Advertentie

Partijen willen lokaal scoren op stokpaardjes

Lokale partijen leveren de meeste wethouders (320), gevolgd door het CDA (301), de VVD (268), de PvdA (218) en D66 (66).

06 maart 2014

De VVD levert bijna een derde van alle wethouders die over financiën gaan. Lokale partijen hebben de meeste wethouders van ruimtelijke ordening en de PvdA van sociale zaken. Dat blijkt uit een donderdag verschenen onderzoek van de Volkskrant naar de politieke kleur van wethoudersportefeuilles in alle 403 gemeenten.

D66 vaak op onderwijs

De krant baseert zich op gegevens van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Lokale partijen leveren de meeste wethouders (320), gevolgd door het CDA (301), de VVD (268), de PvdA (218) en D66 (66). De helft van alle D66-wethouders heeft onderwijs als portefeuille. Het landelijk partijbureau laat weten de wethouders te adviseren dat pakket te claimen. Dat er zoveel VVD'ers op financiën zitten, komt niet door landelijke sturing, reageert het landelijk bureau van de VVD.


Stokpaardjes
Hoogleraar politicologie Rinus van Schendelen stelt in de krant dat alle partijen vooral willen scoren op ,,hun eigen stokpaardjes''. Dat heeft volgens hem ook risico's: belangenverstrengeling en vriendjespolitiek. ,,Als een wethouder jaren achtereen op dezelfde portefeuille zit, wordt het wel erg ons kent ons.''

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie