of 64120 LinkedIn

Plasterk: afschuwelijke situatie in Geldermalsen

Het gemeentehuis van Geldermalsen is woensdagavond ontruimd, nadat buiten rellen ontstonden en actievoerders hekken vernielden en de raadszaal bestormden. De vergadering werd na korte tijd afgelast. Minister Plasterk sprak van een afschuwelijks situatie.
22 reacties

Het gemeentehuis van Geldermalsen is woensdagavond ontruimd, nadat buiten rellen ontstonden en actievoerders hekken vernielden en de raadszaal bestormden. De vergadering werd na korte tijd afgelast. Minister Plasterk sprak van een afschuwelijks situatie.

Politiebegeleiding
De circa driehonderd mensen die aanwezig waren bij een vergadering over een toekomstig asielzoekerscentrum werden direct op de eerste verdieping in veiligheid gebracht. Na enige tijd werden de raadsleden en belangstellenden onder politiebegeleiding naar het nabijgelegen politiebureau gebracht. 'En dan zeggen mensen bang te zijn voor asielzoekers. Ben in- en inverdrietig', twitterde burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen.

Provincie overlegt met gemeente

Commissaris van de Koning Clemens Cornielje maakt zich grote zorgen over de veiligheid van de burgemeesters, zo laat een woordvoerder van de provincie weten. 'Cornielje overlegt met het college en de burgemeester van Geldermalsen. Een situatie als die van gisterenavond hoop je nooit mee te maken. De bedreigingen zijn ongehoord en schandalig. De provincie adviseert zo goed mogelijk maar het is de politie die acties onderneemt. We hebben als provincie zelf geen politiemacht om de veiligheid van de burgemeesters te waarborgen.'


Waarschuwingsschoten
In de buurt van het gemeentehuis stonden honderden actievoerders. Ze gooiden met vuurwerk, stenen en flessen naar de politie. Volgens een raadslid zijn ook ruiten van het gemeentehuis ingegooid. De mobiele eenheid van de politie voerde enkele charges uit en hield de actievoerders op afstand. De politie heeft waarschuwingsschoten gelost. Er zijn meerdere mensen aangehouden.

Groep jongeren
In het gemeentehuis zou woensdagavond een vergadering worden gehouden over de komst van een asielzoekerscentrum. Die begon om 20.00 uur en werd kort daarna gestaakt door de onrust buiten.

De ME was rond 22.00 uur nog steeds aanwezig en stond tegenover een groep jongeren die leuzen scandeerden als 'azc weg ermee'.

Ongehoord
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) noemde de ontruiming van de raadszaal ongehoord. 'Het zoeken van opvang voor asielzoekers is een moeilijke kwestie. Maar er is wel een grens.' Het houdt op als je al bij voorbaat schreeuwend en rellend binnenkomt, aldus de bewindsman.

Afschuwelijke situatie
Minister Ronald Plasterk vindt de rellen in Geldermalsen en de bestorming van het gemeentehuis 'een afschuwelijke situatie'. Hij benadrukt dat raadsvergaderingen altijd moeten kunnen doorgaan.

Plasterk heeft inmiddels gebeld met burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen. Hij heeft haar alle steun toegezegd, zo laat zijn woordvoerder woensdagavond weten. (ANP)

