Advertentie

Pilot korte wapenstok boa's in tien gemeenten

Tien gemeenten mogen meedoen aan de pilot waarin boa’s worden uitgerust met een korte wapenstok. Dat schrijft minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) aan burgemeesters van gemeenten met boa’s werkzaam in de openbare ruimte. Het noodzaakcriterium zal tijdens de pilot worden aangepast.

23 juli 2020
BOA---shutterstock-316454672.jpg

Tien gemeenten mogen meedoen aan de pilot waarin boa’s worden uitgerust met een korte wapenstok. Dat schrijft minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) aan burgemeesters van gemeenten met boa’s werkzaam in de openbare ruimte. Het noodzaakcriterium zal tijdens de pilot worden aangepast.

Veiligheid

Er is discussie over de middelen die boa’s (buitengewone opsporingsambtenaren) nodig hebben om hun werk uit te voeren. De pilot moet uitwijzen of de korte wapenstok een goede toevoeging zou zijn. Tien gemeenten mogen meedoen, schrijft Grapperhaus, mits de lokale driehoek (burgemeester, politie, Openbaar Ministerie) toestemming geeft. Gemeenten die niet geselecteerd worden kan gevraagd worden om mee te doen om te vergelijken welke invloed de korte wapenstok heeft op de veiligheid van de boa’s.

Noodzaak

Het noodzaakcriterium wordt in de pilot aangepast. Dit houdt in dat boa’s in domein I (openbare ruimte) wel in aanmerking komen voor de wapenstok terwijl dat normaal niet het geval zou zijn. ‘Meer concreet zal aan de toezichthouders worden gevraagd het criterium waarbij de verzoeker dient aan te tonen dat sprake is van een toename van het aantal geweldsincidenten, buiten beschouwing te laten in de beoordeling van de pilotaanvraag.’

Verhoogd veiligheidsrisico

Een gemeente die mee wil doen, moet onder andere de taken en omstandigheden van boa’s in kaart brengen en ‘erop toe te zien dat boa’s niet worden ingezet op plaatsen, tijdstippen en in situaties met een voorzienbaar verhoogd veiligheidsrisico, zoals bij optreden tegen concentraties van grote groepen mensen en laat in de nacht in horeca gebieden.’ Zodra een gemeente geselecteerd wordt, kan daar de opleiding en training met de korte wapenstok beginnen.

Selectie

Deadline voor het indienen van een deelnameverzoek is 15 september. De pilot zal één jaar duren, maar mogelijk zal de startdatum voor gemeenten verschillen, al moet er wel in het najaar van 2020 mee begonnen worden. Er zal gekozen worden voor een landelijke spreiding van deelnemende gemeenten. De criteria voor de monitoring en evaluatie van de pilot zullen nog worden bepaald.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Het wordt zo langzamerhand tijd voor terugkeer van de Gemeentepolitie.
Rood Hesje / vrijdagsvlinder
Het wordt zo langzamerhand tijd dat we gemeentelijke BOA's omvormen tot gemeentepolitie
Nico van Duijn / Huisarts - gemeenteraadslid
Het is niet te verwachten dat we wijzer worden van zo’n proefneming. Sommige BOA’s zullen zich er beter bij voelen, voor anderen hoeft het niet. In sommige situaties kan het goed uitpakken, gebruik of niet. Soms is het bepaald overdreven. Geef burgemeesters de ruimte om het soms te doen,
H. Wiersma / gepens.
Gemeenten moeten vooral hun verstand gebruiken. BOA's worden bekostigd door de gemeenten voor de uitvoering van gemeentetaken en moeten niet zonder enige rijksvergoeding worden opgezadeld met taken van de Rijkspolitie. Pas op voor camelnose-effecten!
Advertentie