of 59318 LinkedIn

Pekela staat alleen in samenwerkingswens

Pekela toch liever samenwerken dan fuseren. Maar de buurgemeenten sturen allemaal op herindeling aan, inclusief huidig samenwerkingspartner Veendam.

Pekela wilde na de verkiezingen toch liever samenwerken dan fuseren. Maar de buurgemeenten sturen allemaal op herindeling aan, inclusief ambtelijke samenwerkingspartner Veendam.

Toch maar niet
De raad van Pekela heeft na de gemeenteraadsverkiezingen het besluit herzien om tot herindeling te komen met Veendam, Stadskanaal, Bellingwedde en Vlagtwedde. Ze stuurden het college op pad met de opdracht alsnog drie andere scenario's te onderzoeken: een ambtelijke samenwerking op dezelfde manier als nu het geval is in De Kompanjie (waarin Pekela en Veendam 380 ambtenaren delen), uitbreiding van die vorm van samenwerking, of een kleinschaliger gemeentelijke herindeling. Alleen op die laatste vorm lijkt er een kleine kans te zijn.

Partner valt af
"Tegenvallend", vindt burgemeester Meindert Schollema van Pekela de uitkomsten. "Veendam kiest in principe voor een herindeling, dus onze directe partner valt daarbij af. De rest wil ook de herindelingskant op." Voor kleinere varianten ziet Schollema nog wel wat mogelijkheden. "We hebben westelijk drie gemeenten die samenwerken, aan de oostkant Vlagtwedde en Bellingwedde die samen verder willen." Aansluiting van Pakela bij die buurgemeenten hangt mede af van de ruimte die ze krijgen van de provincie. "En Veendam wikt en weegt nog. Dat alles leggen wij volgende week voor aan de raad."

Geschiedenis
Schollema vindt de dynamiek van deze fase van de Groningse herindeling wel te overzien. 'Voor driekwart is alles al op zijn plek gevallen. Alleen in Oost-Groningen nog niet. We nemen een halfjaar om daar met zijn allen uit te komen.' Schollema zegt in ieder geval hoop te hebben dat dat lukt, voordat er van hogerhand (de provincie) moet worden ingegrepen. "Er ligt inmiddels wel veel geschiedenis, en ondertussen hebben partijen weer stelling genomen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Maar de raad is nu eerst aan zet."

Investering beschermen
Het ontmantelen van de samenwerking met Veendam zou wel zonde zijn, beaamt Schollema. "Er zou eventueel een variant mogelijk zijn waarbij Veendam, Pekela en een derde samen verder gaan. Dan heb je die investering boven water gehouden. Anderzijds is het misschien maar het beste vanuit een blanco situatie opnieuw te beginnen." De gemeenteraad van Pekela bespreekt op 16 september de uitkomsten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.