of 59185 LinkedIn

Pauline Krikke (VVD) wordt nieuwe burgemeester Den Haag

De gemeenteraad van Den Haag heeft Pauline Krikke (VVD) maandag voorgedragen als nieuwe burgemeester. Krikke wordt dan de opvolger van Jozias van Aartsen, die er 1 maart mee stopt. Van Aartsen (69 jaar, VVD) was acht jaar burgemeester van zijn geboortestad en gaat nu met pensioen.
3 reacties

De gemeenteraad van Den Haag heeft Pauline Krikke (VVD) maandag voorgedragen als nieuwe burgemeester. Krikke wordt dan de opvolger van Jozias van Aartsen, die er 1 maart mee stopt. Van Aartsen (69 jaar, VVD) was acht jaar burgemeester van zijn geboortestad en gaat nu met pensioen.

Arnhem
De 55-jarige Krikke was eerder onder meer burgemeester van Arnhem (van 2001 tot 2013). Ze wordt als alles volgens plan gaat op 17 maart geïnstalleerd en niet op 30 maart, zoals eerder steeds werd gemeld. In de tussentijd neemt wethouder Tom de Bruijn de taken waar van de vertrekkend burgemeester. Krikke wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van Den Haag. Raadsleden van coalitie en oppositie zijn in hun eerste reacties positief over Krikke.


Twee vrouwen
In totaal solliciteerden negen mannen en twee vrouwen naar de functie. Een vertrouwenscommissie selecteerde twee sollicitanten waaruit de raadsleden maandag na ruim twee uur vergaderen hun favoriet kozen. De voordracht gaat naar de minister van Binnenlandse Zaken. Die geeft de voordracht door aan de koning, die uiteindelijk de nieuwe burgemeester benoemt.


Stadsmens
Volgens de vertrouwenscommissie voelt Krikke zich als stadsmens aangetrokken tot de energie van Den Haag. 'Ze heeft een heldere opvatting over openbare orde. Ze wil dingen voor elkaar krijgen', aldus commissievoorzitter Rachid Guernaoui. Krikke woont als senator deels in Den Haag. 'Ze is verliefd geworden op de stad en nu gaat ze de liefde achterna, ze gaat trouwen met Den Haag', aldus Guernaoui. Krikke kwam kort na de keuze naar het stadhuis. In een eerste reactie zei ze dat ze Den Haag 'wapperende handen, lopende voeten en veel doelgerichtheid' kan bieden. Over haar prioriteiten wil ze nog niets zeggen. 'Den Haag heeft maar één burgemeester tegelijk, en dat is nu Van Aartsen. Eerst wil ik de stad leren kennen, daarna kan ik iets zeggen.'

De Gelderlander wist het al

De naam van Krikke werd een paar minuten voor de bekendmaking al gemeld door de Gelderlander, ook al zijn burgemeestersvoordrachten geheim. Guernaoui en de gemeente konden maandag nog niet zeggen of er een onderzoek naar komt. De nieuwe burgemeester krijgt onder meer de leiding over de politie in Den Haag. Daarover zijn de laatste jaren wat spanningen geweest. Zo waren er in 2015 dagen aaneen rellen in de Schilderswijk en Transvaal na een dodelijke arrestatie. Inwoners van de probleemwijken beschuldigen agenten van discriminatie. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk op
Opmerkingen uit NRC
- ze mevrouw was onzichtbaar in Arnhem
- is weggestuurd in het scheepvaart museum
- problemen met declaratie vliegtickets
- en iets met drugs.....


Met de juiste vvd vriendjes kom je dus overal binnen
Door KoosZ op
Laten we hopen dat het de VVD weer een paar kamerzetels kost. We hebben het over de benoeming vandaag van Pauline Krikke tot burgemeester van Den Haag. Zij en haar man Ron Miltenburg zijn in Arnhem in opspraak geweest met verdenkingen van betrokkenheid bij drugshandel ("Krikkegate"). Na een jaar falen als directeur van het Scheepvaartsmuseum vertrok ze met de stille trom. Melanie Schultz Van Haegen (VVD), onze minister van Infrastructuur en Milieu, bezorgde haar partijgenote Krikke een leuk bijbaantje: € 16.800 voor 25 uur werken.
Door KoosZ op
Deze mevrouw grossiert nu nog in goed betaalde nevenfuncties. Wat te denken van haar bijbaantje in de Raad van Toezicht bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (kreeg ze toegeschoven van de Minister van IenM en VVD-vriendinnetje Schultz van Hagen Maas Geesteranus). Werktijd per jaar 25 uur, verdiensten: ca. 17.000 euro.