of 64707 LinkedIn

Parkeerplaats wordt terras in Rotterdam

In Rotterdam wordt een aantal parkeerplaatsen tijdelijk als extra horecaterras ingericht. Het is een stadsbreed experiment waarvoor het initiatief van horecaondernemers kwam.

In Rotterdam wordt een aantal parkeerplaatsen tijdelijk als extra horecaterras ingericht. Het is een stadsbreed experiment waarvoor het initiatief van horecaondernemers kwam. De parkeerruimte wordt niet echt gemist, denkt de verantwoordelijk wethouder.

12 aanvragen
Inmiddels zijn er 12 aanvragen binnengekomen voor het mogen omzetten van een parkeerplaats in een tijdelijk terras, waarvan er 10 zijn goedgekeurd. Daartoe worden vlonders op parkeerplaatsen geplaatst, waardoor deze op stoephoogte komen en er een stuk terras ontstaat met dezelfde status als een regulier terras. De parkeerplaats moet wel recht voor de betreffende horecagelegenheid liggen en er mag geen rijbaan tussen liggen.

Initiatief horeca
"Het is iets wat vanuit de horeca zelf komt", zegt een woordvoerster van de gemeente. Het initiatief komt voort uit een samenwerking tussen ondernemers in de Hoogstraat en Bureau Binnenstad, dat in korte tijd zoveel belangstelling opleverde dat is besloten de proef, die tot 19 oktober loopt, stadsbreed mogelijk te maken. De reacties zijn volgens haar positief, ook al gaat het ten koste van de parkeergelegenheid. "Als je er een schoenenwinkel naast hebt, baal je misschien. Maar het is echt een experiment." 

Innovatiekracht
Rotterdam gebruikt in haar persbericht de termen 'tactical urbanism' en 'placemaking', voor de proef. Wethouder Adriaan Visser (Financiën, Binnenstad, Cultuur en Sport) is er positief over. Hij kan zich wel voorstellen dat de vraag rijst of hier geen gewilde parkeerruimte verloren gaat. "We hebben best een hele hoop parkeerplekken en het gaat hier maar om 12 plekken. Ik denk dat de lol van een extra terras het in de publieke opinie makkelijk wint van een paar parkeerplekken minder. Ik zie ook alleen maar enthousiaste reacties." Hij voorziet dat de proef in 'laboratoriumstad' Rotterdam bij succes in een permanente regeling kan worden omgezet. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Albert van der Hoeven (...) op
Een onzalig idee waarmee je juist mensen de stad uit jaagt.
Moet de hele stad soms een soort Benidorm worden? Leuk voor de omwonenden ! Ook dient de wethouder er rekening mee te houden dat er in deze stad nog steeds mensen zijn die werken en vroeg op moeten.
Lijkt me verstandiger om met deze groep rekening te houden i.p.v. een buiging te maken richting cafebazen.


Door T.Notenboom (Bewoner VVE Eendracht) op
Uitbreiding terras NRC Café,
Hier bij wil ik reageren op het initiatief van de Gemeente om vergunning te verlenen aan horecaondernemers om parkeerplaatsen VOOR hun zaak te voorzien van vlonders en deze te gebruiken al extra uitbreiding van het terras.

Nu zien wij dat er een terras gemaakt wordt in de Eendrachtsstraat en
niet aan de voorzijde van het café maar aan de nooduitgang.

Wij maken ernstig bezwaar tegen deze terras uitbreiding.
De overlast die wij al hebben van de Witte de Withstraat wordt nu de Eendrachtsstraat binnen gehaald met deze terrassen.

Door Nobby (animal cop) op
Ik woon in een gemeente waar een hele straat voor het verkeer is afgesloten en prachtige terrasjes ervoor in de plaats gekomen zijn. Tuurlijk wil iedereen zijn auto voor de deur neerzetten waar men in wil, maar na 1 jaar is iedereen er aan gewend. Wel aardig is dat men zo terrasminded is dat men zelfs in de winter er - weliswaar met plaids en bontjassen aan - gebruik van maakt. Tot diep in de nacht en dat was niet voorzien. Gevolg is overlast want 's nachts is het stil en de terrasbezoeker luidruchtig. Om 23.00 uur sluiten lijkt me dan redelijk.

Vacatures

Van onze partners