of 63428 LinkedIn

Paul Tang (PvdA) bekent lekken begrotingscijfers

Paul Tang
Paul Tang
16 reacties
Tweede Kamerlid en financieel woordvoerder Paul Tang van de PvdA heeft bekend dat hij begrotingscijfers voor 2010 heeft gelekt aan RTL Nieuws. Tang heeft hiervoor maandag zijn excuses aangeboden aan Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Hij zal ook zijn verontschuldigingen aanbieden aan premier Jan Peter Balkenende.
Straf
Het fractiebestuur keurt het lekken af en straft Tang daarvoor. Het Kamerlid mag een maand lang niet het woord voeren op zijn beleidsterrein. Dat is de maximale straf volgens het Reglement van Orde van de Tweede Kamer voor het schenden van vertrouwelijkheid. Het is nog niet duidelijk welke PvdA-collega hem zolang vervangt.

Gelekt naar media
Verbeet had eerder op de dag al gezegd het lekken uit de miljoenennota te betreuren. Dinsdag op Prinsjesdag worden de stukken, met daarin de kabinetsplannen voor volgend jaar, officieel gepresenteerd. Maar de afgelopen dagen is al veel gelekt naar diverse media.

Maatregelen
Na de bekentenis van Tang over het lekken heeft Verbeet besloten dinsdag het presidium van de Kamer bijeen te roepen. Een woordvoerder van de Kamervoorzitter wil niet vooruitlopen op eventuele maatregelen die tegen de PvdA'er genomen kunnen worden. Wel wees hij erop dat door de fractie van de sociaaldemocraten al een straf is opgelegd.

Watermerk
Leden van Eerste en Tweede Kamer kregen vrijdag de begrotingsstukken onder embargo, om zich te kunnen voorbereiden op het debat over de plannen deze week. De website GeenStijl ontdekte bij uitvergroting van de gelekte stukken op de website van RTL Nieuws dat het watermerk 'PvdA' naar voren kwam. Daarop bekende Tang dat hij Macro-economische Verkenningen aan RTL heeft gegeven.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Sjoerd Reijsenbach (beleidsmedewerker) op
Ik word hier doodziek van. Elk jaar is het weer raak. Als zo'n afspraak gemaakt is, houd je daar dan ook aan. Kwestie van normen en waarden die in deze tijd overal ver te zoeken zijn. Dan mag je toch minstens van een volksvertegenwoordiger voorbeeldgedrag verwachten. Willens en wetens lekken verdient maar één straf. Wegwezen! Stel nu toch eens een daad PvdA. Het Reglement van Orde, wat een onzin. Deze man moet gewoon ontslagen worden. Na de bonnetjesaffaire waar de PvdA ook slecht uit de bus komt is dit weer zo'n voorbeeld van onbetrouwbaar gedrag. Dus nogmaals; PvdA stel een daad en gooi dit soort lieden uit de partij!
Door piet brontsema (org. adviseur) op
stelt allemaal niks voor natuurlijk maar toch ,een beetje dom. komt matennaaierig over
Door Edwin Melskens (Concerncontroller) op
Triest dat het de Tweede Kamer er niet in slaagt dit soort informatie vertrouwelijk te houden. Komt het vertrouwen in de politiek niet bepaald ten goede.
Door Emiel Hoogduin op
Wat ik mis is het waarom. Waarom heeft Tang, die zich meer dan duidelijk heeft geprofileerd als onbetrouwbaar figuur, het Kamerlidmaatschap onwaardig, gelekt naar RTL? Zijn 15 minutes of fame zoals Kees Cornelisse oppert, of heeft ie er gewoon een vergoeding voor gekregen (ik noem maar eens wat). Een maand geen woordvoerder is de 'straf'. Wat mij betreft vandaag nog wegwezen en geen wachtgeld.
Door Jansen op
het betreft hier een onbetrouwbare volksvertegenwoordiger! Het is maar goed dat wij het weten. Hij heeft zich door deze streek bijna onmogelijk gemaakt bij de kiezers. Een 2e kamerlid mogen wij toch vertrouwen????? Niet dus!
Door Kees Cornelder (strateeg) op
OK, 2de Kamerlid Paul Tang - ik heb niet eerder iets van hem opgemerkt - heeft dus zijn Fifteen Minutes Of Fame gecreëerd.
Kwestie van alvast een bodempje leggen voor de eigen kandidatuur op de PvdAlijst voor de 2de Kamerverkiezing in 2010 (of eerder)?
Vast wel.
Dat hij hierdoor de wel vaker gesignaleerde incestieuze relatie tussen 'Haagse' politici en 'Haagse' perslui open en bloot heeft gemaakt, is natuurlijk mooi meegenomen. Doyen van de Nederlandse journalistiek Henk Hofland zou dit ongetwijfeld een kwestie van Tegels Lichten noemen.
Maar wat staat er tegenover?
Voortaan een 'goeie pers' voor Tang bij de luitjes van RTLNieuws?
Vast wel.
Een tweede garnituurfiguur dus.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners