of 59854 LinkedIn

Paul Depla nieuwe voorzitter G40

Paul Depla (53) is benoemd tot nieuwe voorzitter van het Stedennetwerk G40. Hij volgt Ferd Crone op die deze zomer stopt als burgemeester van Leeuwarden. Ina Adema, de burgemeester van Lelystad, is benoemd tot vice-voorzitter.

De Bredase burgemeester Paul Depla (53) is de nieuwe voorzitter van het Stedennetwerk G40. Hij volgt Ferd Crone op die deze zomer stopt als burgemeester van Leeuwarden. De burgemeester van Lelystad, Ina Adema (50), is benoemd tot vice-voorzitter.

Dat heeft de G40 vrijdagmiddag bekend gemaakt. Adema (50) volgt Milo Schoenmaker op. Hij verruilde medio januari het burgemeestersambt van Gouda voor het voorzitterschap van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

 

Krachten bundelen

‘De staat van Nederland wordt meer en meer bepaald door de kracht van steden’, stelt Depla in een schriftelijke verklaring. In zijn optiek doen complexe maatschappelijke vraagstukken zich bovendien vooral voor in de grotere steden. ‘Er is voor steden meer dan voldoende werk aan de winkel. Dat lukt beter als we de krachten in de G40 bundelen’, aldus de kersverse G40-voorzitter Depla. Bij het stedennetwerk zijn veertig grote steden aangesloten met in totaal zo’n vijf miljoen inwoners. ‘Stedelijke vraagstukken zijn complex en talrijk’, stelt Adema. In haar ogen is de G40 ‘dé partij bij uitstek om de belangen van de steden bij het rijk en de landelijke politiek over het voetlicht te brengen’.

 

Stevige signalen

De G40 heeft de afgelopen periode een aantal keer stevige signalen afgegeven. Gemeenten krijgen te weinig geld om de hen toebedachte coördinerende rol bij de energietransitie naar behoren uit te voeren. Ook voor het gasloos maken van woningen is veel te weinig geld beschikbaar, zo stelde de G40 deze week in een reactie op de doorrekening van de planbureaus van het Klimaatakkoord. Het heeft het kabinet en de Tweede Kamer opgeroepen om voor voldoende financiering te zorgen. In reactie op de Miljoenennota luidde de G40 de noodklok vanwege de grote tekorten op de (ouderen)zorg, jeugd en werk en inkomen. Het kabinet moet meer in het sociaal domein investeren. De stijging van het Gemeentefonds is niet toereikend om de tekorten te dekken, benadrukte de G40.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.