of 59329 LinkedIn

Persoon doorslaggevend in stemhokje

De persoon en niet de partij was voor 55 procent van de kiezers doorslaggevend bij de raadsverkiezingen van vorig jaar maart. Dit blijkt uit Democratie dichterbij: Lokaal Kiezersonderzoek 2018, van de Universiteit Twente. Dat is dinsdag openbaar gemaakt.

Niet de partij, maar de persoon was voor een meerderheid van de kiezers (55 procent) doorslaggevend in het stemhokje bij de raadsverkiezingen van vorig jaar maart. Vooral mannen, ouderen, lager opgeleiden en mensen in kleine gemeenten stemmen op een bekende of een kandidaat uit de eigen buurt.

Dit blijkt uit Democratie dichterbij: Lokaal Kiezersonderzoek 2018, van de Universiteit Twente. Dat is dinsdag openbaar gemaakt.

 

Trouwer

De lage opkomst bij raadsverkiezingen (55 procent) pakte slecht uit voor met name de SP, D66 en de PVV. Van de kiezers die bij de Kamerverkiezingen van maart 2017 op deze partijen stemden, liet tussen de 39 en 49 procent de raadsverkiezingen aan zich voorbij gaan. Kiezers die landelijk SGP, CDA en GroenLinks stemmen zijn trouwere stembusgangers. Hier bleef slechts tussen de 13 en 14 procent van de kiezers in maart thuis.

 

Weinig invloed

De lokale niet-stemmers zijn vooral jongeren, mensen die weinig invloed aan de gemeente toekennen en mensen die zich minder verbonden voelen met vooral hun wijk of dorp, gemeente en streek, maar ook minder met Europa, zo blijkt verder uit het onderzoek.

 

Minder interesse

Kiezers van lokale partijen zijn, in vergelijking met kiezers van landelijke partijen, door de bank genomen wat ouder en minder vaak hoogopgeleid. Ze hebben daarnaast minder interesse en vertrouwen in landelijke politiek, vinden vaker dat hun regio wordt achtergesteld en hebben minder binding met Europa, aldus het onderzoek. Bijna de helft van de kiezers (45 procent) geeft aan dat het voor de toekomst van de gemeente vrijwel geen verschil maakt welke partijen de verkiezingen zouden gaan winnen. 55 procent stelt dat dit enig of veel verschil maakt.

 

Onbekend

Het werk van raadsleden is voor veel inwoners onbekend. Inwoners zijn matig tevreden over de vertegenwoordigende rol van raadsleden. In kleine gemeenten is de tevredenheid hierover iets hoger dan in grotere gemeenten. Wel stellen inwoners meer vertrouwen in hun gemeenteraad (62 procent) dan in de Tweede Kamer (56 procent) en het Europees Parlement (32 procent).

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.