet meer.

We moeten deze zogenaamde white trash (een echte diskwalificatie van minder politiek correct denkenden) wel serieus nemen.

Deze mensen maken zich terecht zorgen over hun woonomgeving, hun werk, hun behoefte aan huisvesting).

Ik zou zeggen, ga met ze in gesprek en neem hun zorgen serieus.

Het schreeuwen wordt veroorzaakt door het gegeven dat ze verbaal niet zijn opgewassen tegen de politieke elite.
H B / watchdog
Afschuwelijk wat is gebeurd in Geldermalsen dat is buiten kijf.

Echter dit is het gevolg van een slecht beleid van het kabinet. Het maakt maar eens te meer duidelijk dat V&J, het VVD-partijbureau, de zaken totaal verkeerd inschat en er de oorzaak van is dat het helemaal uit de hand loopt.

Het blijft dus niet alleen bij de Teeven-deal. de regering geeft weer blijk van incompetentie.

Conclusie: Ongeschikt!!!

Remedie: Stap op!!!
Kaas !
er werden leuzen geroepen, wat afschuwelijk zeg.

Dit keer geen vuurwerkbommen bij zich? Dat is pas echt afschuwelijk, een bestorming met bommen.

Afschuwelijk gewoon. Echt vreselijk.
ambtenaar / gemeenteambtenaar
Velen verbaasd hierover termen als white trash dhr Hoekstra weer met zijn krasse opmerkingen al met al wordt voorbijgegaan aan de lokale bevolking die grote zorgen heeft over de plaatsingen van vele van deze gelukzoekers want vele zijn dat . plaats ze in Wassenaar Bloemendaal of aerdenhout eens zien hoe de elite waar ook van vele van onze bestuurders toe behoren dan reageren . bedrijfsleven ziet ze ook graag komen natuurlijk nog meer die voor een uitkering aan het werk kunnen bij hun terwijl er 600000 niet aan de bak kunnen komen . wordt tijd dat mensen eens massaal in opstand komen tegen deze elitaire kliek zowel op regerings ,provinciaal en gemeente niveau . er komt een tijd dat de maat echt vol is hier in Nederland wat nu gebeurt is een kleine aanloop wat er in de toekomst aan zit te komen . Het kan toch niet zo zijn dat werkend Nederland maar blijft bloeden voor een groep die Nederland naar de afgrond en arnoede drijft en er zelf alleen maar wijzer van wordt
Kees / ambtenaar
Misschien schrik ik nog meer van de inhoud van een aantal reacties, dan van het gebeurde in Geldermalsen.
loek / v.m. jur.medew. gsd
Vreemd dat je in de reacties niet leest dat er wellicht sprake is geweest van uitlokking van geweld. Burgers beweerden dat het mensen waren die niet uit Geldermalsen komen. Wanneer er een gewoon protest is van goedwillende burgers, die zelfs willen meedenken, dan zijn er altijd beroepswerklozen die de relnicht willen uithangen. Waarom zie je zo weinig aanhoudingen wanneer er volop politie/ME aanwezig is? Misschien zijn er wel partijen die bang zijn dat er verbanden worden gelegd. Elke keer weer zie je dat toegestane demonstraties worden ontbonden omdat tuig hen de weg blokkeert. Daarna wordt de-escalatie toegepast en wordt bereikt wat men wilde.
Henk / burger
Laat Wilders eens eerlijk zijn en toegeven dat zijn 'kom in verzet' gevolgen heeft gehad in de vorm van extreem gedrag, vol geweld.
veestapel
Linkse acties roepen zelden of nooit weerstand op bij benoemde pvda bestuurders, hoe zou dat toch komen..
anneke / lezer
Ik kan eigenlijk niet anders concluderen dan dat er een al dan niet opgeklopte angst is voor mensen die in een azc wonen. Zullen we eens kennis gaan maken met ze? Mijn e-mail adres kun je vast wel via de redactie krijgen. Gaan we samen.
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
'Afschuwelijk' vindt Plasterk en benadrukt 'dat raadsvergaderingen altijd moet kunnen doorgaan'. Ook al een belletje gedaan naar de burgemeester en haar 'alle steun toegezegd'. Morele steun vooral, neem ik aan. Deze minister komt niet in de geschiedenisboeken voor zijn daadkracht en visie. Hij komt denk ik helemaal nergens voor in de geschiedenisboeken. De PvdA zou onderhand toch eens afscheid moeten nemen van het regenteske karakter in die partij.
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Er is iets niet goed gegaan met mijn reactie; er staat nu 'mai', ik plaats echter altijd onder eigen naam.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik heb geen zin in een burgeroorlog.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Als de overheid en de Europese Unie allerlei ingrijpende maatregelen die een grote impact hebben op de lokale gemeenschap, van bovenaf doordrukken, dan roep je verzet op. Een moderne vorm van de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Veel erger vind ik dat ME-ers een soort blinde vechthonden blijken zijn die een toevallig aanwezige vrouw zwaar gewond het ziekenhuis in slaan. Je mag toch verwachten dat onze politiemensen hersens, gevoel en inzicht hebben, maar helaas blijft dat vaak ijdele hoop. Ik weet nog hoe ze tijdens een 5 mei feest in Pijnacker als dwaze idioten jonge mensen het ziekenhuis insloegen. Heel goed dat er aangifte is gedaan tegen deze brute types in overheidsdienst. Volgens mij kan minister Van der Steur het volgende politieke probleem tegemoet. En Plasterk leeft in zijn eigen Haagse cocon.
willem van der vaart
Vooral doorgaan met het wegzetten van deze groep mensen als xenofoben, racisten, 'white trash' en wat niet meer zij. Dan hoeven we tenminste niet in te gaan op de zorgen die deze mensen hebben, de vragen waarmee ze zitten, de frustraties die, door het niet gehoord worden, op deze wijze naar buiten komen. Verketter ze vooral, zodat ze zich nog meer een buitenstaander gaan voelen in onze samenleving. De politiek zou er eens goed aan doen om zich oprecht te interesseren in de vraag wat deze mensen beweegt, waar hun zorgen, hun frustraties en hun woede vandaan komen. Het zijn gewone 'Geldermalsenaren' die gearresteerd zijn. Geen voetbalvandalen of iets dergelijks. Zolang de politiek deze mensen op geen enkele wijze wil horen, hen in een hoek wegzet, zal het de frustraties alleen maar versterken. De politiek en de bestuurders kijken graag weg als tegengeluiden niet in hun straatje passen. Met passie hangen zij de barmhartige Samaritaan uit, maar leggen daar de rekening wel voor neer bij die gewone burger. Ik daag degenen die de mond vol hebben over xenofoben, racisten, white trash etc. uit om gedurende 3 maanden een of meer vluchtelingen in huis te nemen. Wedden dat men zich uitput in het zoeken van excuses waarom de opvang van vluchtelingen niet achter hun eigen voordeur kan ?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
@Willem van der Vaart. Reageren in ons land kan iedereen op een normale democratische manier. Maar hier is sprake van ordinaire ordeverstoring van over het algemeen jeugdige relschoppers en raddraaiers (gooien met straatmeubilair, vuurwerkbommen etc.). Dat is op geen enkele manier goed te praten; gewoon bikkelhard aanpakken en vooral niet vergeten de schade aan openbaar eigendom in rekening te brengen!!!
Willem van der Vaart
Beste Heer, Mevrouw Wiersma,