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Stasi koller op
een paar omgegooide hekken, kom terug als er echt wat aan de hand is wil je.
Door Alfred op
Weer de bekende NVU-klantjes neem ik aan, die stad en land afreizen naar dit soort bijeenkomsten (en daartoe worden opgeroepen). Ik snap dat de AIVD niet twittert maar enige helderheid over wie deze mensen zijn mag.
Treurig dat hierdoor terechte zorgen ondersneeuwen en helemaal ernstig dat ME door het lint gaat.
Door willem van der vaart op
Beste Heer, Mevrouw Wiersma,
Natuurlijk keur ik het geweld en de vernielingen niet goed. Natuurlijk weet ik dat men op een normale democratische wijze kan reageren, maar door mensen die er kennelijk een andere mening op na houden dan het 'politiek correcte' weg te zetten als xenofoben, racisten en white trash, begint men al met de discussie dood te slaan. Als de politiek en de bestuurders deze groep consequent doodzwijgen of nog erger, in een hoek zetten, dan moet men niet raar staan te kijken dat er excessen komen (let wel, ik praat die excessen zeker niet goed). Politiek en bestuurders doen er goed aan om, zonder vooringenomenheid (en vooral zonder vooringenomen standpunt) het gesprek aan te gaan met voor- en tegenstanders. Door het hanteren van een 'overvaltechniek' hebben burgers de indruk al snel voor een voldongen feit te staan. Inspraakavonden zijn niet zelden een rituele dans, omdat de politiek al lang haar standpunt heeft bepaald. Als je als bestuur je burgers serieus neemt, spreek je met voor- en tegenstanders op basis van argumenten. Daar waar onduidelijkheden of vragen leven, geef je een open en eerlijk antwoord en zoek je naar oplossingen. En op het moment dat je dan een beslissing neemt, speel je open kaart en geef je duidelijk aan hoe je de voors en tegens hebt afgewogen en waarop je tot een bepaald besluit bent gekomen. Wat er in Geldermalsen is gebeurd is bestuurlijk amateurisme en dat mag de burgemeester zichzelf aanrekenen, omdat zij, met een zorgvuldigere voorbereiding, wellicht de excessen had kunnen voorkomen.
Door H. Wiersma (gepens.) op
@Willem van der Vaart. Reageren in ons land kan iedereen op een normale democratische manier. Maar hier is sprake van ordinaire ordeverstoring van over het algemeen jeugdige relschoppers en raddraaiers (gooien met straatmeubilair, vuurwerkbommen etc.). Dat is op geen enkele manier goed te praten; gewoon bikkelhard aanpakken en vooral niet vergeten de schade aan openbaar eigendom in rekening te brengen!!!
Door Willem van der Vaart op
Vooral doorgaan met het wegzetten van deze groep mensen als xenofoben, racisten, 'white trash' en wat niet meer zij. Dan hoeven we tenminste niet in te gaan op de zorgen die deze mensen hebben, de vragen waarmee ze zitten, de frustraties die, door het niet gehoord worden, op deze wijze naar buiten komen. Verketter ze vooral, zodat ze zich nog meer een buitenstaander gaan voelen in onze samenleving. De politiek zou er eens goed aan doen om zich oprecht te interesseren in de vraag wat deze mensen beweegt, waar hun zorgen, hun frustraties en hun woede vandaan komen. Het zijn gewone 'Geldermalsenaren' die gearresteerd zijn. Geen voetbalvandalen of iets dergelijks. Zolang de politiek deze mensen op geen enkele wijze wil horen, hen in een hoek wegzet, zal het de frustraties alleen maar versterken. De politiek en de bestuurders kijken graag weg als tegengeluiden niet in hun straatje passen. Met passie hangen zij de barmhartige Samaritaan uit, maar leggen daar de rekening wel voor neer bij die gewone burger. Ik daag degenen die de mond vol hebben over xenofoben, racisten, white trash etc. uit om gedurende 3 maanden een of meer vluchtelingen in huis te nemen. Wedden dat men zich uitput in het zoeken van excuses waarom de opvang van vluchtelingen niet achter hun eigen voordeur kan ?
Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Als de overheid en de Europese Unie allerlei ingrijpende maatregelen die een grote impact hebben op de lokale gemeenschap, van bovenaf doordrukken, dan roep je verzet op. Een moderne vorm van de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Veel erger vind ik dat ME-ers een soort blinde vechthonden blijken zijn die een toevallig aanwezige vrouw zwaar gewond het ziekenhuis in slaan. Je mag toch verwachten dat onze politiemensen hersens, gevoel en inzicht hebben, maar helaas blijft dat vaak ijdele hoop. Ik weet nog hoe ze tijdens een 5 mei feest in Pijnacker als dwaze idioten jonge mensen het ziekenhuis insloegen. Heel goed dat er aangifte is gedaan tegen deze brute types in overheidsdienst. Volgens mij kan minister Van der Steur het volgende politieke probleem tegemoet. En Plasterk leeft in zijn eigen Haagse cocon.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Ik heb geen zin in een burgeroorlog.
Door Wiet ten Doeschate (directeur ixad vormgeving - communicatie - marketing) op
Er is iets niet goed gegaan met mijn reactie; er staat nu 'mai', ik plaats echter altijd onder eigen naam.
Door mai (directeur ixad vormgeving - communicatie - marketing) op
'Afschuwelijk' vindt Plasterk en benadrukt 'dat raadsvergaderingen altijd moet kunnen doorgaan'. Ook al een belletje gedaan naar de burgemeester en haar 'alle steun toegezegd'. Morele steun vooral, neem ik aan. Deze minister komt niet in de geschiedenisboeken voor zijn daadkracht en visie. Hij komt denk ik helemaal nergens voor in de geschiedenisboeken. De PvdA zou onderhand toch eens afscheid moeten nemen van het regenteske karakter in die partij.
Door anneke nusselder (betrokken burger) op
Ik kan eigenlijk niet anders concluderen dan dat er een al dan niet opgeklopte angst is voor mensen die in een azc wonen. Zullen we eens kennis gaan maken met ze? Mijn e-mail adres kun je vast wel via de redactie krijgen. Gaan we samen.