Advertentie

Overleg vorming superprovincie volgende week verder

Het kabinet praat volgende week verder met de oppositiepartijen over de mogelijke vorming van een superprovincie, heeft minister Plasterk bekend gemaakt.

11 juni 2014

Kabinet, coalitie en de oppositiepartijen D66 en GroenLinks praten volgende week verder over de vorming van een superprovincie. GroenLinks-leider Bram van Ojik heeft dat woensdag gezegd na een beraad van circa een uur. Volgens hem had dat alleen een verkennend karakter. Bij het overleg waren premier Mark Rutte, minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en de leiders van de vier partijen.

Meerwaarde
D66-leider Alexander Pechtold zei: ,,Het kabinet wil tempo. Dat lijkt me verstandig.'' Maar hij wil eerst weten wat de meerwaarde is van een samenvoeging van Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. ,,Ik snap dat Plasterk dit wil, maar zo makkelijk is het nog niet.''

Vraagtekens
Het kabinet heeft de steun van de twee oppositiepartijen nodig om het plan door de Senaat te krijgen. D66 en GroenLinks hebben geen principiële bezwaren, maar plaatsen wel vraagtekens bij de vormgeving van het plan. Bovendien wil GroenLinks in ruil dat de bezuinigingen op de natuur deels worden teruggedraaid, zeggen bronnen. PvdA-leider Diederik Samsom zei voor het overleg van woensdag dat de financiële ruimte beperkt is.

Helderheid
Het plan voor de superprovincies komt uit het regeerakkoord. Het was een wens van de VVD. Maar de betrokken provincies voelen er niets voor. Volgens ingewijden zou de PvdA ook niet meer zo enthousiast meer zijn. Als het wetsvoorstel niet snel wordt ingediend, zou de behandeling ervan kunnen samenvallen met de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart volgend jaar. Plasterk zei woensdag dat er vóór de zomer helderheid moet zijn.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie