Advertentie

Overleg over schorsen verdachte bestuurders

De Roermondse burgemeester Rianne Donders heeft vrijdag met minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken telefonisch overleg gehad over de aanpak van verdachte bestuurders. Mensen die strafrechtelijk vervolgd worden, kunnen nu gewoon raadslid of wethouder worden. Dat moet anders, hield Donders de minister voo

20 januari 2018

De Roermondse burgemeester Rianne Donders heeft vrijdag met minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken telefonisch overleg gehad over de aanpak van verdachte bestuurders. Mensen die strafrechtelijk vervolgd worden, kunnen nu gewoon raadslid of wethouder worden. Dat moet anders, hield Donders de minister voor.

Jos van Rey
De burgemeester van Roermond zit in haar maag met Jos van Rey. Dit raadslid werd onlangs door het Hof veroordeeld tot een jaar voorwaardelijk wegens corruptie, het lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen. Ook mag Van Rey twee jaar lang geen wethouder zijn. Maar Van Rey ging in cassatie, en kan hangende de procedure alsnog wethouder worden.

Schorsen

Donders noemde de mogelijkheid om raadsleden of wethouders te schorsen, als zij strafrechtelijk worden vervolgd. Dat gebeurt in het bedrijfsleven ook. Over de uitkomst van het overleg met Ollongren heeft de gemeente Roermond geen mededelingen gedaan. (ANP)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Norman Waalre
De vitale en welbespraakte 72-jarige heer van Rey werd door de rechter onlangs te oud bevonden, om een échte straf te krijgen voor zijn jarenlange corruptie. Maar wethouder worden mag hij nog wél. Die kromme redenering riekt naar klassejustitie. Zijn er nu ook corrupte rechters in Nederland? Deze rechterlijke uitspraak kan anderen verleiden, om ook een loopje te nemen met integriteit en moraal. Dat kan een hellend vlak zijn.
Stef
Wat een misselijk mens, die Rianne Donders (toepasselijke naam, dat wel). Jos van Rey heeft meer voor Roermond gedaan en betekend dan zij ooit als burgemeester zal kunnen doen. Dus dan maar even sneaky met minister Ollongren (no name) deze oud-wethouder kaltstellen? Lijkt sterk op een gevalletje kinnesinne.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Rianne Donders gaat tijdens een lopende procedure op de stoel van de rechter zitten. Dat lijkt mij een zeer kwalijke gang van zaken.
Paul / projectleider
@Stef, Van Rey heeft alleen voor bepaalde mensen in Roermond wat betekent, zeker niet voor alle Roermonders... Hij vertegenwoordigde zijn vrindjes, niet het volk en liet zich er goed voor 'betalen'
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
De LVR (Lijst van Rey) is met 10 zetels verreweg de grootste van Roermond. Je kunt die duizenden kiezers onmogelijk duperen door hen, op enigerlei wijze, monddood te maken. Het als wethouder buitenspel zetten van Jos van Reij is een zaak voor de rechter en niet van concurrerende raadsleden
Bernard
Helemaal eens met Wim Vreeswijk. Mevrouw Donders doorkruist de gerechtelijke procedure. Zolang de heer Van Rey niet definitief veroordeeld is bestaat de kans dat hij wethouder wordt. Zo zijn de regels nu eenmaal. En inderdaad; bij zo'n grote achterban kun je niet zeggen dat Van Rey niet iets betekent heeft voor Roermond. Naar dat zo'n burgemeester zonder enige democratische legitimieit of achterban zulke enge acties onderneemt.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Ik ben het in grote lijnen eens met de heer Vreeswijk. Mevrouw Donders pas goed in de oude, politieke cultuur, want ze wil graag roomser dan de paus zijn. En inderdaad, de LVR is een fractie om terdege rekening mee te houden. In ieder geval zal mevrouw Donders nog de nodige politieke tegenwind krijgen van de LVR.
Advertentie