of 58952 LinkedIn

Parkeergarage levensgevaarlijk voor brandweer

Als er brand woedt in een parkeergarage is de Amsterdamse brandweer uiterst terughoudend met naar binnen gaan. De commandant pleit voor verplichte sprinklers in parkeergarages.
Reageer

De Amsterdamse brandweer is uiterst terughoudend met het betreden van parkeergarages als er brand woedt. 'De wettelijke regels voor brandpreventie in garages zijn minimaal. Dat levert een enorm gevaar op voor onze mensen', aldus een woordvoerder.

Verplicht sprinklers in parkeergarages

Commandant van het korps Amsterdam-Amstelland Elie van Strien wil dat parkeergarages verplicht worden voorzien van sprinklers. Naast de veiligheid van brandweermensen hebben de gebrekkige voorzieningen ook een groot negatief effect op de brandbestrijding en de uiteindelijke schade. Van Strien dringt in Amsterdam aan op scherpere regels. Hij hoopt dat zijn lokale noodkreet landelijke navolging krijgt.

Veiligheid brandweer in parkeergarage niet altijd gewaarborgd
De hoofdstedelijke brandweer publiceerde dinsdag een evaluatierapport over de aanpak van een zeer grote brand die begin januari woedde in parkeergarage Markenhoven in het centrum van Amsterdam. Daarin staat dat de veiligheid van de brandbestrijders niet altijd gewaarborgd was in de ondergrondse garage die volstond met rook. Ook met het risico van het bezwijken van de constructie werd onvoldoende rekening gehouden. Verder functioneerde communicatiesysteem C2000 niet binnen de betonnen muren. De garage voldeed wel aan de op dat moment geldende minimale eisen voor brandveiligheid.

Alleen naar binnen om personen te redden

De brandweer schrijft: 'Bij brand in parkeergarages zal de brandweer steeds minder vaak kiezen voor een binnenaanval, omdat daarvoor de risico’s gewoonweg te groot zijn. Alleen in die gevallen dat er personen moeten worden gered, zal een gebouw worden betreden. De gebruiker of eigenaar moet zich realiseren dat zonder te investeren in preventie dit verstrekkende gevolgen kan hebben voor schadekosten.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.