of 65378 LinkedIn

Pechtold twijfelt aan bestuurskracht gemeenten

D66-lijsttrekker Alexander Pechtold heeft niet zo’n hoge pet op van de bestuurlijke kwaliteit op lokaal niveau. Veel gemeenten hebben nauwelijks bestuurskracht.

D66-lijsttrekker Alexander Pechtold heeft niet zo’n hoge pet op van de bestuurlijke kwaliteit op lokaal niveau. ‘Veel gemeenten hebben nauwelijks bestuurskracht’, zegt hij in een interview met Binnenlands Bestuur.

Ondemocratisch

Als het aan D66 ligt, gaat het mes niet alleen in het aantal provincies, maar ook in het aantal gemeenten. Van de huidige 415 gaat het wat de partij van Pechtold betreft naar zo’n 200 gemeenten. ‘Het gaat ons om bestuurskracht. Veel gemeenten hebben die nauwelijks. Vaak wordt dat verhuld door allerlei ondemocratische gemeenschappelijke regelingen. De burger heeft echter helemaal geen invloed op een Wgr, Wgr-plus of andere arrangementen die gemeenten sluiten.’

 

Op sterven na dood

‘De grootste angst zit vaak bij politici. Daarom gaan dit soort discussies altijd traag en wordt het zeer emotioneel gebracht. Alle partijen en alle coalities praten er al decennia over, maar tot op heden is er niets wezenlijks veranderd. Ook dit kabinet heeft niet geleverd. Donner niet, Spies niet. Dat irriteert me. Kabinetten komen telkens met plannen, waardoor er veel onrust is. En ook al zijn gemeenten op sterven na dood, toch gaat een herindeling dan niet door. Dat moet echt tot het verleden behoren.’

Dat er zo weinig meters worden gemaakt, komt door het jarenlang in Den Haag gebezigde credo dat je herindeling niet moet opleggen. ‘Het begrip "het moet van onderop komen" is wel mooi, maar dan moet het wél komen. Je kunt gemeenten dwingen om in twee jaar tijd kenbaar te maken of ze die taken aankunnen. En dan niet alleen door taken die ze zelf niet aankunnen in die ondemocratische gemeenschappelijke regelingen te proppen.’

 

Twee  jaar

D66 wil dat in elke gemeente wordt getoetst of zij de taken waar zij voor staat, naar behoren kan uitvoeren. Als dat niet kan, moet de gemeente met herindelingsvoorstellen komen. Voor het opschalingsproces krijgen gemeenten twee jaar de tijd’, zegt hij.

 

Vier landsdelen

Wat de provincies betreft, wil Pechtold toe naar vier tot vijf landsdelen, te beginnen met de vorming van een Randstadprovincie. Daarna volgen wat hem betreft van onderop noord, oost en zuid. ‘De landsdelen – waarin de waterschappen opgaan – worden krachtige besturen die verantwoordelijk zijn voor ruimtelijke ordening, water, economie en verkeer en vervoer. In Denemarken heeft men een vergelijkbare vernieuwing in twee jaar tijd gedaan, dat was een ongelooflijk succesvol proces.’

Naast een krachtiger bestuur, levert de vorming van landsdelen besparingen op. ‘Onze voorstellen voor de hervormingen van het provinciale en lokale bestuur leveren tot 2017 een besparing op van naar schatting 700 miljoen euro.’

 

Het complete interview met Alexander Pechtold is te lezen in Binnenlands Bestuur van vrijdag 31 augustus.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Goldman (Consulent) op
ik vind het een goed idee van Pechtold en ik stel voor de besparingen die dit gaat opleveren, zoals tegenwoodige gebruikelijk is, door te sluizen aan de Europese Unie. M.n. Griekenland en Spanje kunnen (op termijn) nog wel een paar 100 miljard gebruiken. Overigens, nu we het toch over de ideeën, van ventje: "Pechtold"hebben, moet ik vermelden dat het inmiddels spectaculair duidelijk is dat de versoepeling van het ontslagrecht, bij lange na niet ver genoeg gaat. Alleen massa-ontslag kan ons nog redden. Want alleen door massa-ontslag ontstaat massa werkgelegenheid en dat is goed voor de economie en bovenal goed voor de EU. En daar gaat het om. Want u weet: voor de inwerkingtreding vd EU, bestond er geen handel en geen werkgelegenheid. Wij danken alles aan de EU. Geloof toch aub die politici.