Natuurlijk keur ik het geweld en de vernielingen niet goed. Natuurlijk weet ik dat men op een normale democratische wijze kan reageren, maar door mensen die er kennelijk een andere mening op na houden dan het 'politiek correcte' weg te zetten als xenofoben, racisten en white trash, begint men al met de discussie dood te slaan. Als de politiek en de bestuurders deze groep consequent doodzwijgen of nog erger, in een hoek zetten, dan moet men niet raar staan te kijken dat er excessen komen (let wel, ik praat die excessen zeker niet goed). Politiek en bestuurders doen er goed aan om, zonder vooringenomenheid (en vooral zonder vooringenomen standpunt) het gesprek aan te gaan met voor- en tegenstanders. Door het hanteren van een 'overvaltechniek' hebben burgers de indruk al snel voor een voldongen feit te staan. Inspraakavonden zijn niet zelden een rituele dans, omdat de politiek al lang haar standpunt heeft bepaald. Als je als bestuur je burgers serieus neemt, spreek je met voor- en tegenstanders op basis van argumenten. Daar waar onduidelijkheden of vragen leven, geef je een open en eerlijk antwoord en zoek je naar oplossingen. En op het moment dat je dan een beslissing neemt, speel je open kaart en geef je duidelijk aan hoe je de voors en tegens hebt afgewogen en waarop je tot een bepaald besluit bent gekomen. Wat er in Geldermalsen is gebeurd is bestuurlijk amateurisme en dat mag de burgemeester zichzelf aanrekenen, omdat zij, met een zorgvuldigere voorbereiding, wellicht de excessen had kunnen voorkomen.
Advertentie