of 58952 LinkedIn

Parlement voor burgemeesters aller landen

Dat Global Parliament of Mayors moet uitgroeien tot een internationale institutie waarin burgemeesters – van grote en kleine gemeenten – samen praten over wereldproblemen. Dat vindt de Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber, deze maand te gast op het internationale documentaire-festival IDFA in Amsterdam:

Steden kunnen wereldproblemen als de vluchtelingenstroom het best gezamenlijk oplossen, stelt de vooraanstaande Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber. Hij werkt hard aan een parlement van ‘wereldburgemeesters’.

Dat Global Parliament of Mayors moet uitgroeien tot een internationale institutie waarin burgemeesters – van grote en kleine gemeenten – samen praten over wereldproblemen. Barber, deze maand te gast op het internationale documentaire-festival IDFA in Amsterdam: ‘Of dat de VN niet erodeert? Het woord eroderen zou suggereren dat het soepeltjes verloopt daar. Ik ben een fan van organisaties als de Unesco, maar de Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering krijgen weinig voor elkaar.’

Vluchtelingencrisis
Rotterdams burgemeester Ahmed Aboutaleb is over het nieuwe parlement nog wat sceptisch. ‘We moeten oppassen dat we als burgemeesters op wereldniveau niet gaan doen wat we onze leiders verwijten en dat we verzanden in gepraat. Ik zie veel meer in bilaterale contacten tussen steden die elkaar daadwerkelijk helpen.’

Maar Barber gelooft dat het parlement kan helpen om problemen als de wereldwijde vluchtelingencrisis op te lossen. Na twee voorbereidende sessies, waarvan een in Amsterdam in 2014, moet het parlement volgend najaar van start gaan met een eerste sessie. Meer dan honderd steden hebben zich al aangemeld, van 50 duizend tot miljoenen inwoners. Benjamin Barber pleit ervoor dat steden de bouwsteen gaan vormen voor de internationale wereldorde, en niet de natiestaten die sinds de Vrede van Münster in 1648 als zodanig worden beschouwd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans Flier (beleidsmedewerker bzk) op
Nederlandse burgemeesters zullen in elk geval geen plaats kunnen krijgen in en dergelijk parlement. Zij zijn immers, in tegenstelling tot de burgemeesters uit andere landen, niet gekozen.