Voorts ben ik van mening dat wij masaal: Roemer zouden kunnen stemmen. Alleen bij zijn partij vindt de ambtenaar steun.
Door H.Gulpers (hfd trp) op
Ik hoor iedereen in Den Haag praten over bezuinigen dit en dat, maar als ze een loonstop invoeren, dan moeten ze ook een prijzenstop invoeren. wat ook een groot probleem is zijn de brandstofprijzen, de gehele sector transport in Nederland wordt gewoonweg in de vernieling geholpen en er is niemand die er wat aan doet, de oliemaatschappijen maken milliarden winst en de regering lacht zich kapot en beurt 80% aan belastingen en allerhand verzinselen en de kosten van transport gaan omhoog en de burgers maar betalen.
Door Henk op
Pechtold moet zich schamen. Eerst flink bezuinigen op gemeenten en hierna twijfelen aan de slagkracht. Bizar. Zo n partij mag nooit regeren.
Door Luppo op
Laten we de kleine partijen, die de bestuurskracht alleen maar saboteren, onmiddelijk opheffen. Te beginnen met de D'66. Wat kost het de belastingbetaler wel niet om de heer Pechtold en het hem ter beschikking gesteld apparaat op de been te houden terwijl het een totaal overbodige Partij is met nul toegevoegde waarde.
Dus beste mensen, stem NIET op dit ruggegraatloze, quasi elitaire, gebakken lucht verkopend clubje onbenullen.........
Door Joop (belangstellende) op
Jammer dat het niveau van de reacties erg laag is. Inhoudelijk is er weinig te melden zie ik. En dan nog laag op de man spelen. Bah.
Door Joschke op
Ik heb moeite met de bestuurskracht van de heer Pechtold, immers een kunsthistoricus die zelf aangaf geen verstand van cijfers te hebben. Het si zijn partijgenoot Wijers die samen met de vvd in Paars het neoliberalisme er doorheen drukte. We weten nu wat de gevolgen daarvan zijn. Graaicultuur, geen maatschappelijke betrokkenheid etc. Dus stem in godsnaam geen d'66 want het is een afbraakpartij.
Door Leo Markensteyn op
Met herindeling maken wij de bestuurskracht niet groter. Het wordt hoog tijd dat de aandacht uitgaat naar de kwaliteit en de professionaliteit van bestuurders. Er rust kennelijk een taboe op dit onderwerp, want niemand spreekt daarover.
Door Kleibeuker op
Hoeveel bestuurskracht heeft Nederland in EU verband??
Nederland heeft als klein landje vrijwel niets te zeggen in de "gemeenschappelijke regeling EU Brussel", maar moet gewoon zijn bek houden en zich schikken naar de grote jongens. Maar wel graag meebetalen....
Hoezo boter op je hoofd, Pechtold.
Waardeloze partij D'66.
(Ik ben overigens geen PVV aanhanger)
Ik weet trouwens helemaal niet meer waar ik op moet stemmen en daar hebben meer mensen last van heb ik inmiddels begrepen. Da's mooi kloten!!!
Door d.kuipers (friese burger) op
Door schaalvergroting komt een Raad, vaak ammateurbestuurders, zover van de "burgerij"af te staan dat "de macht"automatisch in de handen van de 4de laag, de ambtenaren, komt! Ook de "gepromoveerde" Raadsleden, als dikbetaalde wethouder kunnen het, door gebrek aan echte kennis van zaken, ook niet........
Door Hans de Bruijn op
Ik heb even met m'n ogen geknipperd. De parmantige Pechtold wil de provincies en waterschappen samenvoegen?
Waar het gaat om de waterschappen, kan ik me wel voorstellen dat je die weg wult hebben. Het mijne is niet eens in staat om binnen de planning de dijkversterking te realiseren. Pas petites en dreigingen geen waterschapsbelasting meer te zullen betalen leiden ertoe dat men met zo'n 2 à 3 jaar de versterkte dijk oplevert.
En provincies samenvoegen? Bijna niemand gaat daar nog voor naar de stembus: Bij zo'n mastodont
zeker niet.