of 59318 LinkedIn

Paspoort met geslacht 'X' toch niet makkelijker

Het wordt toch niet eenvoudiger om een paspoort te krijgen dat in het midden laat of je man of vrouw bent. Wie liever een X op het paspoort ziet dan een M of V, moet daarvoor ook in de toekomst naar de rechter.
2 reacties

Het wordt toch niet eenvoudiger om een paspoort te krijgen dat in het midden laat of je man of vrouw bent. Wie liever een X op het paspoort ziet dan een M of V, moet daarvoor ook in de toekomst naar de rechter.

Advies commissie

Het kabinet verklaarde bij zijn aantreden 'onnodige' geslachtsregistratie te willen beperken, omdat sommige mensen zich nu eenmaal niet ondubbelzinnig man of vrouw voelen. Maar staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) ziet er bij nader inzien van af de wet zo aan te passen dat de geslachtsaanduiding gemakkelijker geschrapt zou kunnen worden. Knops volgt het advies van een commissie van het ministerie van Justitie, 'de ontwikkelingen op dit terrein, ook internationaal, af te wachten'.

 

Schrapping geslacht geboorteakte

In oktober werd voor het eerst een Nederlands paspoort met een X uitgegeven. De Bredase Leonne Zeegers had de primeur. Ze kreeg de rechter zover dat die het geslacht van haar geboorteakte schrapte. Dat was vereist om van de burgerlijke stand een genderneutraal paspoort te krijgen. Bij die gelegenheid kondigde Knops nog, met een verwijzing naar de tijdgeest, aan dat hij mensen in hetzelfde schuitje een gang naar de rechter wilde besparen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jozef op
Een paspoort is een document ten behoeve van identificatie voor derden, niet een document ter bevestiging van de eigen verzonnen identiteit. Biologisch gezien is het gros van deze transseksuelen gewoon man of vrouw. 'Gender' is niets, het is een Engelse term waarvoor wij gewoon een Nederlands woord hebben, namelijk GESLACHT.

Ten behoeve van objectieve identificatie is het registreren van het geslacht gewoon logisch. Subjectieve beleving van iemands seksualiteit of geslacht is volstrekt irrelevant in deze kwestie.
Door Hans (afdelingsmanager) op
Tjemig, wat belangrijk!